hirdetés

A covid-kutyák jelentősen többet szoronganak, mint más ebek: a kutatók szerint a kutyás sportok jelentik számukra a megoldást

László Enikő, 2023. február 22 - Képek: Getty Images Hungary

A karantén sok kölyökkutyát meggátolt abban, hogy kifejlessze azokat a szociális készségeket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy magabiztosan navigálhassanak az emberi világban.

hirdetés

Nem az emberek voltak az egyetlenek, akik keményen küzdöttek mentális problémákkal a járvány idején. Házi kedvenceink is szenvedtek – különösen a kutyák, akikről köztudott, hogy könnyen átveszik gazdáik érzelmeit, így a szorongást is. 2022-ben a gazdik arról számoltak be, hogy a járvány előtti állapothoz képest kutyáik fokozott félelmet tanúsítanak más ebekkel és ismeretlen emberekkel szemben, valamint általános szorongást tapasztaltak otthonukon kívül és autóban utazáskor.

A szorongó kutyák generációja

Ez különösen a járvány idején nevelt kölyökkutyáknál volt szembetűnő. Lemaradtak az engedelmességi oktatásról, a más kutyákkal való szocializációról és az emberi világ felfedezéséről. Mostanra vége a lezárásoknak, sok gazdi visszatért az irodába. Azoknak a kölyköknek, akik korai fejlődésük során a hét minden napján 24 órában élvezték a figyelmet, hirtelen hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy hosszú ideig egyedül maradjanak. Ez a szorongó kutyák generációjához vezetett.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kutyák szinte mindig boldog teremtmények, akik folyton a farkukat csóválják és önfeledten botok után rohangálnak. De ez nem mindig van így. Egy 2019-es felmérésben több mint 4000 kutyát vizsgáltak meg 16 különböző országban, és a szorongást találták a leggyakoribb viselkedési problémának. A vizsgált ebek 44%-a szorongott.

Miért olyan hatékonyak a kutyasportok?

Egy kutya élete nem mindig olyan vidám, mint azt szeretnénk. Minden gazdinak volt már olyan napja, hogy késésben volt, de még ki kellett vinnie a kutyát, aki emiatt nem tudta kiélvezni a sétát. Az ebek nem mindig tudják kiélvezni természetes viselkedésüket, például a szimatolást, a kergetőzést vagy az ásást. Gyakran rövid pórázon kell tartani őket, ami minimális interakciót enged csak fajtársaikkal.

A kutyasportok lehetővé teszik számukra, hogy a lehető legtöbbet kihozzák természetes ösztöneikből. A flyball például azt jelenti, hogy a kutyák egy csapat tagjaként vágtatnak át az akadályokon, hogy megszerezzék a labdát, és visszaszáguldjanak a rajtvonalhoz.

A kutyás sportok nem csak a nagyobb termetű ebeknek valók:

@americankennelclub

Little legs? No problem. Catch Chase the Yorkshire Terrier tonight on @espn 2 at 6p ET! #thisisakc #dogsoftiktok #yorkshireterrier #yorkie #akconespn

♬ original sound – American Kennel Club – American Kennel Club

A póráztól való szabadság a kutyasportok kulcsfontosságú eleme. A futás stresszoldó előnyei az emberek számára jól ismertek, és a kutyák sem különbek. A testmozgás segíthet enyhíteni a stresszt és a szorongást. Mivel különböző csoportok és osztályok vannak, szinte minden eb számára találhatunk megfelelőt, legyen az kicsi vagy nagy, öleb vagy vadászkutya. A kutyád szeret szimatolni? Próbáld ki a szimatmunkát! Ha szeret futni, az agility lesz a megfelelő számára. Azoknak, akik nem tudnak ellenállni az üldözésnek, ott van a coursing.

A Massachusetts állambeli Tufts Egyetem és a Kutyaviselkedési Tanulmányok Központja nemrégiben végzett tanulmánya szerint a kutyasportokban való részvétel javíthatja az ebek szorongását. A kutatók 1308 egyeden vizsgálták a kezelések hatékonyságát. Ilyen kezelés volt például egy viselkedéskutatóval való konzultáció, gyógyszerek vagy az étrend megváltoztatása. De a kutyasportban való részvétel bizonyult a leghatásosabbnak.

Az edzés szórakoztatóvá tétele

Ezek a sportok segíthetnek a covid-kutyáknak is. Lehetőséget kínálnak arra, hogy szocializálódjanak és játsszanak fajtársaikkal, valamint interakcióba léphessenek ismeretlen emberekkel, miközben pozitívan megerősített tréningen keresztül tanulnak.

Az új kutatás arra is bizonyítékot talált, hogy a jutalom alapú képzés és a mentális stimuláció segít enyhíteni a kutyák szorongását. Ezek egyszerű stratégiák, amelyeket otthon és séta közben is lehet alkalmazni. Az ülés, a lefekvés és a pacsi adásának megtanulása segíthet fenntartani a kutya mentális egészségét, és enyhíti a stresszt.

Azok a kutyák, akik már ismerik az alapokat, kipróbálhatják például a dog dancinget. A kutatók más típusú mentális stimulációt is javasolnak, beleértve az intelligenciát fejlesztő játékokat vagy a bújócskát. Emellett, ha több időt hagyunk nekik a szimatolásra vagy a felfedezésre séta közben, az is segítheti őket az ellazulásban.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon