hirdetés

A harapás, morgás, nyalogatás százféle jelentése: így kommunikálnak egymással a kutyák

Ferenczi Deborah

2022. január 24

Te gondolkodtál már azon, hogy vajon miként kommunikálnak egymás között a kutyák? Amennyiben szeretnéd kicsit jobban megérteni, próbáld figyelni a testbeszédüket!

hirdetés

Valószínűleg laikusként nem is gondolnád, hogy milyen gazdag metakommunikációval rendelkeznek a kutyák. Annak érdekében, hogy a lehető legpontosabban tudjanak egymással társalogni, képesek minden egyes porcikájukat bevetni.

A kutyák saját nyelve

Teljesen sajátos nyelvezetük van, amivel képesek egymás között felvenni a kapcsolatot. Ilyen jelzés például az egymás közötti mancsolás, ami egyfajta baráti és bizalmi gesztus. A harapdálás szintén ebbe a kategóriába tartozik. Ebben az esetben egy barátságos játékról beszélünk, melyben egyik fél sem bántaná a másikat, pusztán játékból cselekednek. A hátsó lábakra emelkedés egyfajta bensőséges szeretet-kifejezés közöttük, míg a hátsó felük felemelése gyakran a bocsánatkérést szimbolizálja.

Hangokkal történő kommunikáció

Kutatások úgy tartják, hogy minél magasabb hangterjedelmet ad a kutya az ugatásának, annál inkább érzelemmel töltött az adott cselekedet. Egy magyar kutatás közel 6000 ugatást vizsgált meg, és tesztelte a mesterséges intelligencia segítségével. Azt szabad füllel is lehet hallani, hogy más akusztikájúak. A kutatás során arra jöttek rá, hogy mi bár csak azt érzékeljük, hogy más struktúrájú maga az ugatás, ezzel ellentétben a kutyák pontosan értik is mit akar üzenni számukra a másik. Sőt képesek fel is ismerni egymást a hangok alapján. Azt ugyan még nem sikerült beazonosítaniuk, hogy melyik hang pontosan mit is jelenthet, annyi bizonyos, hogy ők egymás között így kommunikálnak.

Fotó: Elite Kutyaiskola és napközi

A morgás, a csipkedés és egyéb kommunikációs eszközök

Szintén metakommunikációs eszköz a morgás vagy éppen a csipkedés. A morgás általában az agresszió jele (bár történehet mókából is), míg a csipkedés inkább egy játékra való felhívás. Továbbá a mimika is jelentős szerepet játszhat ebben folyamatban. A homlok ráncolása például a zavartságot jelezheti, az ajkak és a fogak mutogatása már idegességre utalhat. Ha az eb hegyezi a füleit, figyel, ha hátracsapja, akkor éppen behódol. Ennél is többet árul el a farok, ami csóválása jókedvet tükröz, bár egy kutatás azt is bebizonyította, hogy ha a kutya jobb irányba csóválja a farkát, akkor boldog, míg ha balfelé. akkor negatív gondolatai vannak.

(Képek: Getty Images Hungary, Elite Kutyaiskola és napközi)

kutya kisokos kutya kommunikáció kutya morog kutya ugatás kutyaharapás metakommunikáció morgás jelentése ugatás jelentése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!