hirdetés

Ez a megoldás, ha szorong a sétától a kutyád

Kövess Péter

2024. február 5 - Képek: Getty Images Hungary

Ha úgy érzed, hogy séta közben szorong a kutya, és egyre kevésbé lehet rávenni, hogy kilépjen a lakásból, így segíthetsz neki.

hirdetés

Minden kutyának szüksége van mozgásra, ami a legtöbb esetben séta formájában történik. Mégis előfordul, hogy a kutya elveszti érdeklődését a séta iránt, és az látható szorong, ha kiléptek az ajtón. Ez gyakran abban csapódik le, hogy leül vagy lefekszik séta közben, vagy nem is akar otthonról elindulni.

Egy félős kutya számára komoly szorongást okozhat a séta

Miért szorong séta közben a kutya?

Ha a szorongás jeleit mutatja, a kutya nem magát a sétát utálja, hanem azt, amivel közben találkozik. Hogy mi tartozik ide, az kutyánként változó lehet: például egy másik kutya, az emberek, szemeteskocsik, kerékpárok, motorkerékpárok, a forgalom, vagy egyes állatok. Éppen ezért a séták során érdemes odafigyelned, hogy mi zavarja kedvencedet.

Séta közben fontos megérteni a kutya határait, különösen, ha hajlamos a reaktív viselkedésre és/vagy félős, ezért túlreagál bizonyos dolgokat.

Ha kedvenced nyugodt, és jól érzi magát környezetében, akkor a „küszöb alatt van.” Ha viszont reagál egy kiváltó okokra, akkor „a küszöb felett”. Ahhoz, hogy segíts neki, elengedhetetlen ennek a finom egyensúlynak a megértése.

Egy rossz élmény is meghatározó lehet

Befolyásoló tényező lehet a távolság is. Míg egyes kutyák stresszesnek találhatják, ha túl közel kerülnek a többi kutyához vagy emberhez a parkban, addig mások az utca túloldaláról sem viselik jól a találkozást. Ha megismered kedvenced pontos határait, tudatosan tervezéssel sokat tehetsz azért, hogy oldd a szorongását.

Így segíthetsz neki

Az erőltetés itt nem vezet eredményre. A stressztényezőknek való állandó kitettségtől a kutya csak rosszabbul fogja érezni magát. „Ronthat a helyzeten, ha a kutyának állandóan szembe kell néznie a félelmeivel” – vélik a szakemberek. Ha viszont eltolod a sétákat, vagy kihagysz alkalmat, azzal elegendő teret adhatsz a stressz oldására.

A hosszú távú megoldást a támogatás és a félelmek, stresszfaktorok lebontása jelenti.

Ha érzékenyíteni szeretnéd kutyádat bizonyos kiváltó okokra, ezt fokozatosan érdemes megtenned. Például ahelyett, hogy elvinnéd kedvencedet a parkba, ahol szorongani szokott, csak sétáljatok el mellette. Fontos, hogy nyugodt maradjon, és ne lépje át a határvonalat jelentő küszöböt, mielőtt továbblépnétek.

A más kutyákkal való találkozás is stresszes lehet

Megfontolhatod a kutya ellenkondicionálását is. Ez magában foglalja a berögzült asszociációk megváltoztatását valami pozitív dologra. Így végül a kutya elkezdi összekapcsolni azt a kiváltó okot, ami egykor stresszessé tette, azzal, amit szeret. Ebben segíthet, ha jutalomfalatokkal felszerelkezve indultok útnak.

Ha kedvenced nyugodt marad egy helyzetben, vagy állja a korábban nehezen viselt szemkontaktust, akkor megjutalmazhatod.

Érdemes változtatni a megszokott rutinon

A hozzászoktatás része lehet, ha megváltoztatod a séta megszokott útvonalát, és elkerülöd a zsúfolt, forgalmas helyeket. Az is beválhat, ha az időponttal variálsz: például kora este helyett közvetlenül a munka után viszed le.

A kora reggeli és késő esti időpont előnye, hogy kevesebben vannak az utcákon.

Ha közben felfigyelsz egy olyan helyzetre vagy tényezőre, amiről tudod, hogy kényelmetlenül érinti kedvencedet, próbálj távol maradni tőle. Például menjetek át az utca túloldalára, vagy egy fa vagy autó mögé, ami blokkolja a rálátást.

Jó ötlet lehet, ha korán reggel mentek sétálni

Ha van kerted, ott is elkezdheted kondicionálni a kutyád a séták ideiglenes mellőzésével. Itt különféle játékokat is játszhattok, vagy tréningezhettek, ami lehetőséget adhat kedvencednek ösztöneinek megélésére. Ha így döntenél, akkor a kihagyás után úgy térjetek vissza a sétához, hogy a lehetőségekhez mérten kerüljétek el a szorongást kiváltó okokat.

Amennyiben úgy érzed, hogy nem boldogulsz, még mindig ott a lehetőség, hogy kutyakiképző segítségét kérd. Ennek előnyeiről itt írtunk bővebben.

 

érzékenyítés fóbia kondícionális kutya kutyasétáltatás séta stresz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink