hirdetés

Kutyák és a bosszú: ezért piszkít be, ha elmész otthonról

László Enikő

2021. április 21

Néhány gazdi azt gondolja, hogy kedvence azért kakil vagy pisil be, amíg ő távol van, hogy bosszút álljon a magányért. Ez azonban nem teljesen így van. A kutyák ugyanis nem éreznek bosszúvágyat. Akkor miért csinálják?

hirdetés

Bizony kellemetlen élmény lehet arra hazaérni, hogy kedvenced a lakásba piszkított. Sokan azt gondolják, ez egyfajta bosszú a kutya részéről, amiért magára hagyta gazdája. Az állatok azonban nem képesek olyan összetett érzésekre, mint a bosszú. Akár egészségügyi probléma is állhat a háttérben. De csupán az is okozhatja a bepiszkítást, hogy egyszerűen túl sok ideig volt bezárva.

Képesek a kutyák a bosszúra?

Az etológusok szerint nem kérdés, hogy a kutyáknak vannak-e érzelmei. Ezeket gyakran hangjelzésekkel kommunikálják mások felé, de testbeszédük is utal lelkiállapotukra. Azt azonban nem gondolják, hogy az olyan bonyolult viselkedési formát, érzelmet, mint a bosszú, megélnének. Ilyen komplex érzelem kialakulása csak az embereknél lehetséges. Hajlamosak vagyunk antropomorfizálni, és olyan viselkedési formákat, jelentéseket társítani a kutyákhoz, amire mi képesek vagyunk. Ők viszont nem. Ezért, ha kutyád a szobatisztaság mellett is bepiszkít, máshol kell keresni a probléma gyökerét. A szidás semmiképp sem fog javítani a helyzeten és akár ronthatja is azt. Ahhoz, hogy erről meggyőződj, érdemes felkeresni állatorvosodat vagy egy trénert, hogy egészségügyi vagy viselkedésbeli problémáról van-e szó.

Szeparációs szorongás

A szeparációs szorongás igen gyakori mentális betegség a kutyáknál. Az ebek szinte rettegnek, stresszelnek amikor gazdájuk magára hagyja őket. Főleg akkor, ha a karantén alatt megszokta, hogy mindig otthon van valaki, viszont a home office időszak végeztével hirtelen napi több órára marad majd magára.

A probléma hátterében több dolog is állhat. Ha a kutya kölyökkorában nem tanulja meg, hogy olykor egyedül kell lennie, felnőttkorában szoronghat emiatt. Menhelyi ebeknél ez különösen gyakori probléma, hiszen szomorú múltjuk miatt hajlamosak rendkívül szoros kötődés kialakítására. Ha pedig nincs velük az a szeretett személy, aki jobbá tette életüket, szorongani kezdhetnek. Ennek pedig egyik jele az, hogy a szobatisztaság ellenére is a lakásba piszkítanak. De számos más nemkívánatos, akár számukra veszélyes viselkedést is kialakíthatnak, például megrágnak valamit, remegnek vagy szökni próbálnak.

Egészségügyi problémák

Egy idősebb kedvenc előfordulhat, hogy már nehezebben bírja visszatartani, ha hívja a természet. Főleg, ha hosszú órákon át marad egyedül a lakásba zárva. Semmiképp sem bosszú áll a háttérben. Az inkontinenciában szenvedő kutyák nehezen tudják visszatartani vizeletüket. Ezért megszidni őket határozottan nem javasolt, viszont egy állatorvost felkeresni annál inkább. Fertőzés, záróizom gyengeség vagy húgyúti rendellenesség fennállásakor a gyógyszeres kezelés segíthet. Anatómiai rendellenesség vagy előrehaladott húgyúti problémáknál azonban műtétre is szükség lehet.

(Képek: Getty Images Hungary)

bosszú bosszúálló kutya idős kutya idős kutya inkontinencia inkontinencia kutya bosszúból bepisil kutyák érzelmei szeparációs szorongás szobatisztaság ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink