hirdetés

A te kutyád is imád autózni? Olyan ez nekik, mint az embereknek egy szuper film katarzisa

Hangai Lilla

2022. szeptember 24 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor veszed a cipőd és csilingel a kulcs a kezedben, a kutyád hirtelen olyan izgatott lesz, mintha csak a legboldogabb napját élné át. Tudja, hogy autózni fogtok és emiatt valószínűleg tényleg élete legjobb napját éli át. Még akkor is, ha hetente többször is elindultok kocsikázni.

hirdetés

Ha kedvenced szeret elkísérni téged az autós utakon, és minden lehetőséged megvan, hogy közben biztonságban is tudd őt, az borzasztóan megkönnyíti a mindennapjaitokat, hiszen nem kell amiatt aggódnod, hogyan juttok el messzebb fekvő helyekre. De vajon miért imádja annyira a legtöbb blöki a kocsikázást? Ennek próbáltunk mai cikkünkben utánajárni.

Honnan ered a viselkedés gyökere?

Azt biztosan tudod, hogy a kutyák a farkas őseiktől örökölt ösztöneik alapján falkaállatoknak minősülnek. Minden falkának van egy vezetője, aki irányít, és akinél a felelősség van. Kutyád számára te vagy ez a személy. És ahogy ebből következik, egy falkaállat akkor érzi igazán jól magát, ha a falkájában a vezető irányításával csinálhat mindent. A négylábúak otthona nem a lakás, az udvar vagy a város, hanem maga a falka, vagy ha úgy jobban tetszik, a család.

Az autózás pedig azt a tevékenységet szimulálja, amikor a falka egy közös cél érdekében elindult, hogy felderítse a környezetét, vagy élelmet szerezzen. Ezért megfigyelhetted, hogy az autót pont ugyan úgy védelmezi négylábú barátod, akár a lakásotokat.

Az autózás rengeteg új ingert is jelent. Az esetleges unalom vagy monotonitás érzése azonnal szertetfoszlik, hiszen annyi látni-, hallani-, és szagolnivaló van, hogy az egyszerűen elképesztő. Valódi tivornya ez az érzékszerveknek. Csak hogy érzékeltessük, mit is jelent ez pontosan számukra, a kutyák képesek akár 3,5 millió liter vízben is megérezni egy teáskanál cukor illatát, míg mi, emberek, szerencsések vagyunk, ha a reggeli bögre teánkban megérezzük az egy teáskanálnyit.

Az autókázás nemcsak az érzékszervekre gyakorol különös hatást, de lehetővé teszi kutyádnak, hogy kiélje a fizikai szinkronicitás érzését is. Ugyanazzal a sebességgel haladhat veled egy irányba, ami a falka együttes mozgását szimulálja, amint az elejtésre váró préda után oson. Ez a súlytalanság érzését kelti, ami minden túlzás nélkül eufóriát okoz kedvenced agyában.

Buzdítsd, ha szereti, gyakoroljátok, ha még tart tőle

Fontos, hogy tudd, négylábú barátodnak egyetlen célja van, hogy téged elégedettnek lásson és minden időtöket együtt töltsétek. Ha csak teheted, kedvencedet már a kezdetektől fogva vidd magaddal minden autóútra. Ő boldog lesz, mert együtt vagytok és sok új dolgot tapasztalhat meg, neked pedig a későbbiekben, ha messzebbre kell vinned, nem lesz gondod az utazással. Persze az sem elhanyagolható, hogy minden ilyen úttal megszilárdítod vezető pozíciódat a családotokban, ami még a kapcsolatotokat is erősíti.

Azt javasoljuk, hogy először csak rövidebb utakra induljatok el és figyeld meg, nem tapasztalod-e utazási betegség vagy szorongás jeleit kedvenceden. Ha csak teheted, húzd le picit az ablakot, hogy az illatok még intenzívebbek legyenek és hagyd kedvencednek, hogy ki is nézzen rajta. Ez nemcsak az esetleges hányinger leküzdésében segít, de a vizuális ingerek is elérhetőbbek lesznek így. Ha autókázni indultok, mindig legyen nálad néhány jutalomfalat, hogy ezzel is erősítsd a pozitív élményt. És persze a friss, tiszta vízről se feledkezz meg, még rövid utazások alkalmával sem.

A legfontosabb a biztonság

Ugyan az egyik legszórakoztatóbb tevékenység lehet kedvenced életében az autózás, van néhány dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelned, hogy elkerüljétek a baleseteket. Soha ne hagyd, hogy a mancsait kidugja az ablakon vagy a napfénytetőn. Ha csak nem utazik még veletek valaki más is, aki a kutyának tudja szentelni a figyelmét, mindenképpen javasoljuk a biztonsági öv vagy hám használatát. Igazából akkor is jobb ötletnek tartjuk a kutyust ily módon biztosítani a hátsó ülésen, ha más is utazik veletek. Így egy esetleges baleset során is megfelelő védelmet kap. Abban pedig teljesen biztosak vagyunk, hogy tudod, nyáron, vagy a napfényes őszi napokon semmiképpen ne hagyd őt egyedül az autóban!

autó és kutya autóba zárt kutya autóban utazás autóhoz szoktatás autós túra boldog a kutya boldogsághormon falka falkaelmélet falkavezér kutya autózás kutya az autóban kutya boldogság kutya ember kapcsolat kutya falkavezér kutya fél az autóktól kutya ösztön kutya vadászösztön ösztön ösztönök tréning ugat a kutya autó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!