hirdetés

Túlságosan elfogultak lennénk az ember legjobb barátjával szemben? A kutatók szerint nehezen ismerjük fel, ha egy kutya agresszív

László Enikő

2023. január 14 - Képek: Getty Images Hungary

Empatának lenni igazi dicsőséggé vált azok számára, akik úgy érzik, hogy nagyon rá vannak hangolva a körülöttük élők érzelmeire. Egy új kutatás azonban azt találta, hogy bár elég jól azonosítjuk a játékosságot emberekben és állatokban, valójában elég rosszul észleljük az agressziót. Főleg kutyák esetében.

hirdetés

Az emberek képesek érzékelni a körülöttük lévők arcán a mikrokifejezéseket, hogy felmérjék hangulatukat. Ez egy alkalmazkodó készség, amely segít kitalálni, hogyan reagáljunk a legjobban egy adott helyzetben, és az agresszió kapcsán ez különösen fontos, saját biztonságunk érdekében.

Kutatók vizsgálták a kérdést

Egy új tanulmány próbára tette képességeinket: 92 felnőttnek mutattak be videókat két gyerek, két kutya és két makákó közötti non-verbális interakciókról. A résztvevők láthatták az interakciók szereplőinek testtartását és arckifejezését, de a videó közvetlenül a cselekvés előtt megszakadt.

A résztvevőket ezután 50/50 arányban osztották fel, hogy három lehetőség közül válasszák ki az interakció legvalószínűbb kimenetelét, vagy besorolják azt semleges, játékos vagy agresszív kategóriába. Az eredmények azt mutatták, hogy a vártnál jobban sikerült azonosítani a semleges és játékos interakciókat, ez utóbbiakat az esetek 70 százalékában helyesen azonosították.

A kutyák viselkedését sikerült a legkevésbé azonosítani

A résztvevők képességei azonban visszaestek az agresszió terén, különösen a kutya és az emberi videó kategóriákban. A kutyákat sikerült a legkevésbé jól azonosítani, aminek a kutatók szerint köze lehet az emberek elfogultságához, hogy pozitívan lássák a kutyák interakcióit a hozzájuk kötődő szentimentalizmus miatt. Más szóval nem feltételezzük róluk, hogy agresszívak lennének, ám ez nem feltétlen jó, hiszen így a kutyatámadásokat is nehezebb elkerülni.

Érdekes módon a tanulmány ugyanazon a napon jelent meg, amikor egy másik kutatás megállapította, hogy az emberek képesek megmondani, hogy egy állat elégedetlen vagy boldog-e, pusztán azáltal, hogy a hangjukat hallja.

Nyilvánvalóan több érzékszerv játszik szerepet egy állat viselkedésének felmérésekor, mint önmagában a látás, de méltó figyelmeztetés ez az újdonsült gazdiknak, hogy ismerjék meg a kutyát testbeszédét, így nagyobb arányban kerülhetők el a harapásos esetek. Sokszor az ebek figyelmeztetnek minket arra, hogy jobb, ha nem piszkáljuk őket, de a gazdik hajlamosak ezeket a jeleket figyelmen kívül hagyni, és ebből lesz aztán a probléma. Pedig az állat figyelmeztetett, csak mi nem ismertük fel a jeleket.

„Fontos, hogy előrejelzéseket tudjunk tenni mások jövőbeli cselekedeteivel kapcsolatban, hogy optimálisan reagálhassunk” – zárták közleményüket a szerzők. „Az emberek elég jól kategorizálják és megjósolják a társas helyzeteket más emberekkel, kutyákkal és majmokkal, de ez a kontextustól függ. Meglepő módon az emberek alábecsülik a kutyák agresszióját.”

agresszió agresszív a kutya harap a kutya harapás kutatás kutya harap kutya testbeszéd kutya testbeszéde kutyatámadás tanulmány testbeszéd tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink