hirdetés

A covid-kutyák jelentősen többet szoronganak, mint más ebek: a kutatók szerint a kutyás sportok jelentik számukra a megoldást

László Enikő

2023. február 22 - Képek: Getty Images Hungary

A karantén sok kölyökkutyát meggátolt abban, hogy kifejlessze azokat a szociális készségeket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy magabiztosan navigálhassanak az emberi világban.

hirdetés

Nem az emberek voltak az egyetlenek, akik keményen küzdöttek mentális problémákkal a járvány idején. Házi kedvenceink is szenvedtek – különösen a kutyák, akikről köztudott, hogy könnyen átveszik gazdáik érzelmeit, így a szorongást is. 2022-ben a gazdik arról számoltak be, hogy a járvány előtti állapothoz képest kutyáik fokozott félelmet tanúsítanak más ebekkel és ismeretlen emberekkel szemben, valamint általános szorongást tapasztaltak otthonukon kívül és autóban utazáskor.

A szorongó kutyák generációja

Ez különösen a járvány idején nevelt kölyökkutyáknál volt szembetűnő. Lemaradtak az engedelmességi oktatásról, a más kutyákkal való szocializációról és az emberi világ felfedezéséről. Mostanra vége a lezárásoknak, sok gazdi visszatért az irodába. Azoknak a kölyköknek, akik korai fejlődésük során a hét minden napján 24 órában élvezték a figyelmet, hirtelen hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy hosszú ideig egyedül maradjanak. Ez a szorongó kutyák generációjához vezetett.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a kutyák szinte mindig boldog teremtmények, akik folyton a farkukat csóválják és önfeledten botok után rohangálnak. De ez nem mindig van így. Egy 2019-es felmérésben több mint 4000 kutyát vizsgáltak meg 16 különböző országban, és a szorongást találták a leggyakoribb viselkedési problémának. A vizsgált ebek 44%-a szorongott.

Miért olyan hatékonyak a kutyasportok?

Egy kutya élete nem mindig olyan vidám, mint azt szeretnénk. Minden gazdinak volt már olyan napja, hogy késésben volt, de még ki kellett vinnie a kutyát, aki emiatt nem tudta kiélvezni a sétát. Az ebek nem mindig tudják kiélvezni természetes viselkedésüket, például a szimatolást, a kergetőzést vagy az ásást. Gyakran rövid pórázon kell tartani őket, ami minimális interakciót enged csak fajtársaikkal.

A kutyasportok lehetővé teszik számukra, hogy a lehető legtöbbet kihozzák természetes ösztöneikből. A flyball például azt jelenti, hogy a kutyák egy csapat tagjaként vágtatnak át az akadályokon, hogy megszerezzék a labdát, és visszaszáguldjanak a rajtvonalhoz.

A kutyás sportok nem csak a nagyobb termetű ebeknek valók:

@americankennelclub

Little legs? No problem. Catch Chase the Yorkshire Terrier tonight on @espn 2 at 6p ET! #thisisakc #dogsoftiktok #yorkshireterrier #yorkie #akconespn

♬ original sound – American Kennel Club – American Kennel Club

A póráztól való szabadság a kutyasportok kulcsfontosságú eleme. A futás stresszoldó előnyei az emberek számára jól ismertek, és a kutyák sem különbek. A testmozgás segíthet enyhíteni a stresszt és a szorongást. Mivel különböző csoportok és osztályok vannak, szinte minden eb számára találhatunk megfelelőt, legyen az kicsi vagy nagy, öleb vagy vadászkutya. A kutyád szeret szimatolni? Próbáld ki a szimatmunkát! Ha szeret futni, az agility lesz a megfelelő számára. Azoknak, akik nem tudnak ellenállni az üldözésnek, ott van a coursing.

A Massachusetts állambeli Tufts Egyetem és a Kutyaviselkedési Tanulmányok Központja nemrégiben végzett tanulmánya szerint a kutyasportokban való részvétel javíthatja az ebek szorongását. A kutatók 1308 egyeden vizsgálták a kezelések hatékonyságát. Ilyen kezelés volt például egy viselkedéskutatóval való konzultáció, gyógyszerek vagy az étrend megváltoztatása. De a kutyasportban való részvétel bizonyult a leghatásosabbnak.

Az edzés szórakoztatóvá tétele

Ezek a sportok segíthetnek a covid-kutyáknak is. Lehetőséget kínálnak arra, hogy szocializálódjanak és játsszanak fajtársaikkal, valamint interakcióba léphessenek ismeretlen emberekkel, miközben pozitívan megerősített tréningen keresztül tanulnak.

Az új kutatás arra is bizonyítékot talált, hogy a jutalom alapú képzés és a mentális stimuláció segít enyhíteni a kutyák szorongását. Ezek egyszerű stratégiák, amelyeket otthon és séta közben is lehet alkalmazni. Az ülés, a lefekvés és a pacsi adásának megtanulása segíthet fenntartani a kutya mentális egészségét, és enyhíti a stresszt.

Azok a kutyák, akik már ismerik az alapokat, kipróbálhatják például a dog dancinget. A kutatók más típusú mentális stimulációt is javasolnak, beleértve az intelligenciát fejlesztő játékokat vagy a bújócskát. Emellett, ha több időt hagyunk nekik a szimatolásra vagy a felfedezésre séta közben, az is segítheti őket az ellazulásban.

covid kutyasétáltatás karantén koronavírus kutatás kutya Covid kutya mentális egészség kutya szorongás ellen kutyás sport kutyasétáltatás szorongás szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink