hirdetés

Mennyire kell aggódni amiatt, ha tücsköket eszik a kutya?

Kövess Péter

2024. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

Riasztó lehet látni, ha egy tücsök eltűnik a kutya szájában. Pláne, ha ebből rendszert csinál. Most megtudhatod, ez milyen következményekkel járhat.

hirdetés

A kutyák körében gyakori jelenség, hogy megesznek egyes rovarokat, köztük tücsköket, szöcskéket és kabócákat. Vajon gazdiként mennyire kell aggódni emiatt? Káros lehet a sok tücsök a kutya egészségére nézve?

Az olyan rovarok, mint a tücsök, nem mindig keltik fel a kutya figyelmét, de előfordul, hogy megeszik őket

Így hat a kutya egészségére a tücsök

A jó hír, hogy a tücskök és kabócák nem harapnak, csípnek, és nem is mérgezőek. Ilyen szempontból tehát nem kell aggódnod amiatt, ha kedvenced megeszi őket. Fogyasztásuk ugyanakkor nem kockázat nélküli. Az American Kennel Club állatorvosa, Jerry Klein szerint ezek a rovarok nagyobb mennyiségben gasztroenteritiszt, vagyis gyomor-bél hurutot okozhatnak,

a legrosszabb forgatókönyv esetén pedig bélelzáródás is előfordulhat, ami egy súlyos, akár életveszélyes állapot.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy ha kedvenced a rovarevést követően furcsán kezd viselkedni, például depressziósnak tűnik, szokatlanul csendes, kevésbé reagál az emberi szóra, vagy extrém módon nyáladzik, érdemes állatorvoshoz fordulni. Hasonló a teendő visszatérő jelleggel jelentkező hányás vagy vizelettartási problémák esetén is.

Fogyasztásuk bélrendszeri panaszokhoz vezethet

Ezért eszik rovarokat a kutya

A kutyák szeretik felfedezni az őket körülvevő világot, ezért kíváncsiságból, játékból is megnyalogathatják, bekaphatják az útjukba kerülő rovarokat. Viselkedésükben emellett közrejátszhat természetes vadászösztönük, ami arra sarkallhatja őket, hogy üldözőbe vegyék és elkapják ezeket az élőlényeket.

Ha azonban kedvenced ebből rendszert csinál, az viselkedési problémára is utalhat, ezért szakember bevonására lehet szükség.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Hamarosan minden kutya rovart ehet

Szakértők szerint a nagyüzemi hústermelés hamarosan fenntarthatatlanná válhat bolygónk számára. Erre pedig a rovarokat tartalmazó táplálékok jelenthetik a hosszú távú megoldást – nemcsak az emberek, hanem a kutyák vonatkozásában is.

A gondolat talán taszítótan hat, de tudni kell, hogy a porított tücsök, amelyből már ma is készülnek alternatív kutyatápok, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, miközben a benne lévő kitin rostként hasznosul, és prebiotikumként funkcionál.

Brit kutatók szerint egy adag tücskös táp kiegyensúlyozottabb étkezést biztosít az eb számára, mint az ember által olyannyira istenített steak.

A rovarprotein további előnye, hogy hipoallergén, kórokozóktól mentes, arról nem is beszélve, hogy a tapasztalatok szerint a kutyák ízletesnek találják.

Arról, hogy milyen esetekben jelenthet gondot, ha a kutya furcsa dolgokat eszik, ide kattintva olvashatsz bővebben.

bélelzáródás egészség kockázat kutya rovar táplálkozás tücsök viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink