hirdetés

9 dolog, amivel boldoggá teheted a kutyádat: kis dolgok is könnyen felvidítják

Szénási Szimonetta

2022. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

A mondás, miszerint kevés kell a boldogsághoz, a kutyák esetében hatványozottan igaz. Őket már egészen hétköznapi dolgok is hatalmas örömmel töltik el. Például az alábbiak.

hirdetés

A kutyák nagysága abban rejlik, hogy képesek a pillanatban élni, őszintén szeretni, és minden komolyabb indok nélkül örülni az életnek. Gondolj csak az arcára, mikor egy hosszú munkanap végén megpillant az ajtóban! Az alábbi dolgokkal is nagyon boldoggá teheted a kutyádat.

1.) Legyenek fix játékórák

Akármennyire zsúfolt a napod, sose feledkezz meg a négylábú társaddal való közös játékról! A legjobb, ha van egy állandó idősáv, amikor tényleg csak vele foglalkozol. Az együtt eltöltött idő hihetetlenül fontos kutyád testi-lelki egészsége szempontjából, és neked is jót tesz!

 2.) Tartsd távol tőle a bolhákat

Evidens, hogy kedvencedet megóvod minden parazitától, így a bolháktól is. Ezek az apró rovarok igen nagy szenvedést tudnak okozni. Ráadásul allergiás reakciót válthatnak ki, és a galandféreg petéit is terjesztik.

3.) Rendszeresen cseréld a vizét

Mindig gondoskodj elegendő friss vízről a kutyád számára. Gondolj bele, milyen rossz lenne állott, sőt poshadt vizet kortyolgatnod a pohár aljáról. A friss, tiszta víz felüdíti, egyszersmind egészségesen is tartja az állatot.

4.) Szervezz közös programokat

Mindegy, hogy egy vidéki kirándulásról, vagy egy parkbéli futásról van szó, ha teheted, vidd magaddal szőrös társadat is. Meglátod, mennyire örülni fog az új, közös időtöltésnek.

5.) Ha csak lehet, sétáljatok

Azt mondani sem kell, hogy jószágodnak elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Ha pedig módod van rá, vidd el egy-egy „potyakörre” is. Ezzel igazán boldoggá teheted a kutyádat! Emellett a saját egészségedért is sokat teszel ezzel.

6.) Hagyd szaglászni

A kutyák rengeteg információt gyűjtenek az orrukon keresztül. Ha kint vagytok, vagy új helyre mentek, engedd meg neki, hogy kedvére szimatolhasson. Imádni fogja!

7.) Vágd le a körmét

A túl hosszú karmok nagyon zavaróak lehetnek. Mindig tartsd rendben kutyád mancsait, ha pedig nem vagy biztos benne, hogyan kell csinálni, bízd az állatorvosra a manikűrt!

8.) Adj neki új dolgokat rágcsálni

A rágcsálással a kutyák remekül tudják csökkenteni a stresszt, ezáltal megnyugszanak tőle. Arra figyelj, hogy csak olyan holmikat adj pajtásodnak, amik biztonságosak. A botokkal például könnyen megsértheti magát, a túl puha játékok pedig könnyen apró darabokra esnek, amit aztán lenyelhet az eb.

9.) Beszélj hozzá!

A kutyák imádják a gazdi hangját. Próbáld ki, hogy leülsz mellé, elkezded simogatni, miközben lágy hangon mesélsz neki. Garantáltan el fog lazulni tőle.

boldog kutya bolha játék játék a kutyával körömvágás kutya ember kapcsolat kutya körömápolás kutya körömvágás kutya szokások séta sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!