hirdetés

Ezt jelenti, ha az asztal alatt időzik a kutyád

Kövess Péter

2024. január 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az asztal alatt időző kutya viselkedésének többféle magyarázata lehet. Van köztük olyan is, amelyik aggodalomra adhat okot.

hirdetés

Ha a kutya néha az asztal alatt tanyázik, lehet, hogy csak egy hétköznapi, ártatlan szokásról van szó. Ha azonban ez huzamosabb ideig tart, és bujkálásként hat, nem szabad félvállról lenni, mert lelki problémákra utalhat.

Jó oka van annak, hogy a kutya szívesen időzik az asztal alatt

Ezért időzhet az asztal alatt a kutya

Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a kutya az asztal alá vonul, hogy az viszonylag zárt térnek számít – akárcsak egy kutyaház. Négy lába és teteje van, ami megnyugtató érzést nyújt, és segít a kutyának, hogy nagyobb biztonságban érezze magát.

A kutya számára további előnyt jelent, hogy az asztal alól szemmel tarthatja a környezetét.

Így ráadásul úgy lehet a gazdi közelében, hogy közben megőrizheti a saját privát szféráját, ahol kényelmesen lazíthat. Ha tehát kedvenced a dohányzóasztal alatt ver tanyát a nappaliban, valószínűleg csak melletted akar lenni, de ha étkezőasztalnál teszi ugyanezt, annak egészen más üzenete lehet.

Lehet, hogy csak éhes

A kutya azért legyeskedhet a lábadnál az étkezőasztal alatt, mert abban reménykedhet, hogy neki is jut néhány finom falat. Ez esetben fontos, hogy ne engedj a kunyerálásnak, mert ezzel lényegében megerősíted a viselkedését, így kedvenced azt gondolhatja, hogy többször is rávehet erre.

Ha szeretnéd leszoktatni róla, tanítsd meg neki a „Helyedre!” parancsot, alakíts ki új szabályrendszert, vagy egyszerűen csak foglald le valami mással.

A kutya gyakran az asztal alól kunyerál

Szorongásra is utalhat

Ha azt veszed észre, hogy a kutyád az asztal vagy az ágy alá bújik egy stresszes esemény során, akkor félelmet vagy szorongást tapasztalhat. Ezt kiválhatja a vihar, a hangos zaj, illetve különféle fóbiák is. Ilyenkor a kutya azért keres menedéket egy bútor alatt, mert ott kevésbé érzi kiszolgáltatottnak magát.

Amennyiben úgy veszed észre, hogy kedvenced egész nap az asztal vagy az ágy alatt bujkál, joggal feltételezheted, hogy valami nem stimmel, ezért érdemes lehet közbeavatkoznod. Ehhez ne félj állatorvosi segítségét kérni!

Szorongás vagy fóbia is megbújhat a háttérben

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, ha van rá mód, akkor lehetőség szerint a kiváltó okot kell megszüntetni. „Ha ez nem lehetséges, akkor enyhébb esetben lehet, hogy a gazdi puszta jelenléte, hangja, érintése is elegendő a megnyugtatásához.”

Ha mégsem, akkor meg kell próbálni elterelni a kutya figyelmet valami számára kedves dologgal, például játékkal vagy sétával.

Súlyos esetben megfontolandó lehet nyugtatószert adni a kutyának. Erre a célra léteznek gyógynövényes megoldások és gyógyszeres szorongásoldók is.

„Nincs mindenki számára bevált módszer vagy hatóanyag. Minden helyzet más, és minden kutya másképp reagál a különféle helyzetekre, illetve a nyugtatásra. A gazdinak a helyzet súlyosságától és a kutya temperamentumától függően kell választania. Előfordul, hogy csak hosszas kísérletezés után sikerül megfelelő megoldást találni a szorongásoldásra” – magyarázta a szakember.

Sajnos a kutyák nem tudják pontosan meghatározni azt, ha szomorúak vagy éppen szoronganak. Mindazonáltal a szorongás fizikai jelei általánosságban megfigyelhetőek náluk. Ezeket korábbi cikkünkben foglaltuk össze.

 

állatorvos asztal biztonságérzet kunyerálás kutya szorongás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink