hirdetés

Mit mond a kutyád? Ugatást tolmácsoló nyakörvet fejlesztettek ki Dél-Koreában

László Enikő

2021. február 2

Szinte nincs olyan gazda, aki ne kívánta volna élete során legalább egyszer, hogy bárcsak értené, mit akar közölni vele kutyája. Ha szóról szóra nem is, de nagymértékben segíti a megértést az új találmány, ami megmutatja a gazdának, mit érez kutyája, ha ugat.

hirdetés

A kutyák szavak nélkül is rendkívül jól megértetik magukat velünk. Testbeszédük és ugatásuk sokat elárul, egy tapasztalt kutyás nagyrészt megérti, mit szeretne tőle kedvence. Azonban egyes jeleket, például a farokcsóválást könnyű félreértelmezni, amiből akár baj is lehet, ha egy idegen ebről van szó.

Kutyaugatást tolmácsoló nyakörv

Egy dél-koreai startup új találmánnyal rukkolt elő. A különleges nyakörv képes lefordítani a kutyaugatást, aminek eredményét a gazdák egy okostelefonra letölthető applikáción láthatják. A különleges szerkezet 90%-os pontossággal tud megkülönbözteti öt különböző érzelmet. Jelzi, hogy az eb nyugodt, boldog, szomorú, agresszív vagy szorongó hangulatú. Emellett a négylábú fizikai aktivitását is méri. A hangfelismerő rendszert 2017 óta fejlesztették, 50 különböző kutyafajta 10000 hangmintája alapján. A fejlesztők szerint sok eb azért kerül menhelyre vagy utcára, mert nem tud megfelelően kommunikálni gazdájával, mivel az félreérti szándékait. A tolmácsoló nyakörv ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni. Ha a gazdák értik, mit érez kedvencük, szorosabb kötődés alakulhat ki kettejük között.

Az alábbi angol nyelvű videóban megtekinthető, hogyan működik a nyakörv:

Megértjük a kutyaugatást?

A tudósok már számos alkalommal vizsgálták, hogy hogyan értelmezik az emberek a kutyaugatást. A kutatási eredményekből kiderül, hogy a felnőttek nagyrészt jól ki tudják következtetni az ugatásból az adott eb hangulatát. Tehát összességében értik, mit akar kifejezni (agressziót, boldogságot, félelmet, stb.).

Könnyű félreértelmezni

Nem csak a vokális jeleket, de a testbeszédet is érdemes számításba venni, ha egy kutya hangulatát akarod megfejteni. A behúzott farok és fülek alárendeltséget, feszültséget, félelmet és agressziót is jelenthetnek. A farokcsóválás nem mindig utal boldog négylábúra. Ugyan gyakran az öröm jele, de mutathat nyugodtságot, bizonytalanságot vagy akár agressziót is.

Egy 2011-ben megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy a gyerekek mennyire képesek értelmezni az ugatást, ezáltal pedig a kutyák hangulatát. Az agresszív hangokat a legkisebbek is viszonylag könnyen felismerték. A játékos kedvükben lévő ebek hangulatát azonban csak a nagyobb (10 éves) gyerekek tudták beazonosítani. Érdekes módon az eredményeket nem befolyásolta az, hogy az adott gyermek családjában él-e kutya.

A gyerekek azonban könnyen félreértelmezhetik a kutyák testbeszédét. A vicsorgó ebekről gyakran gondolják, hogy mosolyognak, vidámak. Mivel az embereknél a széthúzott száj és a fogak kivillantása örömöt, boldogságot fejez ki. Valószínűleg ez a félreértés is okozhatja azt, hogy a kutyatámadások elszenvedői a legtöbb esetben sajnos gyerekek. Éppen ezért sosem szabad 8 év alatti gyereket egyedül hagyni egy kutyával, akármennyire is megbízunk a négylábúban.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutatás kutya érzelmek kutya támadt gyerekre kutya viselkedése kutyatámadás kutyaugatás nyakörv tolmácsoló nyakörv ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink