hirdetés

Hol van az agresszió és a játék közötti határ? Amikor muszáj leállítani két kutya birkózását

Ferenczi Deborah

2023. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy játék esetében vajon hol a határ, amit meg kell húzni annak érdekében, hogy ne durvuljon el a helyzet a két kutya között? Vajon mikor több már, mint játék, mikor csap át agresszióba? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

Bizonyosan már veled is előfordult, hogy két kutyusod egy másik ebbel heves vitába kezdett. Azonban nem tudtad, hogy pontosan hol a határ a játék és az agresszió között? Szakértőnk segítségével megpróbáltunk utánajárni a témának.

A póráz használatával megelőzhetők az efféle balesetek.

A kutyák megfelelő szocializációja

Az első és legfontosabb dolog, hogy mielőtt elvinnéd kutyafuttatóba, vagy bármiféle közösségi helyre a kutyádat, ahol találkozhat más ebekkel, előtte feltétlen vedd azt figyelembe, hogy az állatod vajon mennyire képes szocializáltan együttműködni más ebekkel. Ugyanis amennyiben erre nem alkalmas még, akkor bizony számos nagyon komoly konfliktus okozója lehet, ami sem neki, sem más állatnak nem jó.

Honnan tudod, hogy a két állat már nem játszik?

Minden esetben a metakommunikációt kell figyelembe venni. Tehát, ha a két állat egymáshoz való viszonyulása hirtelen radikálisan megváltozott, illetve olyan agresszióra utaló jeleket vélsz felfedezni, mint a morgás, esetleg komolyabb harapás vagy vicsorgás. Akkor mindenképpen hívd el onnan a kutyádat, tereld el a figyelmét, és próbáld meg megakadályozni a konfliktus kialakulását. Amennyiben úgy véled, hogy a vita már annyira kibontakozott, hogy képtelen vagy megállítani, akkor nagyon óvatosan közelítsd meg a két állatot, nehogy te is sérülés áldozatává válj. Ilyenkor a két eb általában annyira egymásra fókuszál, hogy még akár figyelmetlenségből a gazdiban is kárt okozhatnak. Ezt pedig mindenképpen meg kell próbálni elkerülni.

Úgy gondoltam, hogy mindenképpen érdemes az adott témáról egy szakértő véleményét segítségül hívni. A kérdésekre Aba Viktória kutyakiképző válaszol.

– Hol az agresszió és a játék közötti határ?

Fontos ismerni kutyánk szocializációjának szintjét, személyiségét és fajtájának habitusát. Ez a három fő tényező határozza meg a fajtársakkal való kommunikációt, amely többek között kiterjed a játékban megmutatkozó viselkedésformákra is. Ezért nem lehet általánosságban meghatározni ezt a vékony vonalat. A társaikkal jól szocializált kutyák gyönyörűen szót értenek egymással metakommunikáció és a nonverbális jelzések alapján. Így tudják jelezni egymás felé, ha az egyik fél már durvábban játszik, mint amit a másik fél tolerálni tud.

Milyen jelek utalnak arra, ha muszáj leállítani két kutya játékát?

A kutyáknak egyfajta kommunikációs teret ad a játék, ezért érdemes ténylegesen indokolt helyzetben beavatkozni ebbe a folyamatba. Fontos, hogy mindkét fél jól érezze magát a tevékenység közben, ha túlzottan agresszívnek ítéljük meg a játékot, érdemes leállítani azt. Emellett szintén közbeavatkozásra adhat okot, ha azt látjuk, hogy az egyik kutya nem tudja már kezelni a másik fél viselkedését, ez megmutatkozhat a négylábú gazdájához való közeledésén, segítségkérő szemkontaktuson, a játszó pajtival való kommunikáció megszakításán. Az ebek alapvetően ösztönállatok, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük, amikor a játékos morgás és harapdálás komolyodni kezd. Minél hamarabb felismerjük a durvulás jeleit, annál hamarabb és egyszerűbben kitudjuk zökkenteni őket ebből az állapotból. Egy kezdődő konfliktushelyzetben elegendő lehet rászólni a rakoncátlan ebekre, durvább esetben kellő kontroll esetén hívjuk ki a kutyákat és várjuk meg, amíg teljesen lenyugszanak. Az ezen felül eldurvuló helyzetben sajnos már valószínűleg a gazdáknak fizikálisan is bele kell ,,nyúlni” a konfliktushelyzet megszüntetésébe.

Mi a tanulság?

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a kutyusod nem érzi a vékony határt, ahol már a játék átcsap agresszióba, akkor mindenképpen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned a megfelelő szocializációjára. Amennyiben ez sem oldja meg a problémát, mindenképpen fordulj szakemberhez, aki specifikusan tudja kezelni a problémát.

agresszív a kutya játék megtanítása konfliktus kutya agresszív viselkedése kutya agresszíven játszik verekedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink