hirdetés

Így őrizték nagyanyáink kutyáik egészségét: az almaecet igazi csodaszer!

László Enikő

2021. szeptember 28

Amikor még az állatgyógyászat viszonylag gyerekcipőben járt, és nem volt elterjedt, hogy a gazdák azonnal orvoshoz menjenek kedvenceikkel, sok házi praktikát alkalmaztak kutyáik kezelésére. Ezek közül számos megoldás igen hasznos, de voltak közöttük olyanok is, amiket inkább jobb elkerülni.

hirdetés

Az állatorvosok természetesen régebben is a kutyatulajdonosok rendelkezésére álltak, de nem volt mindig lehetőség akármivel feléjük fordulni. Például a kisebb településeken, falvakban. A gazdák azonban számos olyan praktikát ismertek, amivel kedvenceik apró sérüléseit ápolhatták. Melyek voltak ezek?

Almaecet

Az almaecet felhasználása igen sokoldalúan zajlott. Ezt a csodaszert a mai napig használják a gazdák, általában szemölcsök kezelésére vagy mézzel keverve köhögésre. De régebben, amikor még a különböző bolhairtó szerek nem terjedtek el, a tulajdonosok vízzel kevert almaecetet használtak. Egy rész ecetet két rész vízzel vegyítettek, ezzel dörzsölték be az ebek fültövét, hónalját vagy egy kendőre tették, amit nyakörvéhez tettek.

Egyes illóolajoknak is tulajdonítanak bolha- és kullancsűző hatást, de ezek alkalmazása csak akkor ajánlott, ha a termék kutyabiztos. Ellenkező esetben ugyanis allergiás reakciót vagy asztmát is kiválthat.

Az almaecet fele-fele arányban vízzel hígítva viszketés ellen is kitűnő gyulladáscsökkentő.

Az almaecet a fülek tisztítására is alkalmas.

Fokhagyma

A fokhagyma igen vitatott téma a kutyatartók körében. Kutatások szerint azonban csak akkor jelent valós veszélyt fogyasztása, ha például egy 30 kg-os eb egy kilót elfogyasztana belőle. Ez pedig igen valószínűtlen. A korábbi generációk körében nem számított megosztó témának a fokhagyma, hiszen gyakran alkalmazták féreghajtóként vagy kullancs és bolha ellen.

Kamilla tea

A kamillát sokan úgy ismerik, mint kiváló gyulladáscsökkentőt. A gyulladt bőrt és szemeket régebben kamilla teával nyugtatták, tisztították. Sokan a mai napig így tesznek. Azt azonban érdemes tudni, hogy a kamilla szárítja is a bőrt, amellett, hogy a gyulladást leviszi. Emiatt már egyre ritkában tanácsolják a kamilla teás kezelést, ugyanis előfordulhat, hogy csak ront a helyzeten.

Tejföl

A különböző csípések helyeire gyakran kentek tejfölt, és így próbálták a gazdák enyhíteni kutyáik fájdalmát. A módszer valószínűleg segíthetett, gondoljunk csak arra, milyen jó érzés, mikor tejfölt teszünk napégette testrészeinkre!

Emésztési problémák

A joghurt jótékony hatása a bélflórára korábban is ismert volt. Amikor a gazda észrevette, hogy kedvence emésztése nem az igazi, egy kanál joghurtot tett vacsorájába. Székrekedés ellen pedig gyakran egy kevés fügét vagy barack-, szilvabefőttet adtak a kutya eledeléhez.

Zabfürdő

A zab enyhíti a gyulladást, csökkenti a viszketést és lehűti a száraz, kipirosodott bőrt. Éppen ezért régi, jól bevált módszer a zabfürdő, ha a kutyán a fenti panaszok jelentkeznek. A zabot emellett gyakran alkalmazták sovány, étvágytalan ebek esetében is. Fél napig vízben áztattak egy marékkal, majd egy kis tejjel felkeverték, és ezt adták a kutyának a szokásos vacsorája mellé.

(Képek: Getty Images Hungary)

almaecet alternatív gyógymódok bolha ellen fokhagyma házi praktika kutyás praktikák szokás zabfürdő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!