hirdetés

Ezért nem szabad egyetlen sétát sem kihagynod a kutyáddal

Kövess Péter

2024. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

A rendszeres séta fontosabb, mint gondolnád. Ha nem fordítasz rá kellő figyelmet, annak hosszú távon akár súlyos következményei is lehetnek.

hirdetés

Bizonyára veled is előfordult már, hogy úgy gondoltad, nem baj, ha kihagysz egy sétát a kutyáddal és/vagy ahelyett elegendő, ha egyszerűen kiengeded az udvarra. Nem vagy vele egyedül. A Michigani Állami Egyetem 2011-es tanulmánya azt mutatta, hogy mindössze a gazdik kétharmada sétáltatja egy meghatározott rutin szerint kedvencét. Ha azonban elmarad a rendszeres séta, az jelentősen befolyásolhatja a kutya érzelmi és fizikai jóllétét.

A rendszeres séta több szempontból is fontos

Létfontosságú a rendszeres séta

„Nem szabad elfelejteni, hogy a kutyák a legtöbb esetben nem tudnak gondoskodni arról, hogy eleget mozogjanak” – figyelmeztet Stephanie Borns-Weil, a Tufts Egyetem állatorvostudományi karának klinikai professzora. Az, hogy egy kutyának mennyi testmozgásra van szüksége, az több tényezőtől, így a korától, a fajtájától és az egészségügyi állapotától is függ. Az optimális időtartam napi 30 perctől akár több óráig is terjedhet. De egy biztos: minden kutyának szüksége van valamilyen formában mozgásra. Enélkül megnövekedhet az elhízás kockázata, ami számos egészségügyi probléma forrása lehet.

„Egy tipikus kert vagy udvar egyszerűen nem kínál elegendő stimulációt ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű mozgáshoz juttassa a kutyát. Hacsak nem játszol vele, könnyen lehet, hogy csak ücsörögni fog” – mondja a szakember. Ez kicsit olyan, mintha neked mindig ugyanazt a könyvet kéne újra és újra elolvasnod.

A kertben hiányozhat a megfelelő stimuláció

A kutya mozgásigénye ugyanakkor nem az egyetlen ok, ami a rendszeres séta mellett szól. Ha nem adod meg rá a lehetőséget, további problémákat szülhet, hogy kedvenced nem kapja meg azt a mentális stimulációt, amely az új dolgok felfedezéséből fakad.

Amennyiben a kutya ilyen irányú igényei nincsenek kielégítve, az hosszú távon krónikus stresszt okozhat, megnövelve a depresszió, a szorongás és az immunrendszer problémáinak kockázatát.

Hagyni kell felfedezni a kutyát

A kutyák a szaglásukon keresztül dolgozzák fel a világot, ezért nagyon fontos szerepe van annak, hogy séta közben lehetőségük legyen felfedezni, és új ingerekhez jutni. Viszonyításképp, miközben nekünk 6 millió szaglóreceptorunk van, addig a kutyáknak akár 300 millió is lehet. Ez képessé teszi őket arra, hogy kiszimatolják, milyen állatok jártak a közelében, sőt, akár a nemükkel és egészségügyi állapotukkal kapcsolatos információkkal is elláthatja őket.

Az emberek viszont gyakran saját magukat helyezik előtérbe, és siettetik kutyájukat, így elveszik tőlük ezt a lehetőséget.

Szakemberek szerint a régi beidegződéseket, amelyek minden áron az engedelmességet helyezik előtérbe, nem szabad vakon követni. Semmi szükség nincs rá, hogy a kutyád mindig fegyelmezetten sétáljon mellett, és csak akkor szimatolhasson meg valamit, amikor külön engedélyt adsz rá.

A szabadon szimatoló kutya boldog kutya

Ha kedvenced minden fűszálat meg akar szagolni, akkor az adott pillanatban vélhetően ez a legjobb neki. Persze gazdiként nálad van a gyeplő, ezért kijelölheted számára az utat, és némi idő elteltével új területekre terelheted, de fontos, hogy ne fojtsd el csírájában az igényeit.

Amikor tehát legközelebb kedvenced izgatottan ugrál az ajtó körül a séta gondolatától felajzottan, neked viszont nem akaródzik felkelni a fotelből, jusson eszedbe, hogy ez milyen fontos a számára. A sétával nemcsak ő, hanem te is nyerhetsz, hiszen tanulmányok szerint a közösen a szabadban töltött idő csökkenti a stresszt és a szorongást, illetve javítja a közérzetet és az általános egészséget.

De mi van akkor, ha a kutyát nem izgatja a séta, sőt, éppen ellenkezőleg, szorongással tölti el? Ennek lehetséges okairól és megoldásairól ebben a cikkünkben írtunk.

egészség felfedezés ingerek kutya kutyasétáltaltás mozgás mozgásigény séta stimuláció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink