hirdetés

Így tanítsd meg kutyádat feküdni! Tornóczky Anita tanácsai

Tornóczky Anita

2022. augusztus 28 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan nem is hinnék, de a fektetés az egyik legnehezebb feladat, amit a kutyánknak taníthatunk. Sok gazdinak bele is törik a bicskája, és kétségbeesve kérdezi: az ő kedvence ilyen buta lenne, hogy ezt sem képes megtanulni?! A válasz roppant egyszerű: nem, a kutya egyáltalán nem hülye, sőt!

hirdetés

A probléma csak annyi, hogy gondok vannak a falkában, a kutya emiatt nem akar lefeküdni a gazdi parancsára. De most akkor hogyan is függ össze ez a két – látszólag egymástól független – dolog? A fekvés a kutya számára megadó pozíció. Gondoljunk csak bele, hogyan adja egyik kutya a másik tudtára, hogy nem akar verekedni vagy éppen feladja a harcot? Összehúzza magát, lekucorodik, majd a hátára fekszik, és a legérzékenyebb pontját, a hasát mutatja felfelé!

A bizalom rendkívül fontos

Ahhoz, hogy a kutyánk minden gond és rossz érzés nélkül feküdjön ebbe a – számára kiszolgáltatott – pózba, feltétlenül szükséges, hogy megbízzon bennünk, és teljes mértékben elfogadjon minket a falkában fölötte állónak. Emellett az is nagyon lényeges, hogy a fekvő helyzet csak pozitív érzéssel társuljon. Sok menhelyi kutyával találkoztam már, akinél a fekvő póz kifejezetten nagy problémát jelentett, mert korábban sok negatív hatás érte (verték, rugdosták) ebben a helyzetben. Természetesen számukra sem lehetetlen elsajátítani, sőt megszeretni ezt a feladatot, csak egy kicsit több türelemre lesz szükségünk. A tanításnál itt is vegyük elő a már jól bevált motivációs eszközünket (jutalomfalat, játék), és első lépésként ültessük le a kutyánkat. Érdemes leguggolni, leülni a kutya mellé, hogy ne érezze azt, hogy fölé tornyosulunk a feladat végrehajtása közben. Ha már stabil az ülő pozíció, akkor következhet a fekvés.

Így taníthatod meg feküdni kutyád

Fogjuk a jutalmat, és lassan kezdjük el a kutya orra elé tartva a föld felé közelíteni (mintha ezzel mintegy húznánk a kutyát utána), úgy, hogy közben a másik kezünkkel finoman megtartjuk az eb fenekét, hogy ne emelkedhessen fel. Amint a kutya mellkasa leér a földre, abban a pillanatban adjuk oda neki a falatot, hogy értse, ezt várjuk tőle! Nem baj, ha miután megkapta a falatot, azonnal felugrik. Kezdjük elölről. Az elején érdemes mindig ülő pozícióból fektetni, később természetesen – ha a kutya már érti, mi a feladat, illetőleg nem is fél tőle – az ültetést kihagyhatjuk. Ha már elértük, hogy a kutyánk lefekszik, akkor kezdhetjük a rögzítést.

Fontos: a fekvés nyugodt pozíció. Ha mi kapkodunk, pörgünk, akkor a kutyától sem várhatjuk el, hogy nyugton maradjon. Amikor kutyánk mellkasa leér a földre, most már ne kapja meg azonnal a jutalmat, hagyjuk, hagy nyalogassa, szaglássza, de csak kis idő múlva engedjük, hogy meg is egye. Miközben fekszik, lassan, nyugodtan simítsuk végig a hátát a feje búbjától egészen a farka tövéig. Ez a simogatás igen pozitív érzést vált ki kutyánkból, hiszen amikor megszületik, az anyja tisztogatás közben ugyanígy érinti meg. Ilyenkor már törekedhetünk arra (enyhe nyomást gyakorolva a hátára lapockatájékon), hogy a könyöke is érintse a talajt.

Ha a fenti módszerrel nem érnénk cél, megpróbálhatjuk a következőt: üljünk le a földre, zárjuk össze a lábainkat és húzzuk fel a térdünket– így képezzünk alagutat, hogy ha ide becsaljuk a kiskutyát, a jutalmat csak kúszva, fekvő pozícióban tudja megszerezni, miközben ismételgetjük neki a „fekszik” vezényszót. Nagyobb testű kutyáknak építhetünk tereptárgyakból is „fektetőfolyosót”.

Fontos, hogy ne unjon rá!

Ne vigyük túlzásba a gyakorlást. 5 perc után mindenképpen hagyjuk abba, oldjuk fel egy kis játékkal, hogy meg ne unja a feladatot. De mit csináljunk akkor, ha kutyánk semmiképpen sem akar lefeküdni? Első lépésként vegyük át újra a falkavezérség szabályait! Emellett pedig hagyjuk, hogy spontán módon szeresse meg a fektetést. Mindig legyen a zsebünkben pár szem jutifalat, és a legváratlanabb pillanatokban, amikor a kutyánk magától lefekszik (akárhová is!), azonnal lépjünk oda mellé, mondjuk ki, hogy fekszik, dicsérjük meg, és adjuk oda neki a falatot. Néhány alkalom után már magától fog elénk vágódni, és várja majd a jól megérdemelt jutalmat!

fekszik kiképzés kutya fekszik nevelés tanítás Tornóczky Anita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!