hirdetés

Minden ötödik gazdi elköveti ezt a súlyos hibát: komoly fertőzés lehet a vége

Szénási Szimonetta

2023. május 25 - Képek: Getty Images Hungary

Tudjuk, hogy felelős állattartóként kiemelten fontos számodra kedvenced egészsége. Ám előfordulhat, hogy az alábbi hibát te is elköveted, ez pedig számos egészségügyi problémát okozhat.

hirdetés

Amellett, hogy kutyádat megfelelően ápolod, rendszeresen elhordod az állatorvoshoz, valamint gondoskodsz valamennyi igényének kielégítéséről – mint az elegendő mozgás vagy a megfelelő táplálkozás –, gondot kell fordítanod az eb holmijainak tisztántartására is. A legkritikusabb területet az állat tálkái jelentik, amelyek sok, gyakran súlyos fertőzések melegágyai lehetnek. Az alábbiakban állatorvos segítségével vesszük sorra, mire kell ügyelned a tál tisztítása során, amiből a kutya enni vagy inni kap.

Sokan rosszul csinálják, ami nem csak a kutya számára veszélyes

A Food and Drug Administration (FDA), azaz az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal tavalyi kutatása szerint a kölyökkutyatartók 22 százaléka hetente csak egyszer, 18 százalékuk pedig háromhavonta vagy egyáltalán nem mossa el kutyája tálját. Ez pedig súlyos hiba!

A tányérokban így olyan káros baktériumok szaporodhatnak el, mint a lisztéria vagy a szalmonella. Ezek pedig mind az állatra, mind az emberre veszélyesek. Mindkét betegség lázat, gyomorgörcsöket és hányingert okozhat, a tünetek pedig súlyosabbak lehetnek a terhes nőknél, a kisgyermekeknél, a 65 év feletti felnőtteknél, valamint a legyengült immunrendszerű embereknél. Ez pedig csak egy kis része a háziállatainkra leselkedő veszélyeknek, hiszen az ételmaradék bepenészedhet, valamint megromolhat, ami gyomorrontáshoz vezethet.

A kutya táljának tisztítása külön eszközzel történjen

A vizes tál sem kivétel, főleg a hamarosan beköszöntő nyári melegek idején. A langyos vízben ugyanis még gyorsabban képesek szaporodni a kórokozók, így szó szerint a fertőzések melegágya lesz az ivóvíz.

Honnan kerülnek bele a baktériumok?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a vizes tálkába miként kerülhetnek különféle bacilusok, illetve paraziták – mert azok is lehetnek a vízben –, ha mindig tiszta csapvizet töltesz az edénybe? A kutya szájában élő baktériumok, vagy az orráról, illetve a szőréről is belekerülhetnek különféle szennyezőanyagok. Gondolj csak arra, mennyi mindent megszimatol egy-egy séta alkalmával, köztük gyakran más jószágok ürülékét is. Így óhatatlanul is sok szennyeződést hurcol a testén, amik a vízbe pottyanva fertőzésveszélyessé teszik azt.

A tál rendszeres tisztítása akkor is fontos, ha csak tiszta víz van benne

A tál tisztítása naponta javasolt

Dr. Sean McCormack állatorvos szintén megerősíti a kutatók figyelmeztetését, és azt tanácsolja az állattartóknak, hogy minden egyes nap mossák el kedvencük tálkáit. Mint elmondta, a legideálisabb az lenne, ha ez minden étkezés után megtörténne, ezzel biztosítva a maximális higiéniát.

Ahogy mi sem ennénk többször ugyanabból a tányérból maradék ételmaradékot, úgy a háziállatainknak sem kellene

– mutat rá egy fontos érvre.

A legjobb, ha erre rendszeresítenek egy külön szivacsot, valamint „sima” mosogatószert használsz. Semmi szükség fertőtlenítőszerre vagy egyéb, erős vegyszerekre, amelyek a környezetre, valamint a kutyádra is károsak lehetnek.

 

Jó ötlet, ha a háziállatok mosogatóeszközeit elkülönítjük a sajátjainktól, ismét a keresztszennyeződés kockázata miatt. Mivel azok a baktériumok, amelyekkel háziállataink jól elboldogulnak, az emberekben betegséget okozhatnak. Ez különösen fontos, ha fiatal, idős, immunhiányos vagy terhes személyek élnek a háztartásban

– hangsúlyozza a doktor.

Tehát a kedvenced és a magad érdekében is tartsd be a szakértők utasításait, és fordítsd rá azt a pár percet a tányérok rendbetételére! Meglátod, rövid idő alatt rutinná válik, és kutyusod tányérkái nemcsak csillogóak, de biztonságosak is lesznek.

baktérium etetés etetőtál fertőzés higiénia itató ivás kutyatál kutyatál tisztítása szalmonella takarítás tisztítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!