hirdetés

Nyugi-csomó a kutyának szilveszterkor? Állatorvost kérdeztünk, használ-e

Kövess Péter

2023. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

A szilveszteri tűzijáték és petárdázás által okozott stressz ellen a nyugi-csomó az egyik elterjedt házi megoldás. De vajon tényleg képes megnyugtatni a kutyát?

hirdetés

Az úgynevezett nyugi-csomót gyakran ajánlják az internetes tippekben – nemcsak a tűzijátéktól, hanem a mennydörgéstől, villámlástól megrémült kutyák megnyugtatása is. Cikkünkből megtudhatod, hogy mire kell figyelni használata során, és milyen eredményt várhatsz tőle.

A tűzijátékkal kapcsolatos szorongásoldó tippekben gyakran szerepel a nyugi-csomó.

Így működik a nyugi-csomó

A nyugi-csomó lényegében egy speciális kötés, ami olyan pontokat érint a kutya testén, amelyek a biztonságérzetét fokozva segítenek csökkenteni a stresszt és megnyugtatni az állatot. Erre a célra használható fásli, kendő vagy sál is. Csak arra kell figyelned, hogy

feszes legyen, de ne túl szoros.

Fontos kiemelni, hogy a nyugi-csomót nem szabad egyszerre 15 percnél tovább a kutyán hagyni, de némi szünetet hagyva többször is alkalmazható. Ha nem tudod, hogyan kell feltenni, itt egy kis segítség hozzá:

A viharkabát elvén alapul

A nyugi-csomó a kifejezetten a kutya megnyugtatására tervezett viharkabát vagy viharmellény házi változata. Szűkre szabott anyagával az utóbbi is komfortos érzést nyújt a kutyának, aki ettől megnyugszik és könnyebben átvészeli a vihart (vagy a tűzijátékot.)

A könnyű szövet szorosan körülveszi a kutya mellkasát és hasát, és folyamatos, gyengéd nyomást gyakorol rá, ami egy öleléshez hasonlít.

Az ötlet nem is olyan furcsa, mint ahogy elsőre hangzik, hiszen valami hasonló történik az emberi csecsemők bepólyázásakor is. Ez inspirálta Phil Blizzard feltalálót, amikor Dosi nevű kutyáját a viharok idején régi pólójába csavarta, majd azt ragasztószalaggal rögzítette rajta. Így született meg az eredeti viharkabát, ami azóta már számos változatban kapható.

A pólyázás a kutyára is megnyugtatóan hat.

Ennyire hatékony

Temple Grandin állatkutató szerint a gyengéd nyomás valóban segíthet megnyugtatni az állatokat. Ezt erősítette meg egy kutatás eredménye is. A Journal of  Veterinary Behavior című folyóiratban megjelent 2014-es tanulmányban Grandin és kutatótársai arra a megállapításra jutottak, hogy megfelelő rögzítése esetén a viharkabátot viselő, szorongó kutyáknál kevésbé emelkedik meg a pulzusszám, illetve kevesebb stresszre utaló viselkedésforma jelentkezik.

Ha azonban más módszerekkel vetjük össze, akkor az látszik, hogy nem a viharkabát vagy a nyugi-csomó a legjobb megoldás. Egy tanulmány kérdőíves adatai alapján a tűzijátéktól való félelem csökkentésének leghatékonyabb módja a gyógyszeres kezelés, illetve a megfelelő tréning (a deszenzitizálás és ellenkondicionálás).

Hasonló eredményre jutott egy másik tanulmány is, ahol a gyógyszer (a Clomipramine és az Alprazolam) a tréninggel kombinálva 32 kutyából 30-nál javulást hozott, 2-nél pedig teljesen megszüntette a stressztüneteket.

Ezzel szemben a nyugi-csomó és a viharkabát az esetek 44 százalékában bizonyult hatásosnak.

A kutatásokból az is kiderül, hogy a nyugi-csomó hatékonyabban csökkenti a stresszt, ha a kutya mellkasából minél nagyobb felületet fed le. „Felügyelet nélkül ne használjuk, és 15 percnél tovább ne hagyjuk a kutyán, mert ez balesetveszélyes, és nagyjából ennyi idő alatt hozzá is szokik a kutya, elmúlik a „varázs” – emelték ki a szakemberek, hangsúlyozva, hogy a viharkabát pedig csak akkor fejti ki stresszcsökkentő hatását, ha kellően szoros.

A gazdi jelenléte is segíthet oldani a szorongást

Dr. Bodó Andrea állatorvos szintén azt mondja, hogy a tűzijátékból adódó stressz ellen a nyugtató a leghatékonyabb megoldás. „A nyugi-csomó működési elvében ugyan van ráció, de – bár személyes tapasztalataim nincsenek róla – a véleményem az, hogy egy villogó, éles fényektől és sorozatos, hangos dörgésektől rettegő kutyának nem valószínű, hogy elegendő.”

Ha a tűzijáték miatt minden gondosságod ellenére megszökne a kutyád, akkor ezek a legfontosabb teendőid.

kutya nyugicsomó stressz szilveszter szorongás tippek tűzijáték viharkabát

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink