hirdetés

Állatorvos tanácsai: így nyugtasd meg kutyádat a szilveszteri tűzijáték alatt

Kövess Péter

2023. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

A szilveszteri tűzijáték és petárdázás hatalmas stresszel járhat a kutya számára. Az állatorvos elmondja, hogyan segíthetsz neki, hogy könnyebben viselje az éjszakát.

hirdetés

A tűzijáték villódzó fényei és fülsüketítő zajai a legkiegyensúlyozottabb kutyákat is kibillenthetik nyugalmukból. És akkor a folyamatos petárdázás által okozott stresszről még nem is beszéltünk. Ezért létfontosságú, hogy gazdiként minden tőled telhetőt megtegyél a kutyát érő feszültség oldása érdekében.

Fontos, hogy a tűzijáték idején ne maradjon egyedül a kutya

A tűzijáték alatt legyél a kutya mellett

Dr. Bodó Andrea állatorvos azt mondja, a gazdi jelenléte általában megnyugtatóan hat a kutyára. Ezért az első és legfontosabb dolog, hogy szilveszterkor ne hagyd magára kedvencedet, és legyél ott mellette, amikor szüksége van rád.

Az állatorvos szerint a tűzijáték előtt tanácsos levinni a kutyát sétálni, hogy elvégezhesse a dolgát, majd elvonulni vele egy nyugodtabb helyiségbe, ahol szívesen időzik.

Mindenképp érdemes kizárni a fény- és hanghatásokat a lakásból.

Ennek érdekében húzd be a függönyöket, húzd le a redőnyöket, és szükség esetén kapcsold be a tévét, vagy játssz le a kutyának olyan zenéket, amelyek megnyugtatják. Ez különösen érvényes arra a szobára, ahol átvészelitek az estét.

A játék segíthet elterelni a kutya figyelmét

Hasznos lehet a közös játék is, ami kiváló eszköz lehet ahhoz, hogy eltereld kedvenced figyelmét a zavaró ingerekről.

Ki kell tapasztalni, hogy ilyenkor mi működik a legjobban.

A szakember megjegyezte, egyeses kutyáknál a gazdival való együttlét önmagában is kellően oldja a feszültséget, míg másoknál akár gyógyszeres segítségre is szükség lehet. A megfelelő készítményt azonban nem az utolsó pillanatban, szilveszterkor kell beszerezni.

Egyrészt azért, mert az állatorvossal történő konzultációt nem lehet megspórolni, másrészt pedig azért, mert a nyugtatók nem nyújtanak azonnali hatást, és egy már eleve stresszes kutyánál lényegesen csökkenhet a hatékonyságuk.

Még ha stresszes is, soha ne adj alkoholt a kutyának, mert májkárosodást okozhat

Gondolj a szökés veszélyére is

Gazdiként elengedetlen gondoskodnod arról is, hogy kedvenced véletlenül se tudjon megszökni. Ha kertes házban laksz, a petárdázás és a tűzijáték ideje alatt ajánlott beengedned kedvencedet a lakásba (még akkor is, ha kinti kutyáról van szó), ott pedig zárva tartanod az ajtókat és ablakokat.

„Ettől függetlenül érdemes aktualizálni a chipes adatokat, hogy ha mégis elszökne, akkor legyen esélye hazajutni” – jegyzi meg dr. Bodó Andrea.

A chipben szereplő adatoknak minden pontosnak kell lenniük

Az állatorvos hozzátette, ha valaki ilyenkor szökött kutyát talál, lehetőség szerint vigye állatorvosi rendelőbe, vagy ha nincs elérhető hely a közelben, akkor helyezze biztonságba, amíg nem tudja szakember segítségét kérni.

Arról, hogy mik az azonnali teendők, ha a tűzijáték miatt elszökne a kutyád, itt írtunk részletesebben. 

kutya stressz szilveszter szorongás tűzijáték új év

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink