hirdetés

Hogyan tanítsd meg a kutyádat, hogy ne agresszíven játsszon? Két hatékony módszer

Ferenczi Deborah

2022. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyád a játék során annyira beleéli magát a tevékenységbe, hogy agresszívvé válik, morgás, harapdálás, esetleg harapás kíséri azt, akkor plusz oktatásra lehet szükség. Amennyiben megtanítod neki, miként érdemes játszani, számos jövőbeli problémától óvod meg.

hirdetés

Türelemmel és proaktív hozzáállással viszonylag gyorsan meg lehet tanítani arra az ebet, hogy kerülje az agresszív viselkedést. Az alábbi két módszerrel játék közben is elmarad a harapdálás.

Hogyan kezdj hozzá a folyamathoz?

A kulcs az agresszív viselkedés elkerüléséhez a következetesség. Addig kell folytatnia a gyakorlást, amíg a túlzott erőszak minden jele el nem múlik. Enélkül a probléma játékon kívül is megnyilvánulhat, és súlyos sérülésekhez vezethet. Mielőtt elkezdenéd a nevelést, először érdemes olyan játékot beszerezni, amely helyettesíti a kezedet játék közben. Ha azzal normálisan játszik az eb, akkor érdemes lehet némi finomsággal jutalmazni és megdicsérni érte. Így pozitív asszociációkat köt a szelídséghez. Ez a két módszer segíthet a cél elérésében:

A játékhelyettesítő módszer

  •  1. Lépés: Kezdj el finoman játszani a kutyáddal, először csak lassan, olyan tevékenységet választva, amelyhez normális esetben sem társul durvulás.
  • 2. Lépés: Amikor az eb már jobban elkezd játszani a kezeddel vagy a lábaddal, érdemes egy plusz játékot becsatlakoztatni a folyamatba.
  • 3. Lépés: Ösztönözd kutyádat arra, hogy inkább a játékot helyezze prioritásba a karod helyett. Próbáld meg a kezedet távol tartani a szájától.
  • 4. Lépés: Ösztönözd kutyádat arra, hogy a szájával húzza a játékot, miközben te is húzod. Hagyd nyerni, így bátorítva arra, hogy a jövőben kedves legyen.
  • 5. Lépés: Ha a kutya átlép egy határt és elkezd agresszíven viselkedni, azonnal állj meg a játékkal. Ha morogni, ugatni vagy harapni kezd, állj hátrébb. Ilyenkor érdemes figyelmen kívül hagyni az ebet, ameddig megnyugszik. Ezt addig ismételd, ameddig nem tanul meg nyugodtan játszani.
  • 6. Lépés: Dicsérd meg a kutyád és adj neki finomságot, ha jól viselkedett.

Pozitív megerősítésre épülő módszer

  • 1. Lépés: Szintén kiváló módszer lehet az, ha a játék előtt jól lefárasztod az ebet, úgy nem lesz energiája arra, hogy agresszíven játsszon. Érdemes lehet például sétáltatás közben labdát dobálni neki.
  • 2. Lépés: Taníts meg trükköket és parancsokat a kutyádnak, melyek segítenek kontrollálni viselkedését. Így gyorsabban reagál majd, amikor agresszió miatt leállítod.
  • 3. Lépés: Csak pozitív megerősítést használj. Soha ne büntesd meg kutyádat, ha agresszív, ehelyett összpontosíts arra, hogy szavakkal vagy finomságokkal dicsérd, amikor jól viselkedik. Ezzel arra ösztönzöd, hogy ismételje meg ezt a viselkedést.
  • 4. Lépés: Ha kutyád agresszív lesz és ezen a módon próbálja magára felhívni a figyelmedet, akkor kiváló módszer lehet, ha egyszerűen nem veszel róla tudomást. Ezt addig ismételd, ameddig nem érti meg az eb, hogy ezzel a viselkedéssel nem megy semmire.

A fenti módszerek mind segítenek abban, hogy a lehető leghatékonyabban tudd a kutyáddal megértetni azt, hogy semmi esetre se játsszon agresszívan. Itt nem csupán rólad van szó, a szocializáció fontos lépése, hogy az eb megtanulja tartani a határokat más élőlényekkel szemben is – nem is beszélve a családról.

agresszív a kutya játszik a kutya kutya agresszíven játszik tanítsd meg játszani

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink