hirdetés

Az örök vita a kutyatartók körében: valóban veszélyes a hagyma kutyádra?

László Enikő

2020. december 12

Manapság elterjedt vélekedés a kutyatartók körében, hogy a fokhagyma veszélyes, mérgező az ebek számára. De sok helyen olvasni ennek ellenkezőjét is. Mi az igazság?

hirdetés

Az emberek körében igen közkedvelt és egészséges étel a hagyma. Immunerősítő hatása mellett csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást és még az élősködők ellen is kiválóan alkalmazható. Nem véletlen, hogy néhányan azt szeretnék, ha kedvencük is profitálna a hagyma jótékony hatásaiból. De vajon biztonságos?

Ehet a kutya hagymát vagy sem?

Érdemes előre leszögezni, hogy minden étel válthat ki nem várt reakciót egy kutyából. Úgy, ahogy egy emberből is. Minden egyed más-más dolgokra lehet érzékeny. Ami az egyik számára ínycsiklandó, egészséges falat, az a másik számára méreg. Emellett minden a mértéktől függ. Egy kocka csokoládé, egy pohár vörösbor jót tehet egészségednek, de nagy mennyiségben káros. A következőkben kutatásokra alapozva vizsgáljuk, mi az igazság a hagymával kapcsolatban.

Hagyma, de milyen?

A fokhagyma az új közellenség

Rengeteg helyen olvasni, hogy a fokhagyma mérgező a kutyák számára és soha, semmilyen körülmények között ne adja nekik senki. De mire alapozzák ezt az állítást?

A hagymafélék azért mérgezők a kutyák számára, mert tioszulfátot tartalmaznak. Ez egy különleges vegyület, ami ízessé teszi a hagymát. Az ebek szervezetében azonban nincsenek olyan enzimek, amelyek ezt a vegyületet képesek lennének lebontani. Ezáltal felhalmozódnak és mérgezés alakul ki. Károsíthatja a vörösvértesteket, ennek következtében pedig vérszegénység léphet fel. A mérgezés tünetei közé tartozik a hányás, hasmenés, letargia, sápadt fogíny, erős nyáladzás, szapora szívverés.

Mindegy, milyen formában van elkészítve, vöröshagymát nem ajánlott adni a kutyáknak.

A táplálkozási szakemberek szerint azonban a fokhagyma nem tartalmaz annyi tioszulfátot, mint például egy vöröshagyma. Ezáltal az utóbb említett étel megközelítőleg tizenötször több kárt okoz a vörösvértestekben. Tehát a fokhagyma sokkal kevésbé káros, mint más hagymafélék. A mérgezéshez pedig igen nagy mennyiség elfogyasztása szükséges. Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szerint nincs alapja annak, hogy a fokhagymát veszélyesnek tekintsük, hiszen csak extrém mennyiségben ártalmas.

A fokhagyma extrém mennyiségben mérgező.

A híres kutatás

2000-ben végeztek egy kutatást arról, hogy milyen hatással van a fokhagyma a kutyák szervezetére. Az 1990-es években már betiltották, hogy a macskaeledelek tartalmazzák ezt az összetevőt, ugyanis a cicák rendkívül érzékenyek rá. Esetükben kis mennyiség is valós veszéllyel jár. Ennek kapcsán a kutyákat is tesztelni akarták. A japán kutatásban nyolc eb vett részt. Közülük négy gyomrába egy héten keresztül vezettek 23 gerezd fokhagymának megfelelő mennyiségű granulátumot 13,6 kilogrammonként (forrás: Richard H. Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége). A többi négy kutya vizet kapott helyette. A vérkép némi elváltozást mutatott a vizet kapó kutyák eredményeihez képest, de mivel extrém mennyiségről volt szó, ez nem jelent hatalmas problémát. Vérszegénység egyik kutyánál sem mutatkozott. Ám a kutatók megkongatták a vészharangokat és valóságos pánikot keltettek. Ennek hatására terjedt el világszerte, hogy a fokhagyma mérgező. De melyik kutya eszik ennyi fokhagymát?

Kis mértékben orvosság, nagy mennyiségben méreg

A mérték az, ami nagyon fontos. Irreálisan nagy mennyiség bármiből mérgező lehet bárki számára. De, ha éppen nem magától fal fel kedvenced egy egész fej fokhagymát, valószínűleg nem fog fellépni semmiféle probléma (ha nem allergiás rá). Dr. Dave Summers táplálkozási szakértő kutatásai alapján egy négylábú napi adagjának 30%-át kellene kitennie a fokhagymának, hogy az károkat okozzon szervezetében.

Mérhető változás a kutya vörösvértesteiben kilogrammonként 15-30 gramm fokhagyma. Mérgezés pedig körülbelül 50g/kg. Egy 30 kg-os kutyának körülbelül egy kiló fokhagymát kellene megennie ahhoz, hogy ez ténylegesen ártalmas legyen számára.

Biztonságos adagolás (az ételbe reszelve):

Mobilon olvasod a cikket? A teljes táblázatot a sárgával jelölt rész balra húzásával láthatod.

Fokhagyma adagolási táblázata

A kutya termeteFokhagyma gerezd
Öleb (4,5-7kg)1/2
Kicsi (8-15kg)1
Közepes (16-27kg)2
Nagy (28-40kg)2,5
Óriás (41+ kg)3
(Forrás: Richard H. Pitcairn - Susan Hubble Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége)

Pozitív hatásai

A fokhagymát sokan használnak természetes féreghajtóként, kullancs- és bolhaűzőként. Emellett az emésztést is segíti, jótékony hatással van a bélrendszerre. Emiatt magas hústartalmú étrenden élő ebeknek ajánlják. Az ízületi gyulladás és diszplázia okozta fájdalmakat is enyhítheti. Jó hatással van a szív- és érrendszerre. Baktérium- és gombaölő hatása is ismert, emellett vitaminokban gazdag.

Természetesen, aki nem bízik benne, és jobbnak látja a békességet, ne adjon kutyájának semmiféle hagymát. Ez a legegyszerűbben járható út.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés fokhagyma hagyma mérgezés mérgező ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink