hirdetés

A kutya egyértelmű jelzései, hogy érti, mit akarsz mondani: úgy olvas a testbeszédedben, mint egy 2 éves kisgyerek

Ferenczi Deborah

2022. június 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya és az ember kommunikációja nagyon dinamikusan tud működni abban az esetben, ha megtalálják a számukra legegyszerűbb kommunikációs formát. Azonban sok gazdinak eszébe se jut az, hogy a parancsszavak helyett sokszor kézenfekvőbb a metakommunikációra tenni a hangsúlyt. Az alábbiakban hozunk néhány érvet arra, hogy miért jobb jelzésekkel kommunikálni, mint szavakkal.

hirdetés

Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák valóban képesek megtanulni a gesztusok, illetve arckifejezések és jeleket jelentéseit, melyeket bizonyos érzelmek kifejezésére használunk.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a kutyád megérti a gesztusaidat?

Miután a kutyák szavak útján nem képesek az emberrel való kommunikációra, így az évezredek során megtanulták az arckifejezés, a testbeszéd és a hang értelmezését. Felmerülhet a kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy megértik a kutyák a testbeszédet? Nos, a válasz meglehetősen egyszerű. Megfigyelhető, hogy abban az esetben, ha dühös vagy, és ennek megfelelő a mimikád, illetve gesztikulálásod, akkor a kutyusod egészen másképpen fog hozzád viszonyulni, mint amikor boldog vagy. Ha mérges vagy, akkor megfigyelhető, hogy kedvenced elzárkózik tőled, kerüli a szemkontaktust, esetleg még nyüszít is.

Míg ellenkező esetben, ha boldog vagy, akkor valószínűsíthetően neki is jó kedve lesz. De a még személetesebb példa érdekében érdemes külön választani a negatív érzéseken belül is a dühöt és a szomorúságot. Ugyanis, ha dühös vagy, a kutya inkább elzárkózik, míg ha szomorú, és bánatodban sírsz, odamegy hozzád megvigasztalni. Ezek a reakciók pedig mind bizonyítékok arra, hogy képesek pontosan értelmezni ezeket.

Az intellektuális képességeik fejlettek

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kutyák valóban olyan intellektuális képességekkel rendelkeznek, mint a 2 éves kisgyermekek. Így hasonlóképpen értik meg az emberi gesztusokat is. Egyértelmű, hogy egy kisgyermek helyesen értelmezi az édesanyja gesztusait. Ezzel hasonlóképpen vannak a kutyusok is, akik kölyökkoruk óta értik a vizuális kommunikációt. Így érdemes már az egészen kicsi kölyökkutyákat is arra tanítani, hogy a testbeszédet kössék össze konkrét parancsokkal, így sokkal hatékonyabb lesz a kettőtök közötti kommunikáció.

Az érzelmeket az ember és az állat esetében az agyi limbikus rendszer alkotja.

Hogyan tudod még jobban megtanítani a kutyádnak, hogy figyeljen a testbeszédedre?

Annak ellenére, hogy a legtöbb gesztusodat egyértelműen értik az ebek, mégis érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy még magasabb szintre emeld ezt a fajta kommunikációt. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy amikor megtanítod a kutyád bizonyos parancsokra, akkor a szavak helyett inkább kézmozdulatokat használj. Ezt érdemes már kölyökkorától kezdve gyakorolni, így mire felnő, már könnyedén fogja tudni értelmezni ezeket a reakciókat. Ennek köszönhetően pedig meg fogja tanulni még pontosabban olvasni a testbeszéded jelzéseit, minek folytán pedig egészen magas szintre tud emelkedni a kettőtök közötti kommunikáció.

kézjelek kommunikáció kutya ember kommunikáció kutya érti a beszédet kutya testbeszéd testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink