hirdetés

Ennyi mindenre jó az ecet, ha kutyád van: nem csak mosogatásnál hasznos

László Enikő

2021. december 13 - Képek: Getty Images Hungary

Az ecet egy igen sokoldalú csodaszer. Bár szaga kellemetlen, viszonylag könnyen elillan, és nem mellesleg környezet- és pénztárcabarát megoldás is. Mutatjuk, mire használhatod kutyásként!

hirdetés

Az ecet környezetbarát, nagyon hatékony, ráadásul a többi tisztítószerhez képest az ára is kedvező. Nem véletlenül használják már évszázadok óta. Számos vegyszert kiválthatsz vele, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. De nemcsak általános tisztításra, hanem sok minden másra is jó ezen kívül. A következőkben bemutatjuk, mik is ezek pontosan.

Az almaecet a fülek tisztítására is alkalmas.

Fertőtlenítsd ecettel a tálkákat!

Nemcsak a padlót, egyéb felületeket moshatod le vele, hanem kitisztíthatod kedvenced tálkáját, kiegészítőit is. Ugyanis ez a csodaszer kiválóan fertőtlenít, és még az esetleges vízkövet is eltávolítja az acéltálkákból. Sokkal biztonságosabb kedvenced számára, ha erős vegyszerek helyett például sós-ecetes eleggyel mosod el időnként az etető- vagy itatótálját. Régi praktika az is, hogy vízzel vegyített sütőporral vagy az azt helyettesítő szódabikarbónás pasztával kenték be a tálakat, ami hamar tisztára varázsolta azokat.

A játékok kitisztítása

Ha játékait mosógépbe teszed, önts egy fele víz-fele ecet arányú oldatot a dobba. Az ecet segítségével a szőrszálak kevésbé hajlamosak rátapadni a gépben lévő tárgyakra (játékokra, ruhákra, stb), emellett azok szép tiszták is lesznek. Az efféle használatnál nem kell aggódnod, a kimosott tételek nem lesznek kellemetlen ecetszagúak. Sokan öblítő helyett is használják ezt a módszert, és a ruhákon sem érződik a buké.

A kutyaház tisztítása

A kutyaólak rendkívül piszkosak tudnak lenni, különösen a sáros hónapokban. A falakat és a padlót összesöprés után érdemes ecetes-szódabikarbónás vízzel átsúrolni. Így nem ragad bent semmilyen kellemetlen vegyszer szaga, és a ház is fertőtlenítve lesz. Bár az ecet illata sem túl finom, de egészségesebb, mint egy maró vegyszer kipárolgása. Nem mellesleg viszonylag hamar elillan, és a kellemetlen szagokat is képes semlegesíteni.

Ecet az ablakokra

Sok kutya imád az ablakon keresztül nézelődni, akár a lakásban, akár az autóban ül. Ilyenkor kedves kis orrlenyomatok jelennek meg az üvegen, ami idővel már sokkal inkább zavaró, mint aranyos. Az ecet savas természete segít a zsíros foltok eltávolításában, így nyugodtan áttörölheted vele az ablakokat. Az eredmény pedig csillogóan tiszta lesz!

Az ecetes tisztítás semlegesíti a szagokat

A kutyák, különösen tél idején hajlamosak kissé szaglani. Nincs is ezzel baj, hiszen természetes a tipikus kutyaszag. Ha viszont ez zavar téged, és fürdetéssel sem megoldott a probléma, permetezd az ecetet a levegőbe, olyan helyekre, ahol kutyád alszik vagy sokat fekszik, vagy add hozzá a szőnyegtisztító oldathoz. Amikor az ecet illata feloldódik, a bűz is szertefoszlik!

Az ecet a szőnyegen lévő foltokra

Savas természetének köszönhetően az ecet semlegesítheti a kutya vizeletéből származó ammóniát, segít eltávolítani a szagot. Előfordulhat, hogy meg kell ismételned a tisztítást, vagy további anyagokat, például szódabikarbónát kell hozzáadnod a tökéletes eredmény érdekében. Fontos, hogy alaposan feltakarítsd az esetleges balesetek helyszínét, hiszen ha kutyád érzi a pisi helyét, hajlamos lesz többször is odapiszkítani. Ezért nagyon hasznos az ecet, hiszen semlegesíti a szagot, valamint fertőtlenít is.

Az ecet segít megtisztítani a kutya fülét

Az ecet eltávolítja a fülzsírt, segít a baktériumok elpusztításában, és helyreállítja a normál pH-egyensúlyt, amely szükséges a gombás fertőzések megelőzéséhez. A sav fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően pedig a fülzsír felhalmozódását is megakadályozza. Richard H. Pitcairn állatorvos meleg víz és citromlé, esetleg vízzel hígított almaecet keverékét ajánlja a fülek kitisztításához.

Hasznos ecetreceptek kutyatulajdonosok számára

Bőrviszketés enyhítése

Az almaecet antibakteriális, gombaellenes és fertőtlenítő tulajdonságai különösen jól alkalmazhatók a bolhák és kullancsok által okozott viszkető foltokon. Természetes riasztószerként is funkcionál az élősködők ellen.

Készíts univerzális tisztítószert

Keverd össze a vizet és az ecetet egy szórófejes palackban. A legmakacsabb feladatokhoz használj egy az egyhez arányt. Minél kisebb a szennyeződés, annál kevesebb ecet szükséges az oldathoz.

Távolítsd el a kutyaszagot a takaróról

Dobd be a piszkos takarót a mosógépbe, a szokásos módon mosószerrel. Adj hozzá 1⁄2 csésze mosószódát, majd töltsd fel az öblítő adagolóját 1,5 csésze ecettel.

Pisifoltok eltávolítására

Öntsd az ecetet közvetlenül a foltra, amíg a felület át nem ázik. Adj hozzá egy kis szódabikarbónát. Hagyd száradni egy-két napig, ezután porszívózz fel a területen.

Tisztítsd meg a kutyád fülét

Keverj össze egyenlő arányban ecetet (fehér vagy almaecetet). Egy pipettával cseppentsd az oldatot a kutya fülébe. Dörzsöld meg és hagyd, hogy az eb megrázza a fejét. A felesleges oldatot vattacsomóval finoman töröld ki.

almaecet ecet fültisztítás kutyabarát tisztítószer kutyaház takarítása kutyapisi szőnyeg kutyaszag ellen kutyatál tisztítása takarítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink