hirdetés

10 módja, hogy elkerüld a kutyaharapást: nem is gondolnád, milyen apróságokból lesz a baj

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 21 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan azt hiszik, csak az agresszív kutyák harapják meg az embert. Pedig ez tévedés! Könnyen lehet, hogy a világ legjámborabb ebéről van szó, csak az illető rosszul közeledett hozzá. Az alábbi tíz dolgot mindenképp kerüld el, ha nem akarsz bajt!

hirdetés

Ha bizonytalan vagy a kutyák jelzéseit és testbeszédét illetően, akkor könnyen tehetsz olyan gesztust, amit az állat félreért. Az alábbi 10 dologra ügyelj, hogy elkerüld a kutyaharapást!

1.) Tartsd tiszteletben mások kutyáját!

Ha magad is kutyatartó vagy, és megítélésed szerint jól ismered az ebek jelzéseit, még akkor is tartsd tiszteletben mások kedvenceit! Kérdezés és engedély nélkül sose közelíts senki kutyájához, mert nem tudhatod, hogyan fog rá reagálni az állat. Bármilyen jó szándék vezérel, idegen vagy a szemében.

2.) Kérdezd a gazdát!

Ki más ismerhetné jobban a kutyát, mint a gazdája? Így ha idegen kutyával találkozol, vagy esetleg egy menhelyen vagy egy tenyészetnél teszel látogatásd, mindig mindenről kérdezd meg az ottani jószágok gazdáját. Amit ő mond, az pedig legyen kötelező érvényű. Ne kérdőjelezd meg és ne bíráld felül, hiszen ő tudja, mit miért kell úgy csinálni az adott eb(ek) közelében.

Ráadásul mivel nem ismered a kutyát, így nem tudhatod, milyen tapasztalatai vannak korábbról. Egy-egy félresikerült gesztus, vagy egy rossz közeledési kísérlet mély nyomokat hagyhat az állatban. Éppen ezért mindig kérdezz, mielőtt cselekszel!

3.) Csak óvatosan a puszikkal és ölelésekkel!

Nem feltételezzük, hogy vadidegen kutyákat azonnal puszikkal és ölelésekkel köszöntenél, de könnyen lehet, hogy egy barátod kedvencét szívesen megszeretgetnéd ilyen módon.  Bár vannak olyan négylábúak, akik kifejezetten szeretik a szoros testi kontaktust, és a pusziktól sem riadnak vissza, mégsem ez a jellemző. Sokkal inkább a privát területükre való behatolásként élik meg a „szeretetrohamot”.

Pláne akkor, ha a mozgásukban is korlátozva érzik magukat. Ez a leggyakoribb oka annak, ha egy kutya harap. Így inkább válassz valamilyen más módot arra, hogy kifejezd a rajongásodat. Például simogasd meg jó alaposan, vagy labdázz vele egy nagyot!

4.) A túlingerlés is káros

Ha valami túlságosan felizgatja vagy túlingerli a kutyát, megeshet, hogy az állat elveszti az önkontrollt. Egy ártatlan, de túlzásba vitt játék is könnyen végződhet harapással, ha közben már túl sok inger éri az ebet. Éppen ezért mindig figyelj az állat jelzéseire, hogy tudd, hol a határ.

5.) Ne legyél agresszív!

Agresszivitás alatt itt nem a testi fenyítés értendő – amit, mondanunk sem kell, tilos a kutyákkal, vagy bármilyen állattal szemben alkalmazni! –, hanem azok a megnyilvánulások, amit az állat annak értelmez. Sosem szabad egy kutyát hirtelen vagy túl erősen megfogni, még akkor sem, ha mondjuk a szökését próbálod megakadályozni ezzel. Ugyanis ami az ebnek kellemetlen, fájdalmas vagy fenyegető, arra valószínűleg agresszívan fog válaszolni. Így akár meg is haraphat.

Ugyanez igaz arra is, ha rosszul vagy rossz helyen simogatod. Hiába a jó szándék, ha neki fáj, akkor meg akarja védeni magát. Ezért ha azt veszed észre, hogy egy érintés kellemetlen a kutyának, azonnal hagyd félbe a mozdulatot!

6.) Félreértésből lesz a baj

Gyakran megesik, hogy az ember félreérthető üzenetet „küld” a kutyának. Ha a testbeszéded félreértelmezhető, könnyen elcsúszhat a kommunikáció közted és az állat között, amiből akár baj is származhat. Példaként: ha játékból belefújsz egy idegen kutya arcába, szinte borítékolható, hogy a jószág rossz néven veszi, sőt önvédelemből akár támadhat is.

Ugyanígy nem szerencsés túl sokáig szuggerálni egy azaddig ismeretlen állatot, amit szintén támadásként élhet meg. Az eb hátát a falnak támasztani sem ildomos, ahogy fölé magasodva lebámulni rá sem. Ezek ugyanis fenyegető üzenetet hordoznak, még ha te nem is annak szántad őket.

7.) Vedd észre az intő jeleket!

Ahogy nem ok nélkül, úgy a legtöbb állat nem is hirtelen felindulásból támad. Vannak figyelmeztető jelzések, amiket érdemes komolyan venni. Ha egy kutya elkezd feléd vicsorogni, pláne, ha morog vagy ugat is mellé, biztos, hogy nem jókedvéből teszi.

8.) A privát tér megsértése

Tartsd tiszteletben az eb személyes terét! Ahogy te sem szereted, ha egy ismeretlen személy behatol az intim szférádba, úgy a kutyákat is módfelett zavarja, sok esetben pedig önvédelemre is készteti őket a sértő magatartás. Hirtelen megérinteni sem ajánlott egy idegen állatot.

9.) Kutyát bántani tilos!

Ahogy korábban már kitértünk rá, soha semmilyen indokkal nem szabad megütni sem egy kutyát, sem bármilyen állatot! Agresszióra agresszió a válasz, ez köztudott, így nem meglepő, hogy a bántalmazott eb visszatámad.

10.) Ne ijeszd meg az ebet!

A kutyák néha ijedtükben kapnak oda az embernek. Ha túl hirtelen nyúlsz felé, elveszed előle a játékát, evés közben zavarod meg, vagy álmából riasztod fel a mit sem sejtő ebet, lehet, hogy odakap. Ezt elkerülendő mindig kellő körültekintéssel közelíts a négylábúak felé.

Mit tegyél, ha a kutya támadni készül?

Ha az állat jelzései egyértelműen agresszívek, vagy arra utalnak, hogy a jószág támadni készül, a legokosabb, amit tehetsz, ha megőrzöd a hidegvéredet. Ne kezdj menekülni, mert a kutya biztos, hogy utánad ered, és szinte biztos, hogy utol is fog érni.

Helyette maradj veszteg, és kerülj minden hirtelen mozdulatot, illetve a szoros szemkontaktust. Ebből az eb számára világos lesz, hogy nem jelentesz számára veszélyt. Ha abbahagyta a morgást, és úgy látod, kezd lecsillapodni, lassan elkezdhetsz mozogni. Ekkor se nézz a szemébe, és ne is fordíts hátat neki.

agresszív kutya félelemből agresszív kutya harap harap a kutya harapás idegen kutya kommunikáció kutya ember kommunikáció kutya jelzések kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!