hirdetés

A kutyák is nehezen bírják a karantént: egy felmérés szerint megnöveli stressz-szintjüket

László Enikő

2020. december 7

A koronavírussal járó karantén nem csak az embereket, de a kutyákat is megviseli. Egy kutatásból kiderült, hogy az ezen időszak alatt vizsgált ebek stressz-szintje növekedett.

hirdetés

Nem csak minket, hanem a kutyákat is megviseli a karantén okozta bezártság. Bár hivatalosan kijárási tilalom csak este nyolctól hajnali ötig van (kivétel kutyasétáltatás), mindenkinek tanácsos lehetőleg otthon maradni.

A bezártság a kutyákat is megviseli.

A kutatás

A Dog’s Trust felmérése rávilágított arra, hogy a karantén okozta bezártság a kutyák viselkedésére is negatív hatással van. A szervezet hatezer brit kutyatartót vont be a vizsgálatba. A gazdákat először napi rutinjukról kérdezték, hogy mennyi időt van egyedül kedvencük, és mennyi a játékkal vagy sétával eltöltött idő a karantén előtti és alatti időszakban. Emellett az ebek viselkedésbeli változásaira is kíváncsiak voltak.

A kutatás eredményei

Igen érdekes eredményekkel zárult a kutatás. A gazdák 55%-a számolt be arról, hogy a karantén megváltoztatta kutyája mindennapi rutinját. Ez leginkább a séták mennyiségének, hosszának csökkenésében mutatkozott meg. A tulajdonosok 26%-a mondta azt, hogy kedvencénél kialakult legalább egy új viselkedési probléma ezen időszak alatt.

Viselkedési problémák

A vizsgált kutyatartók 81%-a számolt be arról, hogy kedvence nyüszített vagy ugatott, amikor gazdája nem tudott vele foglalkozni egyéb elfoglaltság miatt. 54% azt mondta, hogy négylábú társa elbújt vagy odébb ment, mikor ő közelíteni szeretett volna felé. Ezek pedig mind a stressz jelei, tehát kijelenthető, hogy bizonyos ebeknél a karantén növelte a stressz-szintet. A kutyák 41%-a azonban túlságosan ragaszkodóvá vált és gyakran követte gazdáját. 20% arról számolt be, hogy kedvence folyamatosan a sarkában volt és figyelmet követelt tőle.

A kutatás azt is említi, hogy ezen időszak alatt a Google-ben 48%-kal emelkedett a dog bark (magyarul kutyaugatás) szókapcsolatra való keresés. A kutyaharapásra pedig 40%-kal többen kerestek rá, mint korábban.

Megoldás a problémákra

Fontos kiemelni, hogy a viselkedési zavarok kezelhetők. Ha a gazdának nem megy, kérje szakember segítségét. Sajnos a menhelyeken megnövekedett a viselkedés problémák által leadott ebek száma, sőt számos gazda el akarta ezért altatni kedvencét. Szerencsére sokan nem vállalják egészséges négylábúak eutanáziáját, de az állatotthonok férőhelyeinek száma véges. Számítások szerint Angliában negyvenezer ebről akar lemondani gazdája azért, mert viselkedési zavar alakult ki nála.

Ha örökbe fogadnál

Sokan viszont éppen a karantén alatt kaptak kedvet ahhoz, hogy családjukba fogadjanak egy kedvencet. Ezt a döntést viszont mindig alaposan át kell gondolni. Lehet, hogy most úgy érzed, bőven van időd új kutyádra, de később nem biztos, hogy lesz. Ha mindenki visszamehet dolgozni, kevesebb időt fog otthon tölteni. Másfelől kedvenced is megszokja, hogy mindig ott vagy vele, és akár szeparációs szorongás is kialakulhat nála, amikor visszamész dolgozni.

Sokan vállalnak a karantén alatt ideiglenes befogadást, ami nagyban elősegíti a menhelyi ebek szocializációját. Ezzel pedig növelik esélyeiket az örökbefogadásra. Tavasszal New Yorkban egy menhely teljesen kiürült, mert minden árva ideiglenesen vagy véglegesen családhoz került.

Ez a német menhely is kiürült nyáron.

A koronavírus az állatmenhelyeket is nehéz helyzetbe hozta. Kevesebb adomány érkezik hozzájuk és kevesebb önkéntest tudnak fogadni. Ne terheljük őket még azzal is, hogy viselkedési probléma miatt leadnánk kutyánkat.

(Képek: Getty Images Hungary)

karantén koronavírus kutatás örökbefogadás stressz viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink