hirdetés

Mit akar jelezni a kölyökkutya? Tipikus viselkedések és a valódi jelentésük

Buzgó Csilla

2021. április 9

A kis csöppségek még csak ismerkednek a világgal, de már annyi mindent szeretnének közölni! A gazdi azonban sajnos nem mindig érti, mit is jelent egy-egy gesztus vagy vakkantás. Összeállítottunk hát egy kölyök-magyar szótárat az összecsiszolódás megkönnyítése érdekében.

hirdetés

Nem elég, hogy két különböző fajnak kell megértenie egymást, a kiskutyák még csak ismerkednek a világgal, s az ebek szabályait is tanulgatják egymástól. Az alábbi viselkedésminták sokszor félreérthetőek, így érdemes tisztázni őket.

Állandóan rágcsál, harapdál

A kiskutya egyrészt túltengő energiáit szeretné ily módon levezetni, másrészt azért hasznos az állkapocs rendszeres edzése, mert megkönnyíti a fogzást. Ez gyakorta kellemetlen folyamat, a rágás pedig csökkenti a fájdalmat.

A kölyökkutyusok fogzása 4-5 hónapos korukban ér fordulóponthoz. Ilyenkor kezdődik ugyanis a nagy váltás, mely során a kölyökfogakat felváltja a felnőttkori fogazat. Az állatnak 42 fogat kell kinövesztenie, melyek eleinte tűhegyesek, tehát nem árt az óvatosság játék közben.

Játékosan meghajlik

Amikor a kiskutya kész a mókára, farkát csóválva, mellkasát leeresztve, farát az ég felé emelve, kisterpeszben ugrándozva hívja társát játszani. Ilyenkor ugathat, türelmetlenül moroghat, de nincs ok aggodalomra, szándékai abszolút barátságosak.

Vigyorog

A csukott szájú, fogat megvillantó mosoly nem az agresszió jele! A kölyök azt jelzi, hogy behódolt a nála erősebb, idősebb társának, vagy az épp vele foglalkozó embernek.

Ezt a fajta mosolyt úgy lehet megkülönböztetni a haragos hangulatú vicsortól, hogy megfigyeled az állat többi testrészét is. A merev végtagok, a hátrasunyt fül és a borzolt farok az agresszió jele, ilyenkor hagyd abba a játékot, hadd nyugodjon le a kicsi! Ezzel a gesztussal azt is jelzed neki, hogy nem helyénvaló, amit csinál. A móka, a játék abbamarad, ez egyfajta büntetés számára.

Hirtelen abbahagyja a játékot

Amikor épp dédelgeted a kutyust vagy játszotok, ám ő hirtelen mintha másik üzemmódba kapcsolt volna, kissé zavarodottnak tűnik és eloldalog mellőled, netán másik szoba felé tart, szinte biztos, hogy a dolgát szeretné elvégezni. Gyorsan vidd egy olyan helyre, ahol ezt probléma nélkül megteheti!

Ugat, odakap, ha nyúlsz felé

Ha nem önvédelemből teszi, akkor valószínűleg nyűgös, és így vezeti le a hisztis energiákat. Ilyenkor többet ugat, harapdál és cibálja a dolgokat, amik a szája ügyébe kerülnek. Legjobb ingerszegény környezetbe vinni, odaadni neki a kedvenc játékát, amivel kigőzölhet, és seperc alatt elnyomja az álom.

Elszalad előled

Nem utál a kutyus, többnyire csak játszik, és fogócskázni szeretne, ha szánt szándékkal elugrik az utolsó pillanatban, amikor felé nyúlnál. Ezt a viselkedést gyakran kíséri pajkos nyelvlógatás, felálló fül és élénk tekintet. Ha azonban az eb az alárendeltség jeleit mutatja, azaz farkát a lábai közé csapja, száját becsukja, fülét lesunyja és a hátára fordul vagy a földre lapul, valamitől megijedhetett játék közben.

Úgy tesz, mint aki párosodni akar

A jellegzetes hágómozdulatok a kan és a szuka kölykökre is jellemzőek. Amennyiben valóban nincs párzási időszak, ez csupán a játék része, azt fejezi ki vele a kiskutya, hogy épp ő lett a győztes. Ezt emberekkel is eljátszhatja, ilyenkor az izgatottság dominál nála. Mindenképp jelezd kedvencednek, hogy ez a gesztus nem illendő: finoman fejtsd le magadról őt, és foglald el mással!

Ásítozik

Könnyen lehet, hogy egyszerűen álmos a csöppség, hiszen egy fiatal kölyökkutyus a napja igen nagy részét átalussza. Ám jelezheti azt is, hogy nyugtalan valami miatt. Ilyenkor gyakorta nyalogatja az orrát is.

(Képek: Getty Images Hungary)

kölyökkutya kölyökkutya rág kutya kisokos kutya kommunikáció testbeszéd viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!