hirdetés

A te kutyáid is összevesznek a játékon? Így kezeld biztonságosan a helyzetet

László Enikő

2022. április 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák hajlamosak lehetnek összeveszni a játékok miatt, hiszen értékesnek tartják azokat, ezáltal érdemes azokat megvédeni más egyedektől.

hirdetés

A kutyák nem feltétlen jók az osztozkodásban. Sokféle játék veheti őket körül, de valamilyen oknál fogva az ebek mindig azt akarják, amivel a másik játszik. Néhány eb pedig hajlamos lehet ezért megküzdeni. Sok esetben a „verekedés” csak hangos zaj, és senki sem sérül meg. Ha kutyáid játékokon veszekednek, és ezek komolynak tűnnek, vagy a kedvenceid korábban bántották is egymást, fontos, hogy kérd ki szakember tanácsát.

Ritualizált agresszió kutyákban

Az egyik fontos szempont, amikor a kutyák „verekednek” a játékokért, annak meghatározása, hogy a kutyák valóban ártási szándékkal harcolnak-e, vagy ritualizált agresszióval próbálják-e a konfliktust bántalmazás nélkül megoldani.

A természetben a valódi harc nagyon költséges lehet. Két állat küzdelme sokat árthat egymásnak, és ez mélyen érintheti azokat, akik csoportokban élnek, és minden tag egymástól függ. Az ilyen állatoknak ezért meg kellett találniuk a módját a konfliktusok megoldásának anélkül, hogy kárt okoznának egymásnak.

Bár az ebek már nem vadállatok, az ösztönnek továbbra is meg kell maradnia, hogy ne bántsák egymást. Ez az ösztön azonban megköveteli, hogy a kutyák megfelelően nevelő környezetben nevelkedjenek, és kiskoruktól kezdve szocializálják őket, hogy megtanulják a ritualizált agresszív megnyilvánulásokat, amelyek célja a konfliktusok megoldása.

A kölykök általában megtanulják a ritualizált agresszió mikéntjét, amikor még az alomban vannak. Egy bizonyos ponton az alomtársak elkezdenek játszani, és gyakran hangos vitákba keverednek, amelyeket hallani elég ijesztő lehet. Bár a kölykök úgy hangozhatnak, mintha bántanák egymást, ritkán sérülnek meg. Még ha érintkezésbe is kerülnek, a kölyökkutyáknak gátolt harapást kell használniuk, hogy ne sértsék meg egymást súlyosan.

Miután új otthonukba kerültek, az új gazdik felelőssége, hogy kölyökkutyáikkal tovább gyakorolják a rituális agressziót azáltal, hogy különféle fajtájú, méretű és játékstílusú kutyákkal szocializálják őket.

Egyes gazdik az agresszió legnormálisabb és ritualizáltabb szintjét is nyugtalanítónak találják. Ez azonban káros lehet, ugyanis a kutyák agresszióját képletesen egy hosszú létrán lehet mérni. A létra alsó-középső fokain a figyelmeztetés különböző jelei helyezkednek el. Ha az ebeket már ezért is megszidják, idővel át fogják ugrani ezeket a fokokat, és egyből agresszívvá válnak, bármilyen figyelmeztetés nélkül.

Erőforrás-őrzés kérdése

Sok olyan kutya, aki jól szocializálódott és szépen játszik a futtatóban, teljesen megváltozhat, amikor játékok vannak a közelben. Ez történhet új találkozáskor vagy olyan ebek között, akik jól ismerik egymást és együtt élnek.

Ezek a viták gyakran még rosszabbak, ha új játékok vannak a környéken, mert újszerűségük sokkal értékesebbé teszi őket. A játékok erőforrás-őrzésének legtöbb jele akkor jelentkezik, amikor egy kutya birtokában van egy játéknak, és egy másik kutya közeledik, vagy amikor két kutya egy játék felé halad.

Szerencsére a legtöbb eb nem tud harapni, ha egy játékkal van tele a szája, így ezek a konfliktusforrások gyakran nem járnak többel, mint morgással. Valódi harcok azonban előfordulhatnak játékok jelenlétében, ezért nem szabad félvállról venni azokat az eseteket, amikor a kutyák őrzik a játékokat.

Az, hogy szükség van-e beavatkozásra, gyakran több tényezőtől függ. A legfontosabb az, hogy előfordultak-e sérülésekhez vezető verekedések, és ezek milyen gyakran (például naponta néhány alkalommal). A játékokkal kapcsolatos kisebb viták, amelyek ritkán, sérülések nélkül fordulnak elő, nem igényelnek beavatkozást, azonban a felügyelet mindig fontos.

Normál kutyajáték

Megtörténhet, hogy a kezdő gazdik nehezen tudják megkülönböztetni a játékharcot és az igazi verekedést. Amikor a kutyák játékokkal játszanak, sok játékelemük tartalmazhat olyan mozzanatokat, amelyek a valódi harc során megfigyelhetők. Például az egyik kutya megragadhatja a játék egyik végét, a másik pedig a másikat, és ezután mindkét eb rángatni és morogni kezd. A morgás veszélyesen hangozhat, de ez gyakran csak játék.

Egy másik esetben az egyik kutya megragadhatja az egyik játékot, a másik pedig üldözőbe veheti, és megpróbálhatja ellopni. A négylábú, akinek a szájában van a játék, ezért moroghat, sőt vicsoroghat is, valahányszor a másik kutya közeledik. Ez gyakran egy ártatlan távoltartási játék, és sokszor előfordul, hogy felcserélődnek a szerepek, amikor a kutya felváltva próbál „lopni”. Néha azonban ez a játék verekedésbe torkollhat, ezért mindig szemmel kell őket tartani.

Általában azonban a morgás és a vicsorgás ellenére a játszó ebek laza testbeszédet mutatnak. Az ugatás gyakran magas hangú, és a kutyák gyakran testbeszédüket használják arra, hogy kommunikálják: csak játszanak. Például tipikusan ilyen jel a meghajlás.

Most, hogy tudod…

Amint látható, a kutyák veszekedhetnek a játékokon, de előfordulhat, hogy a gazdik számára nem mindig könnyű megállapítani, hogy szükség van-e beavatkozásra vagy sem. Bár a játékokkal kapcsolatos konfliktusok normálisak, a valódi harcok nem. Ha kétségeid vannak, mindig a legjobb, ha konzultálsz egy viselkedési szakemberrel a biztonság érdekében.

Az alábbiakban néhány tippet adunk arra, hogyan kezeld azokat a kisebb eseteket, amikor a kutyák játék miatt veszekednek.

Így kezeld a kisebb veszekedéseket

Ha a viták nagyon enyhék, és senki sem sérül meg, mindig felügyeld kutyáidat, amikor hozzáférnek a játékokhoz, és készíts egy tervet arra az esetre, ha a dolgok eszkalálódását észlelnéd.

Kerüld el, hogy kutyáid lejátsszák egymás között. Ha tényleges harcok vannak, tartsd külön az állatokat, amikor játékokat használnak.

Tartsd távol a játékokat, amikor a kutyák együtt vannak, hogy elkerüld a konfliktus kialakulását.

Ha az elkerülésen túl szeretnél haladni, vedd fontolóra egy szakemberrel való teljes körű konzultációt a kutya viselkedésének módosítása érdekében. Ez a biztonság és a viselkedésmódosítás helyes végrehajtása érdekében történik.

Szakember segítségével különféle módszerek alkalmazhatók. Például deszenzitizálással és ellenkondicionálással a játékőrzésre hajlamos kutyát úgy kondicionálhatják, hogy jutalmat kapjon, ha a másik eb a közelében van, miközben ő élvezheti a játékát. Vagy az őrzőhöz közeledő kutyát meg lehet tanítani arra, hogy kerülje el a másikat, ha játék van annál (például ki lehet képezni, hogy kövessen az udvarra, ahol jutalmat kap).

Enyhe esetekre készíts egy elsődleges tervet, hogy elkerüld a harc elfajulását. Ennek egyik módja egy nagyon erős jelzés betanítása, amely azt mondja mindkét kutyának, hogy jöjjenek hozzád, és ne összpontosítsanak egymásra. Ha az ebek feléd rohannak, fussatok együtt a konyha felé, ahol ízletes falatokat kaphatnak.

Készíts másodlagos tervet a kutyaharc megszakítására, ha kitörne. Amennyiben elfajulna a helyzet, egy hangos jelzéssel vonhatod el figyelmüket biztonságosan. Ez lehet két edényfedő összecsattintása vagy bármi, ami a háztartásodban megtalálható és hangos. Ezután azonnal irányítsd át őket egy másik tevékenységre.

agresszió birtoklási vágy játék kutya őriz kutya ösztön kutyák veszekednek ösztön verekedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink