hirdetés

Mit tegyél, ha leszakadt kutyád karma? Komolyabb probléma, mint azt elsőre gondolnád!

László Enikő

2022. augusztus 25 - Képek: Getty Images Hungary

A karom törése egyes esetekben úgy tűnik, mintha csak egy kisebb sérülés lenne egy kutyánál, de a valóságban ez általában komoly probléma. Egyrészt a törött, leszakadt karom nagy mennyiségben vérezhet a körömágy sűrű vérellátása miatt. Másrészt még a legszelídebb modorú háziállat is hamar dühbe gurulhat, ha valaki a sérüléséhez akarna érni. Nem véletlenül, hiszen egy leszakadt vagy letört karom igen fájdalmas lehet.

hirdetés

Valószínűleg kedvenced életében legalább egyszer le fogja törni karmát, ugyanis ez nem ritka probléma az ebeknél. A farkaskarmok (a lábfej magasabb részén található karmok) pedig még inkább hajlamosabbak a szakadásra vagy a törésre. Ennek az az oka, hogy lazábban vannak rögzítve, mint a hagyományos karmok, így nagyobb veszélynek vannak kitéve. A farkaskarom igen hasznos a nehéz terepen dolgozó ebek számára, hiszen jobban tudnak kapaszkodni vele, és futás közben a gyors irányváltásban is segítségére van az állatnak. Azonban a legtöbb kutyának már nincs szüksége erre. Egyes standardok előírják bizonyos fajtáknál a farkaskarom meglétét. De az is előfordul, hogy a tenyésztő eltávolítja a kölykök néhány napos korában őket, hogy később ne okozzannak problémát.

A farkaskarom, ha nem ügyelünk rá, bele is nőhet a bőrbe.

Miért törik le a kutyák karma?

Leginkább úgy fordul elő, hogy az szőnyegbe, kárpitszálakba, fű gyökerébe akad. Esetleg leugranak valahonnan, és olyan szerencsétlenül érkeznek, hogy a karom visszahajlik, és letörik. Időnként az idősebb házi kedvencek karmai annyira kiszáradnak, hogy törékennyé válnak, és nagyon könnyen eltörnek. A hosszabb karmok jobban beleakadnak a különböző dolgokba, mint a rövidek. Az októl függetlenül a törött karom fáj és vérzik, ezért azonnali ellátást igényel.

Miért ekkora probléma egy letört karom?

A kutyák karmai erek és idegek központi gyűjteményéből állnak. Ezeket egy kemény anyag, a keratin borítja be, amely körülveszi ezeket az érzékeny struktúrákat, hogy megvédje őket. A keratin nem élő szövet, csupán azokat védi. Éppen ezért a karom hegyének levágása nem fájdalmas kedvenced számára, de ha tovább vágod, akkor már kellemetlen. Az élő szövetek a csonthoz is kapcsolódnak, így bármilyen sérülésük a csont fertőzéséhez vezethet, ami nagyon súlyos probléma.

Általában 5 ujj található mindkét elülső lábon és négy a hátsó lábon, de néha egy extra karom, az úgynevezett farkaskarom található magasabban a lábfejen. A farkaskarmok kivételével minden karom kopik, amikor a kutya kemény felületen, például a járdán sétál, de előfordulhat, hogy nem elegendő mértékben, ezért a kutya karmait le kell vágni. A farkaskarmokra nem nehezedik súly, ezért gyakrabban kell vágni őket, és hajlamosabbak a törésre is.

Mit tegyél, ha kutyádnak letört a karma?

Ha kutyád felnyüszít a fájdalomtól, és hirtelen sántítani kezd, vagy feltartja a mancsát, ellenőrizd, hogy nem tört-e le a karma. Amennyiben igen, kövesd az alábbi lépéseket!

1. Biztonságosan fékezd meg kedvencedet!

Kérj meg valakit, hogy fogja az állatot, amíg leápolod karmát. Ne feledd, hogy még a legkedvesebb kisállat is haraphat, ha fájdalmat érez. A szájkosár segíthet elkerülni a sérüléseket.

2. Csökkentsd a vérzést!

Csavard az eb lábát gézbe vagy törölközőbe, rongyba, és gyakorolj nyomást a sérült lábujjra. Ha a vérzés 5-10 percen belül nem áll el, érdemes felvinni a karomra patikában kapható vérzéscsillapító port. Ha nincs otthon ilyen, próbáld meg sütőporral vagy liszttel bevonni a karmot. A hegyét egy benedvesített tömbszappanon is áthúzhatod, akár többször is, ez is remekül csillapítja a vérzést.

3. Távolítsd el a köröm sérült részét

Amennyiben a karom csak nagyon lazán lóg, azt otthon, te magad is könnyedén lecsippentheted egy olló segítségével. A karmot a törés felett le kell vágni, hogy teljesen eltávolítsuk a sérült részt, és jó alapot biztosítsunk a karom újbóli növekedéséhez. Végül Betadine-nel fertőtlenítsd a sérült területet. Amennyiben nem állsz készen erre, vagy a letört rész viszonylag erősen csatlakozik még a karomhoz, kérd állatorvos segítségét. Amíg oda nem értek, csavard törölközőbe kedvenced mancsát.

Ha a karom a körömágyhoz közel tört le, előfordulhat, hogy az állatorvos csak bódításban tudja eltávolítani, mivel a beavatkozás kutya számára nagy fájdalmat okozhat. Ugyanis ilyen esetben elkerülhetetlen, hogy a letört rész levágása ne érintsen élő szövetet. Az állatorvos ezután fertőtleníti az érintett területet, és bekötözi az eb lábát. Ha otthon, te magad távolítottad el a karom egy részét, te is végezd el ezt az utóbbi két lépést.

Ezután kedvenced mancsa még jó ideig érzékeny lehet, a kötéseket pedig rendszeresen cserélned kell majd. Amennyiben kutyád karmait rendszeresen vágod, azzal csökkentheted annak esélyét, hogy beleakadjanak valamibe, és letörjenek.

farkaskarom körm köröm kutya karma kutya körömápolás kutya körömvágás leszakadt a kutya karma leszakadt karom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink