hirdetés

Így takarítsd ki kedvenced lakhelyét: 8+1 tipp, amitől tiszta lesz a kutyaház

László Enikő

2021. május 5

Ha kedvencednek van kutyaháza, azt természetesen időnként karban kell tartani, illetve alaposan kitakarítani. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

hirdetés

Sok kutya szeret kint lenni a kertben, még akkor is, ha a kanapé kényelmét is élvezheti. Ilyenkor jól jöhet, ha kedvencednek van kint egy lakhelye, amiben kényelmesen pihenhet. A kutyaházat azonban érdemes gyakran ellenőrizni, továbbra is megfelelően biztonságos, illetve tiszta-e. Ehhez mutatunk néhány hasznos tippet.

Általános tudnivalók

A kutyaházat érdemes legalább havonta egyszer alaposan kitisztítani. Amennyiben olyan a lakhely típusa, hogy a tetejét egyszerűen le lehet venni, az még kényelmesebbé teszi számodra a tisztítást. Esős, párás időben a takarítás kéthetente történjen, de kisebb munkákat, (például sepregetés) gyakrabban érdemes elvégezni, hogy kedvenced bundája is tiszta maradjon és mindig kellemes környezetben lehessen. A sáros, vizes dolgokat pedig minél előbb cseréld. Érdemes a lakot néha átnézni, ha esetleg kutyád egy-egy értékesnek vélt falatot őrizne a ház egyik sarkában. Meleg időben ez kifejezetten veszélyes, hiszen az étel hamar romlásnak indul, ami nemcsak az eb egészségének árt, de kellemetlen szagot is áraszt és vonzza a legyeket.

Kezdd a kiegészítőkkel

Először is pakolj ki mindent a kutyaházból, ami benne van. Ilyen például a párna, takaró, különböző játékok. Ezeket mind meg kell tisztítani, kimosni. A plüss játékokat lehet mosógépben, a műanyag, keményebb dolgokat pedig szódabikarbónás forró vízben áztatni fél órán át. Ha tisztítószert is szeretnél használni, ügyelj arra, hogy az kutyabarát legyen, így biztosan nem ártalmas kedvencednek. A mosógépben való mosáskor nem szükséges öblítőt használni, azt 1:1 arányban vegyített ecetes vízzel is helyettesítheted. Így a számodra kellemes illat nem fogja zavarni kutyád hihetetlenül érzékeny orrát. Kertben tartott ebeknél különösen fontos, hogy az etető- itatótál alaposan el legyen mosva.

Ha a kutyaházban elhelyezett matrac nem mosható, látszólag tiszta, de annál nagyobb bukéja van, érdemes beszórni egy kis szódabikarbónával, ami semlegesíti a szagokat. Ezeket az alkalmatosságokat érdemes időnként lecserélni, de köztes megoldásnak a szódabikarbónás beszórás is célravezető lehet. Hagyd állni 1-2 órán át, majd söpörd le, és vissza is teheted kedvenced lakhelyébe.

A padló és a falak fertőtlenítése

A kutyaszőrt, port, esetleg sarat érdemes porszívóval eltüntetni, ha nem megoldható, akkor seprűvel felseperni. Ezután nedves szivaccsal vagy sűrű kefével is lemoshatod a falakat, illetve a padlót. Ehhez lehetőleg kutyabarát szereket használj, esetleg szódabikarbónával kevert ecetes vizet. Az ecet kiváló fertőtlenítő és semlegesíti is a nemkívánatos szagokat. Bár szaga elég kellemetlen, viszonylag hamar elillan a szabad levegőn. Használhatsz fertőtlenítőszereket is, de ezek leírását alaposan olvasd el, mert veszélyes lehet kutyád számára. Ha muszáj erős vegyszert alkalmazni (például vírusos megbetegedés miatt), azt érdemes vízzel hígítva használni. Emellett az is fontos, hogy jó ideig ne engedd kedvencednek, hogy visszaköltözzön az ólba. Hagyd, hogy a szer szaga megfelelően kiszellőzzön.

Élősködők elleni védelem

Habár kedvenced jó esetben védve van az élősködők ellen, például nyakörvvel, cseppel és/vagy tablettával, nem árt, ha kinti lakhelye is védett zónának minősül. A különböző webshopokban, boltok polcain már számos olyan élősködő elleni készítmény kapható, amivel be tudod fújni kedvenced lakhelyét, és az biztonságos is számára. Nagyon fontos, hogy csak és kizárólag ilyet használj! Ezek általában spray formájában kaphatóak, a koncentrátumokat pedig vízben fel kell oldani, és permetezni a kívánt felületre. Ha kutyád bolhás volt, a paraziták valószínűleg az ólba is befészkelték magukat, kiirtásuk pedig nagyon alapos munkát igényel.

Fő a biztonság!

Takarítás közben ellenőrizd, hogy megfelelően funkcionál-e a kutyaól. Fontos, hogy ne legyenek rajta lyukak, ezáltal ne ázzon be, ne fújjon be a szél, ha hideg van.

Időről időre egy kis felújítás is szükséges lehet.

Ne legyenek kiálló szögek, amik felsérthetik kedvenced bőrét. Mindent ellenőrizz, hogy kutyád maximális biztonságban lehessen. Figyeld meg, még megfelelő állapotban van-e a ház, nem korhad-e a fa, minden olyan-e, mint új korában.

Várd meg, amíg megszárad!

Egyértelmű, de fontos lépés, hogy hagyni kell megfelelően kiszáradni a kutyaházat. Ha visszapakolnád kedvenced dolgait mielőtt felszáradna a padló, illetve a falak, könnyen berohadhat, bepenészesedhet a belső tér. Érdemes egy napsütéses, meleg napot kiválasztani a takarításra, hiszen így gyorsabban megszárad az ól. Ha levehető a teteje, csak akkor tedd vissza, mikor már kedvenced is visszaköltözhet.

A ház külseje is fontos

Érdemes a háznak nemcsak a belsejét, de a külsejét is letakarítani. Egyrészt jóval esztétikusabb egy ilyen kutyaól, illetve a baktériumok, élősködők ott is megtelepedhetnek.

Szőnyeg vagy pokróc

Bár nem minden eb szereti, érdemes a házát egy szőnyeggel, takaróval vagy kutyáknak készített matraccal kibélelni. Ha nem tetszik neki, kiviszi, ha pedig igen, akkor nemcsak kényelmes fekhely lesz számára, de a takarítás is egyszerűbbé válik. Ezeket szintén mosógépben vagy lavórban áztatva érdemes gyakran mosni, ha már látjuk, hogy koszolódik.

(Képek: Getty Images Hungary)

kültéri kutyaház kutyabarát tisztítószer kutyaház kutyaház takarítása takarítás tisztaság tisztítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!