hirdetés

5 imádnivaló kutyaszokás és magyarázatuk: tényleg szándékosan mosolyognak?

Buzgó Csilla

2020. szeptember 22

Néha úgy tűnik, mintha kedvenceink cukiságképzőbe járnának, amikor nem vagyunk otthon. Máskülönben hogy képesek minden áldott nap újabb és újabb trükkökkel megolvasztani szívünket?

hirdetés

A tipikus kutyaszokások mögött érdekes tudományos magyarázatok állnak. Bizonyára te is megfigyelted egyiket vagy másikat a kutyádon vagy más házikedvencén.

Mosolygás

Az ebek vigyorgásának kétféle magyarázata lehet. Az egyik, hogy a háziasítás évezredei során felfedezték, hogy mi, emberek az örömünket fejezzük ki a mosolygás által. Ezt az arckifejezést szép lassan átvették tőlünk, hogy hatékonyabban tudjanak kommunikálni velünk.

A másik, hogy a vadon élő farkasok ugyanezt a mimikát alkalmazzák, ha ki akarják fejezni egy alfának, hogy elismerik felsőbbrendűségét. Nincs bennük ártó szándék, elfogadják alárendelt pozíciójukat.

Fejdöntés

Az emberek is hajlamosak ösztönösen egyik oldalra dönteni a fejüket, ha valami furcsát látnak, vagy épp érdeklődőek. A kutyák ezt azért teszik, mert így szemük elhelyezkedésének köszönhetően jobban látják azt, ami közvetlenül előttük történik. Dr. Stanley Coren neuropszichológus szerint ez a hosszú orr miatt alakult ki, mely néha akadályozza a szabad kilátást néhány szögből.

Emellett a fejdöntés a hallás pontosságát és élességét is javítja, mivel a lelógó fülek gyakran a finom hanghullámok útjába állnak.

Nyelvkiöltés

Hacsak nem nyalakodnak vagy lihegnek, a kutyák anatómiai jellegzetességeiknek köszönhetően gyakran kint felejtik nyelvük hegyét. Ez természetesen az egyik legcukibb látvány, amit gazdi tapasztalhat, és általában nem is jelent egészségügyi problémát.

Előfordul, hogy a tenyésztési sajátosságokból kifolyólag a kutyus nyelve az állkapcsához viszonyítva túl nagyra “sikerül”, ezért gyakran szinte az egész szerv kilóg a szájából. Ha a kedvenced az ilyen különleges kutyák közé tartozik, mindenképp ügyelj arra, hogy ez a testrész nehogy kiszáradjon vagy berepedezzen!

Hatalmas kutyaszemek meresztése

A tenyésztési szelekció legtöbbször azokat az ebeket részesítette előnyben, melyek arckifejezése melegséggel, szeretettel töltötte el az embert. A kutyák a “szemöldökük” mögött rejlő izmok segítségével képesek nagyobbra nyitni, kerekíteni szemüket, hogy elérjék nálunk céljaikat. Ez lehet egy jutalomfalat, egy kis plusz simogatás, vagy a mihamarabbi séta.

Ez nem véletlen, a kutyák nagyon is tudatosan alkalmazzák ezt a módszert, még akkor is, ha már rég az ösztöneikbe ivódott.

Számukra túl nagy botok összeszedése

Apportösztönük jóvoltából a kutyák imádnak minél nagyobb és értékesebb zsákmányokat hazavinni. A botok számtalan illatot és az ebek számára vonzó textúrákat hordoznak magukon. Ha ezekhez társul a szerzemény impozáns mérete, úgy érzik, megütötték a főnyereményt, és a világért sem hagynák azt a lelőhelyen.

A másik ok, hogy imponálni akarnak a gazdinak, szeretnék, ha büszke lenne rájuk bámulatos teljesítményükért. Még azt se bánják, ha a hatalmas ágtól a kapun se férnek be: a lényeg, hogy megvan, és többé nem eresztik.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutya kisokos kutya mosolyog tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink