Mit tegyél, ha leszakadt kutyád karma? Komolyabb probléma, mint azt elsőre gondolnád!

László Enikő, 2022. augusztus 25 - Képek: Getty Images Hungary

A karom törése egyes esetekben úgy tűnik, mintha csak egy kisebb sérülés lenne egy kutyánál, de a valóságban ez általában komoly probléma. Egyrészt a törött, leszakadt karom nagy mennyiségben vérezhet a körömágy sűrű vérellátása miatt. Másrészt még a legszelídebb modorú háziállat is hamar dühbe gurulhat, ha valaki a sérüléséhez akarna érni. Nem véletlenül, hiszen egy leszakadt vagy letört karom igen fájdalmas lehet.

Valószínűleg kedvenced életében legalább egyszer le fogja törni karmát, ugyanis ez nem ritka probléma az ebeknél. A farkaskarmok (a lábfej magasabb részén található karmok) pedig még inkább hajlamosabbak a szakadásra vagy a törésre. Ennek az az oka, hogy lazábban vannak rögzítve, mint a hagyományos karmok, így nagyobb veszélynek vannak kitéve. A farkaskarom igen hasznos a nehéz terepen dolgozó ebek számára, hiszen jobban tudnak kapaszkodni vele, és futás közben a gyors irányváltásban is segítségére van az állatnak. Azonban a legtöbb kutyának már nincs szüksége erre. Egyes standardok előírják bizonyos fajtáknál a farkaskarom meglétét. De az is előfordul, hogy a tenyésztő eltávolítja a kölykök néhány napos korában őket, hogy később ne okozzannak problémát.

A farkaskarom, ha nem ügyelünk rá, bele is nőhet a bőrbe.

Miért törik le a kutyák karma?

Leginkább úgy fordul elő, hogy az szőnyegbe, kárpitszálakba, fű gyökerébe akad. Esetleg leugranak valahonnan, és olyan szerencsétlenül érkeznek, hogy a karom visszahajlik, és letörik. Időnként az idősebb házi kedvencek karmai annyira kiszáradnak, hogy törékennyé válnak, és nagyon könnyen eltörnek. A hosszabb karmok jobban beleakadnak a különböző dolgokba, mint a rövidek. Az októl függetlenül a törött karom fáj és vérzik, ezért azonnali ellátást igényel.

Miért ekkora probléma egy letört karom?

A kutyák karmai erek és idegek központi gyűjteményéből állnak. Ezeket egy kemény anyag, a keratin borítja be, amely körülveszi ezeket az érzékeny struktúrákat, hogy megvédje őket. A keratin nem élő szövet, csupán azokat védi. Éppen ezért a karom hegyének levágása nem fájdalmas kedvenced számára, de ha tovább vágod, akkor már kellemetlen. Az élő szövetek a csonthoz is kapcsolódnak, így bármilyen sérülésük a csont fertőzéséhez vezethet, ami nagyon súlyos probléma.

Általában 5 ujj található mindkét elülső lábon és négy a hátsó lábon, de néha egy extra karom, az úgynevezett farkaskarom található magasabban a lábfejen. A farkaskarmok kivételével minden karom kopik, amikor a kutya kemény felületen, például a járdán sétál, de előfordulhat, hogy nem elegendő mértékben, ezért a kutya karmait le kell vágni. A farkaskarmokra nem nehezedik súly, ezért gyakrabban kell vágni őket, és hajlamosabbak a törésre is.

Mit tegyél, ha kutyádnak letört a karma?

Ha kutyád felnyüszít a fájdalomtól, és hirtelen sántítani kezd, vagy feltartja a mancsát, ellenőrizd, hogy nem tört-e le a karma. Amennyiben igen, kövesd az alábbi lépéseket!

1. Biztonságosan fékezd meg kedvencedet!

Kérj meg valakit, hogy fogja az állatot, amíg leápolod karmát. Ne feledd, hogy még a legkedvesebb kisállat is haraphat, ha fájdalmat érez. A szájkosár segíthet elkerülni a sérüléseket.

2. Csökkentsd a vérzést!

Csavard az eb lábát gézbe vagy törölközőbe, rongyba, és gyakorolj nyomást a sérült lábujjra. Ha a vérzés 5-10 percen belül nem áll el, érdemes felvinni a karomra patikában kapható vérzéscsillapító port. Ha nincs otthon ilyen, próbáld meg sütőporral vagy liszttel bevonni a karmot. A hegyét egy benedvesített tömbszappanon is áthúzhatod, akár többször is, ez is remekül csillapítja a vérzést.

3. Távolítsd el a köröm sérült részét

Amennyiben a karom csak nagyon lazán lóg, azt otthon, te magad is könnyedén lecsippentheted egy olló segítségével. A karmot a törés felett le kell vágni, hogy teljesen eltávolítsuk a sérült részt, és jó alapot biztosítsunk a karom újbóli növekedéséhez. Végül Betadine-nel fertőtlenítsd a sérült területet. Amennyiben nem állsz készen erre, vagy a letört rész viszonylag erősen csatlakozik még a karomhoz, kérd állatorvos segítségét. Amíg oda nem értek, csavard törölközőbe kedvenced mancsát.

Ha a karom a körömágyhoz közel tört le, előfordulhat, hogy az állatorvos csak bódításban tudja eltávolítani, mivel a beavatkozás kutya számára nagy fájdalmat okozhat. Ugyanis ilyen esetben elkerülhetetlen, hogy a letört rész levágása ne érintsen élő szövetet. Az állatorvos ezután fertőtleníti az érintett területet, és bekötözi az eb lábát. Ha otthon, te magad távolítottad el a karom egy részét, te is végezd el ezt az utóbbi két lépést.

Ezután kedvenced mancsa még jó ideig érzékeny lehet, a kötéseket pedig rendszeresen cserélned kell majd. Amennyiben kutyád karmait rendszeresen vágod, azzal csökkentheted annak esélyét, hogy beleakadjanak valamibe, és letörjenek.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon