hirdetés

Ezért ne adj szőlőt kutyádnak: akár egy szem is halálos lehet számára

László Enikő

2020. szeptember 10

Sokak által vitatott téma, hogy a szőlő mérgező-e a kutyák számára. Egyesek szerint nem, mások szerint csupán akkor, ha permetezték. Mi az igazság?

hirdetés

A szőlő szezonja az ősz, ezért érdemes szót ejteni erről a megosztó témáról. Sok helyen olvasni, hogy senki se adjon kutyájának a gyümölcsből, mert akár a halálát is okozhatja. Mások bátran állítják, hogy az ő kedvencük évről-évre legeli a kertben termesztett szőlőt és soha nem volt tőle semmi baja. Egyesek szerint nem maga a gyümölcs jelent veszélyt, hanem a szer, amivel permetezik.

A szőlő veszélyei kutyádra

Az amerikai ASPCA-nél (Animal Poison Control Center) 2001 és 2004 között több mint 200 mérgezéses esetet jelentettek, ami a szőlőhöz vagy a mazsolához köthető. Az ebeknél ez veseproblémák formájában nyilvánult meg. A kutatók különböző szőlőket vizsgáltak meg, amelyek különböző helyekről származtak. Boltiakat, kertből és borászatokból származó gyümölcsöket is elemeztek, maggal, illetve magtalanul is. A gyümölcs színe is változatos volt: fehér, kék, piros, zöld, ezek közt sem mutatott eltérést a kutatás. Az eredmények nem voltak célravezetők. A tudósok nem tudták megállapítani, mi okozhatja a problémát, de ez persze nem jelenti azt, hogy az nem is létezik.

A méret is számít

A halálos dózis mennyisége szintén megosztja a kutatókat. Egyesek szerint akár egyetlen szem, mások szerint 25-100 dkg lehet végzetes. Nagyon fontosak az arányok. A nagytestű kutyák kevésbé veszélyeztetettek, hiszen az elfogyasztott mennyiség és az állat testsúlyának aránya a döntő. Általában négy szem szőlő okozhat súlyos mérgezést kilogrammonként. Éppen ezért a kistestű kutyákra fokozottan érdemes vigyázni, hiszen egy apró csivavánál igen kis mennyiség is halálos lehet.

Ezek az ételek mind mérgezők a kutyák számára.

A mérgezés tünetei

A szőlőmérgezés tünetei általában két órán belül jelentkeznek. A beteg kutyák gyakran hánynak, 5-6 órával később pedig hasmenés, letargia és fokozott vízfogyasztás léphet fel. A veseelégtelenség tünetei néhány napon belül megmutatkoznak. Ezek közé tartozhat az anorexia, hasmenés, depresszió, remegés, hasi fájdalom és a hipovolémia is (ez annyit tesz, hogy túl kevés a vérben a folyadék).

Más kutatások is azt állítják, a szőlő bizony mérgező lehet a kutyákra. Jelentettek olyan eseteket is, amelyekben macskákat és vadászgörényeket is érintett a probléma. Azonban nem minden ebnél jelentkezik mérgezés és az ezzel járó veseelégtelenség.

A kölyökkutyákra nagyobb veszélyt jelenthet egy-egy szőlőszem, méretük miatt.

Mégsem veszélyes?

Böszörményi Andrea okleveles kisállat dietetikus azt írja, az ő kutyái évek óta legelik otthon a szőlőt, mégsem lett tőle soha semmi baja egyiknek sem. Azonban arra ő sem buzdít, hogy mindenki hagyja figyelmen kívül a tudósok figyelmeztetéseit, és kezdje el etetni vele állatait.

Fő a biztonság

Valószínűsíthető, hogy esetenként eltér, egy kutya érzékeny-e a szőlőre vagy sem. Emiatt ennyire megosztó ez a kérdés. Mindenesetre az ebek fő tápláléka nyilvánvalóan nem ez, ezért miért is ne előzhetnéd meg a bajt, és hagyhatnád ki étrendjéből? Néhány táp szőlőmag kivonatot tartalmaz. Habár erről is eltérő a kutatók véleménye, a békesség kedvéért érdemes ezeket is kerülni.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya mérgezési tünetek kutya szőlőmag mérgezés szőlő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink