hirdetés

Miért rosszalkodik a kutya, amikor pontosan tudja, hogy tiltott dolgot csinál? Egyáltalán nem azért, hogy bosszantson

Hangai Lilla

2022. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák nem gépezetek és nem is emberek. Az agyuk nem úgy működik, mint a miénk, hiányzik belőlük az érvelés képessége és a bonyolultabb emberi érzelmeket sem feltétlenül képesek teljes valójukban átélni. Ám ha jobban belegondolsz, nincs is erre szükség, hiszen ezeket helyettesítik egyedi képességeik; azok, amiket semmiért sem cserélnénk el.

hirdetés

Ha szánsz egy kis időt arra, hogy megértsd, hogyan működnek a kis szürke agysejtek azok mögött az okos homlokok mögött, mindketten sokkal boldogabbak lesztek ebben a semmihez sem hasonlítható barátságban. Cikkünk segít abban, hogy a kutyádat kutyaként tudd kezelni még a stresszes helyzetekben is.

Az ebek nem átgondolják a dolgokat, egyszerűen csak reagálnak

Kedvenceink soha nem tervezik meg előre a cselekedeteiket. Soha nem ezért fekszenek csendben a kanapén melletted esténként, hogy megkalkulálják a holnapi napjukat. 08.30: megharapni a postást, 11.00: unalmamban kiásni az újonnan ültetett begóniát, 11.20: vécészünet a szomszéd kertjében jellegű tételeket biztosan nem találnánk a határidőnaplójukban.

Amikor egy kutya a fentiekhez hasonló dolgokat csinál, az valószínűleg azért van, mert az ember nem kommunikál megfelelően vele. Vannak bizonyos dolgok, amelyekre barátainknak szükségük van ahhoz, hogy elégedettek és boldogok legyenek. Ha ezeket nem kapják meg, akkor ennek megfelelően reagálnak.

A kutyáknak és általában az állatoknak saját, különálló nyelve van. Olvasnak egymás testbeszédéből, energiáiból. Az emberek is képesek erre, de a legtöbben a rohanó hétköznapoknak és a millió oldalról érkező intenzív stimulációnak köszönhetően sokszor elfelejtenek odafigyelni ezekre a részletekre. De ha te például dühös vagy, a kutyád ezt tudni fogja, és még csak át sem lépted a küszöböt. Azonban azt nem tudhatja, hogy azért érzel-e így, mert a kollégád már megint rád hárított egy olyan feladatot, ami nem a te dolgod lenne, vagy azért, mert a vadiúj szőnyegedre pisilt. Az egyetlen módja annak, hogy a négylábú barátod valóban megértse, ha valami rosszat tesz az az, ha a tettének elkövetése közben jelzed ezt neki.

Ne ignoráld, ha dühös vagy

A blökik számára a falka, vagy ha úgy tetszik, a család adja a biztonságot. Ha a falka vezetője, vagyis te, leszidod és dühödben ignorálod és elkerülöd a kutyát, az nem fogja őt arra késztetni, hogy felismerje, a szőnyegre pisilés hibás döntés volt.

Ha úgy is tűnik, hogy alázatos jeleket mutat a leszidás után, az csupán azért van, mert érzi, hogy dühös vagy és az ő életcélja az, hogy téged elégedettnek és boldognak lásson. Ezért mindent megtesz, hogy kiengeszteljen és bocsánatot kérjen, de azt nem tudja, hogy miért teszi.

Inspirálódj a falka szabályai alapján

A modern felfogás szerint egy gazdának nem kell feltétlenül az alfa szerepét eljátszania, egyszerűen csak jó vezetőként kell viselkednie, aki biztonságot ad és irányt mutat. Azonban érdemes megismerni, hogyan működik az alá-fölérendelt viszony, hogy az együttélés gördülékenyebben menjen.

A vadonban a falkavezér nem mutat szeretetet a falka alacsonyabb rendű tagjai felé, kivéve, ha azt kiérdemlik az elvárt viselkedéssel. A vezető határozza meg a szabályokat és a határokat is ő állítja fel. Ez a társadalmi struktúra szolgáltatja minden egyénnek a biztonságot.

Amikor a kutyák emberekkel élnek együtt, nagyobb mértékben tapasztalják meg az egyik legfontosabb emberi jellemvonást, a ragaszkodást. A szeretet érzése minden élőlényben benne van, és a ragaszkodás ennek a szeretetnek a megnyilvánulása. A szeretet azonban nem jelenik meg olyan gyakran a kutyák világában, mint az emberek világában. Ezért különösen fontos, hogy a szeretet megtanuljuk a megfelelő időben és a megfelelő módon kimutatni.

A ragaszkodás kimutatása csodálatos és nagyon fontos, ám a túl gyakran és helytelenül kimutatott szeretet nem szerencsés a kutyák jólétének szempontjából. A következetes, határozott és magabiztos fegyelem és útmutatás az, ami szilárdan tartja a falkátokat és benne a tagokat. Ha egy kutya életéből hiányzik a fegyelem, instabillá, zavarodottá, bizonytalanná és boldogtalanná válik.

Így viselkedj helyesen

Talán az első időkben nehezedre esik majd, de ha csak éppen nem kapod rajta kedvencedet a rosszalkodáson, ne reagálj a körülményekre semmit, főként ne kiabálj vele és ne ignoráld őt.

Ha lefüleled őt a helytelen viselkedés közben, akkor bátran jelezd neki, hogy rosszat csinál. Használd a „Hagyd!” vagy „Nem szabad!” parancsszavakat határozottan, kiabálás nélkül.

A szeretetedet és ragaszkodásodat pedig igyekezz úgy kimutatni, ahogyan ő is megérti. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk a legjobb módszereket a kötődés kimutatására.

boldog kutya falka falkaelmélet falkavezér furcsa viselkedés gazdiviselkedés ideális gazdi jó gazdi kutya boldogság kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya nevelése kutya viselkedése kutya viselkedési tanácsadó kutyanevelés nevelés rossz kutya rossz szokások viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink