hirdetés

Miért utálja a kutya a napi ápolást? Így szoktasd hozzá 4 lépésben!

Buzgó Csilla

2021. április 14

Nem feltétlenül szükséges egy múltbéli rossz élmény ahhoz, hogy az eb idegenkedjen akár a puszta érintéstől is.

hirdetés

Ugyan a legtöbb kutyus imádja, ha simogatják, kényeztetik, akadnak köztük olyanok, akiknek nem ez a szeretetnyelvük. Az állat egészségmegőrzéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a napi ápolási rutin feladatait el tudd végezni.

Fogmosás

Sajnos még mindig számos kutyatulajdonos nem veszi elég komolyan kedvence fogápolását. Arra hivatkoznak, hogy az eb ellenkezik, sőt, akár harapni is próbál. Lehetséges, hogy csak hozzá kell szoktatni a szájában matató tárgyakhoz, ám ezt először érdemes fogkefe nélkül, csupán ujjal kivitelezni.

Amikor ez már simán megy, óvatosan megpróbálhatod őt megismertetni a kefével. Ügyelj arra, hogy a kutya számára ideális méretűt válaszd! Egyes házikedvencek jobban kedvelik az ujjra húzható fogdörzsölőt, mely természetesebb érzetet biztosít nekik.

Mindig adj kutyusodnak pozitív visszajelzést dicséret vagy jutalomfalat formájában! Így össze fogja kötni a fogmosást a finom falatok, a kedves szavak érkezésével, és idővel egyre elengedettebb lesz.

Mindenképp ellenőriztesd az eb fogait rendszeresen állatorvossal! Előfordulhat, hogy észre sem veszel egy letört fogat, vagy kezdődő ínygyulladást, ezért nem érted, miért berzenkedik az állat, ha a szájába nyúlsz. Lehet, hogy rövid úton el is múlik az ellenérzése, amint a fájdalom megszűnik. Persze ilyenkor is időbe telhet, míg a kutyus újra bízni kezd a kezedben.

Fésülés

Az az eb, aki nem szereti, ha megérintik, a fésüléssel, keféléssel is nehezen fog megbarátkozni. Ez azonban szükséges kültakarója fényének, egészségének megőrzéséhez. Először is próbálj olyan kefét beszerezni, mely nem tépi, hanem finoman elválasztja a szőrszálakat. A nagyobb gubancokat kézzel bontsd szét, vagy lassan, a szőrzet végeitől haladva a tövekig! Így minimálisra csökkentheted a húzás mértékét.

Ha ezt sem hagyja az eb, indíts azzal, hogy finoman hozzáérinted a kefét a teste több pontjához, de egyelőre ne kezdd húzogatni azt! Ezután következhetnek a finom fésülő mozdulatok.

Érdemes elfoglalni a kutyust, amíg a művelet tart. Adj neki rágójátékot, a kedvenc plüssfiguráját, vagy fogtisztító jutalomfalatot! Így talán észre sem veszi, és seperc alatt el is készültök.

Karomvágás

Rengeteg kutya mumusa a körömápolás, melyet épp ezért sok gazdi profikra bíz. Ez dicséretes, de sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor neked kell ezt megoldanod. Akkor is érdemes hozzászoktatni a kiskedvencet tappancsainak kézben tartásához, ha kozmetikus végzi a karomvágást, mert így az ő dolgát is megkönnyíted.

Fokozatosan érd el, hogy az eb hajlandó legyen minél hosszabb ideig a kezedben hagyni a mancsait! Masszírozgasd őket, válaszd szét az ujjait, két ujjal finoman szorítsd meg a karmokat! Ha sikerrel jársz, jutalmazd őt, de semmiképp se szidd le, ha idegenkedik, mert ezzel csak azt éred el, hogy negatív asszociációkat raktározzon el a művelettel kapcsolatban.

Fürdetés

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha a legtöbb kutyus imád úszni, mi kifogásuk lehet a fürdés ellen? Utóbbi sokuk számára egy olyan kényszerű szituáció, mely során teljesen elvesztik az irányítást az események alakulása felett, és emiatt pánikba eshetnek. Az sem segít, ha az ebnek korábban voltak rossz tapasztalatai a művelettel kapcsolatban, például túl hideg vagy forró víz, sampon szembe kerülése, esetleg a durva bánásmód.

Sok kutyus azt utálja, hogy csúszik a kád alja. Főleg a kistestű ebek szeretnek megkapaszkodni a szélében, ha már belekényszerítik őket, de ez igen nehézkes, ha állandóan elvesztik lábuk alól a talajt. Egy csúszásgátló alátét segíthet áthidalni ezt a problémát.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya fésülés kutya fogmosás kutya fürdetés kutya körömvágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!