hirdetés

Cesar Millan: “Így békítsd meg a társaival az agresszív kutyát!”

Buzgó Csilla

2021. március 11

A társakkal szemben tanúsított agresszív viselkedést legtöbbször erős önvédelmi mechanizmus, túl intenzív birtoklási ösztön, vagy csak egyszerű félrenevelés okozza. A kutyasuttogó erre a problémára is tudja a megoldást.

hirdetés

A kutya társasági agresszióját számos tényező kiválthatja, és sokan az eb fajtájára fogják annak kezelhetetlenségét. Tény, hogy egyes fajták ingerelhetőbbek és egyes szituációkban nehezebben kezelhetőek, de problémát bármilyen típusú agresszív kutya képes okozni.

A különbség egy csivava és egy cane corso között csak a támadásuk várható kimenetele, illetve annak súlyossága. Ezért fontos, hogy e problémás viselkedés mögött megbújó okokat felismerje a kutyatulajdonos, és aszerint korrigáljon.

Birtoklási vágy

Érthető, ha egy bántalmazott vagy éheztetett kutya egyszer csak úgy dönt, soha többé nem enged senkit a tálja vagy a fekhelye közelébe, viszont nem tolerálható. Az ebnek fel kell ismernie, hogy ezek a jó dolgok tőled származnak, és csak te veheted el őket tőle, más kutyák nem.

Mielőtt megeteted őt, állj a tányérral a kezedben, és várd ki, míg az eb a teljes figyelmét rád nem irányítja! Akár feladatot is adhatsz neki, például ültesd le, hogy “megdolgozzon” a napi betevőért!

Ha téged védelmez hevesen a kutyus, pedig ezt senki nem várja el tőle, a megoldás a szocializáció. Egy ilyen eb nem bízik magában eléggé, és téged, mint az étel és a szeretet forrását szeretne kisajátítani. Amint megtanul bízni a többiekben, nem lesz már szüksége erre az önvédelmi mechanizmusra.

Dominanciafitogtatás

Cesar Millan szerint az olyan eb, amely nem tudja, hol a helye a csapatban, gyakran keveredik dominanciaharcba, és ennek végső soron a gazdi az oka. Ő nem tisztázta sem a saját, sem a többi állat szerepét a falkában, mielőtt az új jövevényt a többiek közé engedte volna.

Amikor új kutya érkezik egy olyan háztartásba, ahol már élnek ebek, a legtöbben csak összeeresztik őket, hadd ismerkedjenek. Ennek két kimenetele lehet: vagy hamar összebarátkoznak, vagy hatalmas verekedés kerekedik a dologból.

Érdekes, de a kutyák úgy működnek, hogy először egy közös élmény során szeretik tisztázni a rangsort a falkában. Erre a célra kiváló program a sétáltatás egy semleges területen, tehát olyan helyen, melyet egyikük sem védelmez sajátjaként.

Ezután hazaérve mindig a gazdi lépjen be először az ajtón, utána a “rangidős” kutya vagy kutyák, s csak ezt követően az új jövevény. Ennek hatására a bentlakó kutyusok úgy érezhetik, ők engedték be új barátjukat az életükbe, nem te kényszerítetted őt rájuk.

Félelem

Egy állandóan rettegő, feszült kutyával nehezen lehet kommunikálni, így az első teendő mindenképp a fölös energiák levezetése. Ezt úgy biztosíthatod a kutyus számára, hogy jól lemozgatod őt, így kicsit le is nyugszik, valamint a fejéből is eltűnik az érzelmeit uraló feszültség.

Ha korábban bántalmazták őt vagy az emberek, vagy a társai, fokozatosan kell az önbizalmát visszaépíteni. Csak ezután lesz képes teljes értékű kutyaként funkcionálni, illetve megtalálni a helyét egy csapatban.

Egészségügyi problémák

Végső soron számításba kell venned az agresszióval járó betegségeket, melyeknek esetenként nincsenek feltűnő tüneteik. Elég egy állandó fájdalommal kísért állapot, mely megkeseríti a kutyus mindennapjait. Szép lassan mindenből elege lesz, mert reménytelennek érzi helyzetét, és belefárad a kínlódásba. Nem csoda, hogy már az is idegesíti, ha mások a közelében vannak.

Látszólag indokolatlan agresszív viselkedés esetén az alábbi egészségügyi gondokra gyanakodhatsz:

  • pajzsmirigy-alulműködés
  • epilepszia
  • alacsony kalciumszint szoptató szukáknál
  • az agyat érintő elváltozások, például tumor vagy agyvelőgyulladás
  • alacsony vércukorszint
  • gyógyszerek, például szteroidok mellékhatásai

Ilyenkor természetesen csak az állatorvos segíthet, s majd a gyógyulást követően érdemes a nevelési kérdésekkel foglalkozni.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszív kutya agresszív kutyafajták Cesar Millan falkaelmélet kutya falkavezér

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink