hirdetés

9 hiba, amit a kutyakiképzés során elkövethetsz: ezért nem engedelmeskedik kedvenced!

Jóvári Krisztina

2021. október 21

A kutyakiképzés nem egyszerű feladat és egy-egy kisebb hibával könnyedén elronthatjuk. Megmutatjuk, melyek ezek és hogyan tudod korrigálni őket.

hirdetés

Némelyik kisebb-nagyobb hiba fel sem tűnik, csak utólag döbbensz rá, nem jól jutalmaztad kutyádat vagy nem a megfelelő viselkedés lett megerősítve a tréning során. Ha tudatában vagy a következő hibalehetőségnek, jobban is tudsz figyelni rájuk az oktatás alatt.

Hosszú ideig tartó kiképzés

Több rövidebb idejű tréning hatékonyabb, mint egy hosszú. A pár perces tréningek alatt a kutya maximálisan koncentrál és rendkívül lelkes. Mindez elsőre ellentmondhat a kutyaiskolai rendszernek, ahol a foglalkozások általában 1 órásak. Azonban ez idő alatt több kisebb gyakorlási idő és pihenőidő van, egymást váltogatva.

Lassú jutalmazás

A kutyádnak meg akarod tanítani a fekszik vezényszót, amit meg is csinál, ám mire adnád neki a jutalomfalatot, már fel is ugrik (mivel hosszabb idő eltelik a jutalom és a vezényszó végrehajtása között). Ebből azt gondolja, a jutalom az ugrásért jár. A problémát korrigálhatod, ha RÖGTÖN a végrehajtás után adod a jutalmat, tehát amikor a kutya lefeküdt és a könyöke a földön van. Ekkor az adott pozíciót jutalmazod, véletlenül sem a következőt.

Fotó: Viasat Nature

Rossz helyen tartott jutalomfalat

Tanítod a lábnál követést, ám mikor jutalmazod a kutyát érte, vele ellentétes oldalon van a jutalom, így mikor megkapja, már előtted áll? Ráadásul inkább akar a másik oldaladon jönni, ahol a potenciális jutalomforrást látja. Ezeket úgy küszöbölheted ki könnyebben, hogy a jutalmat a kutyával megegyező oldalon tartod, így azonnal meg tudod dicsérni jó viselkedés esetén.

A helyes viselkedés büntetése

Egyszerű példa erre, ha a kutya utál fürdeni és mielőtt a kádba tennénk, magunkhoz hívjuk. Ekkor a behívás után egy negatív eseménnyel találkozik (fürdés), amitől következő alkalommal már kevésbé fog odajönni, ha szólítjuk. Másik gyakori eset, amikor sétánál a gazda magához hívja kedvencét, hogy pórázra tegye. Szintén a helyes viselkedés (kutya odamegy) után büntetés (póráz) következik. Mindig gondoljunk bele, a kutya hogyan értékeli ezeket, így elkerülhetjük a jó viselkedés büntetését.

Nem elvárt viselkedés megerősítése

Mindennapi eset, amit bárhol láthatunk az utcán: a kutya húzza a pórázt séta közben. Amennyiben a gazda nem tesz ez ellen semmit, megerősíti ezt a nem elvárt viselkedést a kedvencében, hiszen a kutya kedvére mehet gyorsabban vagy válthat irányokat. Másik egyszerű példa, ha ugatással hívja fel magára a figyelmet a kutya, mert éppen unatkozik, a gazda pedig erre pozitívan vagy negatívan reagál. A lényeg, hogy az eb elérte a gazda figyelmét, így megerősítést nyert az ugatás, legközelebb is „alkalmazni fogja” ezt a módszert.

Gyakorlás több szituációban és helyszínen

„Nem értem, miért nem csinálja meg? Pedig tudja a vezényszót…” Ilyen és ehhez hasonló problémákkal valószínű minden kutyatartó találkozott már. Az udvarban, ingerszegény környezetben megtanult vezényszavakat egyre zavaróbb körülmények között is gyakorolni kell, hogy sikeresen rögzüljenek. Teljesen normális, hogy először otthon tanítjuk meg a kedvencünknek a feladatokat, de ha ott jól megy, máshol is érdemes gyakorolni (utca, erdő, városi tömeg).

Kizárólag jutalomfalat használata motiválásra

A jutalomfalatok a legtöbb kutyát igencsak motiválják, így szívesen is hajtják végre a feladatokat a plusz finomság reményében. Ezen kívül azonban még több lelkesedést adhat az ebnek a szóbeli dicséret, simogatás vagy egy új játék. Érdemes ezeket kombinálni és a jutalomfalat mellett alkalmazni.

Következetlen vezényszavak

Ha a kutyánknál a fektetéshez a „fekszik” vezényszót tanítottuk, akkor legyünk benne következetesek és végig ezt használjuk, ne legyen helyette „feküdj” vagy bármi egyéb. Mindig, minden helyzetben ugyanazt a szót mondjuk az ebnek, így nem okozunk félreértést. A kézjelekkel szintén hasonlóan járjunk el. Ha a helyben maradás kézjele a kutya felé mutató, zárt ujjas kéz, akkor ezt ne gyakoroljuk úgy, ha valamilyen tárgy van a kezünkben.

Inkább rávenni, mint kikényszeríteni

Arra törekedjünk, hogy a kedvencünk szeresse megcsinálni a feladatokat, ahelyett, hogy kikényszerítenénk tőle, mert nincs más választása. Egy motivált, lelkes kutya élvezni fogja a tanulást és szeretné megcsinálni, amit a gazda kér tőle. Őrizzük meg tehát ezt a pozitív hozzáállását és tegyük számára érdekessé és közös élménnyé az oktatást.

(Képek: Getty Images Hungary, Viasat Nature)

jutalomfalat kiképzés kiképzés hibák kutyaiskola kutyakiképzés kutyakiképzés otthon kutyanevelés parancsszó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink