hirdetés

Mit kell megtanulnunk a kutyánkról? Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2020. szeptember 17

Az állatokkal ellentétben a tudásunk és viselkedésünk nagy részét mi nem örököljük meg, hanem tanulás útján sajátítjuk el. Mint például azt, hogyan kell felelősen és jól kutyát tartani.

hirdetés

Az állat jólétéhez hozzátartozik az, hogy egy ebet megfelelően tartunk, biztosítva számára a mentálisan kiegyensúlyozott, biológiailag egészséges élet lehetőségét. Ehhez alapos ismeret szükséges arról, hogyan kell kutyát tartani, nevelni.

Minden kutyának szüksége van a nevelésre.

Elmélet és gyakorlat

Bármilyen területről is legyen szó, a tudás általában két nagy részből áll: elméletből és gyakorlatból. Optimális esetben arról van szó, hogy a megszerzett elméleti tudást a későbbiekben képesek vagyunk egy adott élethelyzetben, annak jellemzői alapján alkalmazni. Tudnunk kell, hogy mikor mi a helyes. A gyakorlatban (emiatt is) elengedhetetlen a megfelelő rutin. Mert az elmélet azért „csak” elmélet. A valóság pedig ezt nem is olyan ritkán felülírja.

Mi van akkor, ha nincs meg az elméleti tudás, viszont van gyakorlatunk? Több, mint a semmi. Viszont az, hogy valami egyszer igaz volt egy szituációban, nem biztos, hogy máskor is az lesz. A gyakorlati tapasztalás nagyon fontos, de könnyen hihetjük azt, hogy valamit értünk, mert már voltunk hasonló helyzetben. Közben pedig ez a mostani teljesen másról szól. Nagyon szépen lehet a hibáinkból tanulni. Ezekkel a helyzetekkel csak az a baj, hogy ilyenkor a baj már megtörtént. Nem tudtuk elkerülni azt, amit egyébként elkerülhettünk volna akkor, ha a tudás a birtokunkban áll és nem hibázunk.

Az elméleti és a gyakorlati tudás egyaránt fontos.

A kutyatartásnak számos területe van, amelyhez tudással kell rendelkeznünk. Kedvencünk akkor jár a legjobban velünk, ha minél kevesebb elkerülhető hibát vétünk.

Választás

A fajták ismerete fontos dolog. Ez alatt nem azt értem, hány kutyát vagyunk képesek kép alapján felismerni. Általában külső alapján választunk, ami sokszor nagy hiba és előre borítékolja a későbbi problémákat. Temperamentuma, az adott fajtára jellemző viselkedés nagy részben meghatározza azt, képesek leszünk-e éveken keresztül együtt élni vele.

Hogyan válasszunk számunkra megfelelő kutyát?

Nem kell minden fajtával tisztában lenni. Viszont a kiszemeltet vagy kiszemelteket érdemes komolyabban megismerni. Mik a jellemzői, eredetileg milyen funkciókra használták őket? Ebből már lehet következtetni a temperamentumra. Olyan dolgokat is vegyünk figyelembe, mint például igényel-e a kutya szőrzete speciális gondoskodást.

Táplálás

Az étkezés alapvető feladata a megfelelő tápanyagok bevitele a szervezetbe, annak egészséges működésének fenntartása. Ez számunkra elég összetett dolog. Amit megeszünk, annak legyen ínycsiklandó kinézete, illata és legyen megfelelően ízletes. Aki tudatosabb, azt is figyelembe veszi, hogy ezen felül még egészséges is legyen.

A kutyáknak ez nem számít, ők nem több érzékszervet szeretnének kielégíteni egyazon időben. Sokan vélik úgy, hogy a kedvencüknek abszolút nem káros az, amit odaadnak, akár a családi vacsora végeztével. A kutya mindent megeszik. A táplálék megszerzése és elfogyasztása az egyik legfontosabb ösztön. Célja az életben maradás. Így alapesetben megesznek bármit, még azt is, ami számukra akár mérgező vagy hosszú távon káros az egészségükre. Az évek múltán kialakuló egészségügyi problémák esetében sokszor az áll, hogy a kutyánkat nem megfelelő módon etettük. Továbbá, rendkívül sok elhízott eb van. Holott nagyon kevés olyan betegség létezik, amely kialakulásában a túlsúlynak ne lenne komoly szerepe.

Rengeteg étel lehet káros a kutyák számára.

Egészség

Az egészség és annak megőrzése hatalmas témakör. Mitől lesz erős az immunrendszer, hogyan tartható fenn, hogyan kell különféle rendellenességek esetében eljárni? Mit tegyünk egy baleset esetén, mikor forduljunk orvoshoz, mikor tudjuk saját magunk megoldani az adott helyzetet? Még ide tartozik az is, hogyan kell eljárnunk akkor, ha akármilyen módon a kutyánknak kölykei lesznek. Nem kell magunkat állatorvosnak kinevelni. De alapvető biológiai és egészségügyi ismeretek nélkül nem igazán lehet egy állatot felelősen tartani.

Viselkedés és nevelés

Aki rendszeresen jár kutyaiskolába tudja jól, hogy igazából nem csak a kutya tanul. Hanem mi is. El kell sajátítanunk, hogy mit és hogyan kell az ebnek megtanulni, hogyan kell vele szemben viselkedni, olvasni a testbeszédét.

A kutyaiskolában a gazda is tanul.

A kutyánk megértése, megtanítása arra, hogy mit is várunk el tőle, időt és türelmet igényel. Rendkívül sok mindenre képesek, viszont nem önmaguktól. Ebben segítenünk kell őket. Ehhez pedig értenünk kell a viselkedésüket és annak mozgatórugóit.

Honnan tanuljunk?

A legjobb motiváció az, ha él bennünk a természetes, izgatott kíváncsiság és megvan az elhatározás, hogy tanulni szeretnénk. Azért, mert úgy gondoljuk, tanulni a kutyákról jó és hasznos. A lehetőség pedig adott.

Nem biztos, hogy a Facebook csoportban megadott, legszimpatikusabb vagy legegyszerűbb válasz az, ami helyénvaló. Mindig vegyük hozzá azt is, hogy az az illető saját tapasztalatait osztja meg, ami nem biztos, hogy a mi esetünkben is működni fog. Másrészt pedig a tapasztalati tudásból levont nagy következtetések sok esetben nem állják meg a helyüket. Nem mondhatjuk azt, hogy bármi törvényszerűség lenne mögöttük.

Fontos, hogy megfelelő forrásból tájékozódj.

Az internet tele van szakértők „tollából” született írásokkal. Számos jó könyv kapható. Az az idő, amelyet olykor felesleges eszmecserékre pazarlunk ilyen-olyan Facebook csoportokban, hogy megfejtsük a világ nagy titkait, bőven elegendő lenne arra, hogy valós tudással képezzük magunkat. Aki azt mondja, hogy mindent tud a kutyákról, az hazudik. Lehetetlen dolog. De törekedni kell rá, hogy minél többet tudjunk.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség etetés felelősség kutya vásárlás Márton Attila nevelés viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink