hirdetés

Segítség, leesett a kutyám karma! Így ápold a sérült mancsot megfelelően

Ferenczi Deborah

2022. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ijesztő állapot, amikor azt veszed észre, hogy leesett a kutyád körme. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon valamilyen komoly probléma áll-e a háttérben, és mitől történik meg ez rendszeresen?

hirdetés

Annak ellenére, hogy viszonylag sok minden okozhatja a kutya körmeinek károsodását vagy leesését, a legtöbb esetben mégsincs komoly ok az aggodalomra. Valójában nem szokatlan, hogy a kutya időnként letöri a körmét, de ha azt látod, hogy ez viszonylag gyakran megtörténik, akkor mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni.

Leeshet-e a kutya körme?

Az első számú ok, amiért a kutyáknak leeshet a körme, egyszerűen az, hogy túl hosszú. Ebben az esetben nagyobb valószínűséggel beakadhat valamibe és letörhet. Ez akkor fordulhat elő, amikor az ebek nagyon kemény felületen sétálnak, futnak, esetleg belegabalyodnak valamibe. Tényező lehet az is, hogy egyes kutyáknak gyengébbek a körmei, mint másoknak, így hajlamosabbak a károsodásra. Ha a balesetet sántikálás követi, vagy az állat láthatóan tartózkodik attól, hogy az érintett mancsára nehezedjen, esetleg vérzés jelentkezik, tartsd szemmel a kutyát, és ha bármelyik tünet súlyosbodását észleled, fordulj állatorvoshoz. Ő ad javaslatokat az esetleges fertőzés megelőzése érdekében is.

Fontos a megfelelő ellenőrzés

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is képesek időnként letörni egy-egy körmöt anélkül, hogy észrevennék. Gazdiként a te dolgod rendszeresen ellenőrizni a mancsokat, és ha a karmok túl hosszúak, levágni őket. Amennyiben nem értesz hozzá, érdemes kutyakozmetikushoz fordulni, ahol a szakember külön meg is taníthatja neked a műveletet. 

Mit tegyél, ha gyakran megtörténik?

Ha kedvenced visszatérő módon veszti el a körmeit, akkor fordulj állatorvoshoz, ugyanis számos köröm- és körömágy-rendellenesség létezik kutyáknál. Fertőzések vagy gombák lehetnek jelen, rossz esetben daganat vagy immunrendszeri betegség sem kizárt. Továbbá állhat a háttérben a növekedési hormon emelkedett szintje, ritkán születési rendellenesség is.

körömvágás kutya körme kutya körömápolás kutya körömvágás lesett a kutya körme

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink