hirdetés

Miért szeretik a kutyák a botokat? Nem csak az ősi ösztönök vezérlik őket

László Enikő

2021. november 10

A kutyák nagy része imádja a botokat rágcsálni, hordozni és gyakran szép kis gyűjteménnyel térnek haza egyesek a sétákból. De miért rajonganak ennyire néhány gallyért?

hirdetés

Ha a kutyád olyan, mint a legtöbb négylábú, akkor szeret botokkal játszani. Még az is lehet, hogy egy impozáns botgyűjtemény gazdagítja kertedet. Mi az a vonzerő, aminek köszönhetően kedvenced újra és újra botok után kutat? Ez a látszólagos rajongás az ágak felhalmozása iránt kevés értelmet ad számunkra, de hihetetlenül kifizetődő viselkedés az ebeknek. Egészséges és természetes tevékenység, amelyet a legtöbb kutya élvez, de mint az ebek legtöbb kedvenc időtöltésének, ennek okai is változatosabbak és összetettebbek lehetnek.

Nem feltétlen a csontokra asszociálnak

Egyes feltételezések szerint azért szeretnek a kutyák botokat gyűjteni és rágni, mert formájukban és méretükben hasonlítanak a csontokhoz, amit köztudottan szintén nagyon kedvelnek. Bár nehéz vitatkozni az elmélettel a hasonlóságok tekintetében, az egyenletből több kulcsfontosságú tényező hiányzik. A csontok jó ízűek és jó illatúak. Ugyanez aligha mondható el egy faágról vagy viharvert botról. A kutyák nagyon intelligens lények. Nem téveszti meg őket a bot hasonlósága a kedvenc rágcsálnivalójukhoz. Jól tudják, hogy a bot csak egy bot. Ennek ellenére imádják azokat. Úgy tűnik, még a kölykök is szeretik őket. Mitől olyan különlegesek hát? Nem kétséges, hogy a méret és a forma szerepet játszik. A fa is olyan anyag, amely puha és könnyen rágható. Ráadásul viszonylag egyszerű a lehullott ágakat megtalálni, és egyedi illatuk még érdekessé tesz őket az ebek számára.

Egyes kutyák szeretnek minél nagyobb botokat hazacipelni.

Ősi ösztönök vezérlik őket

A kutyák ösztönösen szeretik saját játékaikat beszerezni. Kíváncsi természetük van, ami arra kényszeríti őket, hogy egyedi kincsek után kutassanak. Gyakran az általuk talált dolgok olyan tárgyak, amelyekről azt kívánja a gazdi, bárcsak otthagyták volna! A gyűjtögetés örömteli módja a kutyáknak arra, hogy egyszerre több különböző igényt is kielégítsenek. Mivel őseiknek elkötelezett kereséssel és vadászattal kellett beszereznie táplálékát, természetes, hogy háziasított barátaink hasonlóan fontosnak tartják az értékes tárgyak beszerzését. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzék és kövessék a nyomokat, és lehetőséget biztosít arra is, hogy később megjutalmazzák magukat. Emellett a bot lehet egy potenciális préda is, amit az ebek sikeresen elejtenek, majd később megsemmisítik. Mivel nagy számban elérhetőek, kiemelkedő szerepet játszanak a gyűjtögetésben. Helyüktől függően olyan illatokat hordozhatnak, amelyek különösen csábítóak, így a kincs sokkal különlegesebb.

A fogaknak is jót tesz?

Egy másik elmélet szerint sok kutya csontokat rág, hogy enyhítse a fogfájdalmát. A kölykök szeretnek rágni dolgokat fogzáskor, és a bot kiváló választás az ő szemszögükből. Végül is mi lehet szórakoztatóbb, mint rágni és megsemmisíteni valamit egyszerre?

A botok azonban veszélyesek is lehetnek az ebek számára, mivel felsérthetik szájukat, ínyüket az élesebb darabok, szálkák. Ezért sokkal inkább ajánlott kedvenced számára biztonságos, rágható játékokat beszerezni. Persze a gyűjtögető hajlamát nem feltétlen kell gátolnod, azonban arra figyelj, hogy lehetőleg ne rágja a gallyakat. Így elkerülhető az esetleges sérülés.

Mit válassz helyette?

Elsősorban olyan játékot, ami megerősített anyagból készült, így nem tudja hamar szétszedni azt. Emellett az is fontos, hogy ez az anyag ne roncsolja a fogazatot. Például egy hétköznapi teniszlabda káros kutyád számára, mert a puhának tűnő védőfelület alatt fémhuzalok találhatóak, amik jelentős mértékben roncsolják, koptatják az ebek fogait.

Fontos, hogy kutyád számára biztonságos játékot válassz! /Fotó: Red Dingo

A kérdésre tehát, hogy a kutyák miért szeretik ennyire a botokat, többféle válasz létezik. Lehet, hogy különleges textúrája vagy illata vonzza őket annyira. A különleges szagból számtalan információhoz jutnak a kutyák, például annak lelőhelyéről, a vele érintkező állatokról. De az ősi ösztönökből eredő gyűjtögetés, keresgélés is állhat a háttérben. Emellett a hazacipelt gallyak később jutalomként szolgálnak, amivel saját magukat lephetik meg. Egyes kutyafajták, mint például a retrieverek, imádnak valamit hurcolni a szájukban, legyen az egy plüss vagy csak egy közönséges bot.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary, Red Dingo)

bot játék kutya botot eszik kutya botot rágni kutya viselkedése ösztön rágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink