hirdetés

Állatorvos mondta el, miért segít szilveszterkor a tv a kutyán

Kövess Péter

2023. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

A szilveszter a sok ijesztő inger miatt rendkívül stresszes lehet a kutya számára. Az állatorvos elmondja, mit tehetsz, hogy kedvenced könnyebben átvészelje az éjszakát

hirdetés

A szilveszter éjszaka legproblémásabb része egyértelműen a tűzijáték és a petárdázás, ami villódzó fényeivel és hangos zajaival megijesztheti a kutyát. Ez az oka annak, hogy szilveszterkor minden évben több ezer kutya szökik meg otthonról.

A kutya számára rendkívüli stresszel járhat a szilveszter éjszaka.

Így lehet elviselhetőbb a kutya számára a szilveszter

Dr. Bodó Andrea állatorvos azt mondja, ilyenkor jó, ha a gazdi otthon marad a kutyával, mert a jelenléte megnyugtatóan hat az állatra. „Célszerű levinni sétálni még a petárdázás előtt, hogy elvégezze a dolgát.”

A szakember szerint érdemes néhány otthoni előkészületet is tenni. Kezd azzal, hogy abban a helyiségben, ahol a kutya szeret lenni, behúzod a függönyt, lehúzod a redőnyt, illetve bekapcsolod a tévét és a rádiót, hogy

a lehetőségekhez mérten kizárd a fény- és hanghatásokat.

Kikészíthetsz néhányat a kutyád kedvenc játékai közül is. Ezek segíthetnek, hogy a kritikus percekben elterelhesd a figyelmét. Ne felejts el gondoskodni arról sem, hogy be legyen zárva minden ajtó és ablak. Hiszen a kutya ijedtében könnyen elmenekülhet, ha van olyan pont, ahol kijuthat a lakásból.

Fontos, hogy ezekben a nehéz pillanatokban ott legyél mellette.

Néha csak a gyógyszer segít

A szorongás, félelem mertékétől függően a kutyának akár gyógyszeres segítségre is szükség lehet. „Abban az esetben, ha tudjuk, hogy az állat ijedős, vagy nem akarunk kockáztatni, akkor enyhébb esetben nyugtató hatasú növényi eredetű tablettákat, súlyosabb esetben konkrét nyugtató hatasú gyógyszereket lehet adni a kutyának” – emelte ki dr. Bodó Andrea.

Ha ezt a megoldást választod, ne az ismerősök véleményére vagy internetes leírásokra hagyatkozz! Mivel minden kutya más és más, ezért univerzális megoldás nincs. Minden állatnál más nyugtatószer válhat be. „Erről a szorongás vagy a félelem mértékének, a kutya fajtájának, súlyának, korának és esetleges betegségeinek tükrében kell dönteni.

A kutyát minden esetben állatorvoshoz kell vinni, vagy legalább konzultálni vele a lehetőségekről.

Az állatorvos kihangsúlyozta, fontos, hogy nem szilveszter napján kell beszerezni a kutya nyugtatásához szükséges gyógyszereket, nyugtatókat. Erről érdemes még idejében gondoskodni, és nem ügyeleti időben felkeresni a rendelőt, hiszen egy jól kiszámítható, minden évben azonos időpontban várható jelenségről van szó.

Ha ijedős a kutya, előfordulhat, hogy csak a gyógyszer segít.

Már csak azért sem, mert van olyan tabletta, amelyet 1-2 nappal korábban kell elkezdeni adni a kutyának. „A legtöbb szer nem hat, vagy nem fejti ki megfelelően hatását, ha már elve stresszes állapotban kapja meg őket a kutya. Ezért elengedhetetlen, hogy a petárdázás előtt órákkal beadjuk a gyógyszert. Így amikor elkezdődik a zaj, már kellőképpen nyugodt lesz az állat” – tette hozzá az állatorvos.

Arról, hogy a stressznek milyen jelei lehetnek a kutyánál, itt írtunk bővebben.

állatorvos kutya nyugtatás stressz szilveszter szorongás tippek tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink