hirdetés

Tényleg egy kétéves gyerek szintjén gondolkodik a kutya? Íme a kutatók válasza!

Bodri Melissza

2021. április 27

Vajon mit ért meg a kedvenced abból, amit mondasz neki? Az utóbbi kérdés már biztosan felvetődött benned, és az elmúlt évek során nagyon sokan szeretettek volna erre választ kapni. Már-már közhelyessé vált az a megállapítás, hogy a kutya értelmileg hasonló szinten van, mint egy kisgyerek. Ám ez tényleg így lenne?

hirdetés

Nem csupán az értelemmel, hanem az érzelmekkel kapcsolatosan is születnek vizsgálatok. Például az ELTE Etológiai Tanszékén egy kérdőív által végzett kutatás alapján lehetségesnek tartják, hogy az emberek hajlamosak lehetnek a saját érzelmeiket kivetíteni az ebekre. Még akkor is, ha az utóbbiak nem feltétlenül azt az érzelmet élik át. De mi a helyzet az értelemmel? Vajon csak a gazdi személyes meggyőződése, hogy okosnak látja a négylábút? És tényleg csak egy gyermek felfogóképességével bírnak?

Hogyan érti meg a kutya a szavakat?

Bizony fogós kérdés, hogy ha beszélsz a kutyához, abból mit ért meg. Néhány eb értelmi szintje különösen kimagasló lehet: gyorsan és hatékonyan tanulnak, rövid időn belül felfogják és megkülönböztetik az emberi szavakat. Az ELTE Családi Kutya Program kutatása alapján, a vizsgált négylábúak (egy Whisky nevű border collie és egy Vicky Nina nevű yorkshire terrier) akkor is képesek megtanulni egy új szót, ha azt mindössze négyszer hallották. Az egyetemen egyébként korábban már azt is megállapították, hogy a kutyák agya, hasonlóan az emberekéhez, hiearchikusan dolgozza fel a beszédet.

A magyar kutatók egy másik vizsgálat alapján arra is következtettek, hogy az állat meg tudja különböztetni egymástól az ismert szavakat a más hangzású értelmetlen szavaktól. Ugyanakkor, ha az ismert és ismeretlen szavak csak egy hangban térnek el, akkor nem tud különbséget tenni köztük. Ez utóbbi felmérés a 14 hónapos csecsemőkkel végzett kutatások eredményeivel van összhangban, ugyanis ők ekkor kezdik feldolgozni a szavak fonetikai részleteit.

Vajon egy kétéves szintjén vannak?

Az elmúlt években más kutatási eredmények is születtek, melyek az eb értelmi képességeit tesztelték. Például egy 2009-ben végzett vizsgálat alapján arra következtettek, hogy még egy átlagos kutya is hasonló szinten van szellemileg, mint egy kétéves kisgyermek. Azt is levezették kísérletek alapján, hogy a jószágok képesek akár 165 szót is megjegyezni és megkülönböztetni. Az intelligensebb fajtársaik szókincse pedig a 250-et is megközelítheti.

Újabb tanulmányok

Az ELTE kutatói 2012-ben már megállapították, hogy az ebek a csecsemőkhöz hasonlóan reagálnak a kommunikációs jelzésekre. A korábban említett friss magyar kutatásban, melyben a kutyák szavakkal kapcsolatos tanulékonyságát vizsgálták, arra is következtetni tudtak az eredmények alapján, hogy milyen értelmi készségekkel rendelkeznek a gyermekekhez viszonyítva. Dr. Miklósi Ádám, az ELTE Etológiai Tanszék vezetője a kutatással kapcsolatban kifejezte, hogy

a vizsgált egyedek gyors felfogóképessége hasonló ahhoz, amikor a gyermekek 2-3 éves koruk körül sajátítják el a szavakat.

Ezek alapján –  amíg újabb tanulmányok és kísérletek nem születnek a témáról –  feltételezhető, hogy az ebek hasonlóképpen fogják fel a dolgokat, akár a kétéves gyerekek. E kutatások nem csupán a tudomány terén izgalmasak, hanem általuk a gazdi is egyre több mindent megtudhat kedvencéről.

(Képek: Getty Images Hungary)

ELTE érdekességek értelem kutatás kutya érti a beszédet kutya okos szótanulás tanulékonyság tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink