hirdetés

Miért cuppog a kutya elalvás előtt? Nemcsak zavaró, de vészjósló is lehet a furcsa viselkedés

László Enikő

2022. szeptember 5 - Képek: Getty Images Hungary

Ha azt hallod, hogy kutyád éjszaka cuppog, az ajkait nyalogatja, az egyszerre lehet aggasztó és irritáló. Természetesen azt szeretnéd, ha kedvenced rendben lenne, de ha folytatja ezt a viselkedést – különösen nyilvánvaló ok nélkül –, úgy érezheted, hogy szándékosan zavarni próbál.

hirdetés

Szerencsére az ebek nem akarják bosszantani gazdájukat. Bár hajlamosak viselkedési mintákat kialakítani, hogy elérjék, amit akarnak, nem zavarni szeretnének. Valószínűbb, hogy kedvenced éjszaka azért cuppog, mert valamit szeretne.

Éhség

Az egyik egyszerűbb oka annak, hogy a kutyád éjszaka nyalja az ajkait, cuppog, az az, hogy éhes. Ha kedvenced naponta egyszer eszik – különösen, ha az etetés a nap elején történik –, egyszerűen több táplálékot kíván. Ha ez a helyzet, akkor több kisebb étkezéssel megfékezheted a viselkedést, és kedvenced éhségét.

Hányinger

Az ajkak cuppogtatása az émelygésre adott válasz vagy a hányás előfutára lehet. Az egyik ok, amiért a kutyák megnyalják vagy cuppogtatják az ajkukat, az, hogy megfékezzék a nyáladzást, és amikor émelyegnek, gyomorrontásuk van, vagy hányni készülnek, a szokásosnál több nyálát termelnek.

Ha a hányás rendszeresen előfordul– különösen éjszaka –, ez az epés hányás szindróma jele lehet. Ez a szindróma, amelyet „epe refluxnak” is neveznek, jellemzően olyan kutyáknál fordul elő, akiket csak naponta egyszer etetnek. Ennek következtében az epe a kutya gyomrába kerül, ahol irritációt és hányást okozhat. Ha úgy gondolod, hogy kutyádnál epe reflux jelentkezik, jó, ha kivizsgáltatod egy állatorvossal.

Reflux

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is tapasztalhatnak savas refluxot. A gastrooesophagealis reflux, más néven savas reflux, hasonló az epe refluxhoz, mivel az emésztőfolyadékok oda kerülnek, ahol nem kellene. Ebben az esetben a bél- és a gyomorsav bejut a nyelőcsőbe, és kellemetlen érzést okoz. Ha egy kutya savas refluxban szenved, hányinger vagy kellemetlen érzés miatt gyakrabban nyalja vagy cuppogtatja az ajkát. Ezen túlmenően előfordulhat, hogy böfög vagy öklendezik, fogyhat, vagy csökkenhet az étvágya. Mivel ez a fajta reflux általában evés után jelentkezik, az ezzel küzdő ebeket nem érdemes este, közvetlen lefekvés előtt etetni.

Nyálproblémák vagy szájszárazság

Mivel az ajaknyalogatás segíthet a kutyáknak abban, hogy kiürítsék a nyálat a szájukból, érdemes lehet ellenőrizni, hogy kedvencednek nincs-e probléma a nyálmirigyeivel, ha éjszaka túlzottan cuppogtatja vagy nyalja az ajkát.

A túlzott nyálzást, amely az ajkak cuppogtatásához vezet, a kutya nyálmirigyeinek problémái is okozhatják. Ezzel szemben egy másik ok, amiért egy kutya nyalhatja az ajkát, a nyál hiánya: ebben az esetben olyan probléma lehet a hibás, mint a szájszárazság vagy a kiszáradás. Mindkét esetben szükség lehet egy állatorvosi látogatásra a megoldáshoz.

Fogászati ​​problémák

A kutyák az ajkuk cuppogtatásával vagy megnyalásával jelezhetik, hogy fogfájást vagy kellemetlen érzést tapasztalnak. Ha olyan fogászati ​​problémák, mint a fog- vagy ínyfájdalom zavarják a kutyát, olyan jelek is megjelenhetnek rajtuk, mint az arc és a száj mancsolása, valamint az evés közbeni kellemetlen érzés. A szájproblémával vagy fogászati ​​betegséggel küzdő kutyát valószínűleg egész nap és éjszaka is zavarják, de az extra nyalás vagy ajkak cuppogtatása hallhatóbbá vagy nyilvánvalóbbá válhat az egyébként néma éjszaka során.

Idegen tárgy vagy szőrszál ragadt a szájban

Az egyik gyakori ok, amiért a kutya cuppogtatja az ajkát éjszaka, az, hogy próbál kimozdítani valamit, ami a szájában vagy a fogai között ragadt. Ha egy idegen tárgy a tettes, akkor segíthetsz neki eltávolítani. Ezenkívül a hosszú szőrű kutyák hajlamosabbak lehetnek az ajkak cuppogtatására éjszaka, ha sok szőr van a szájuk körül. Előfordulhat, hogy a szőr megakad a szájukban, majd cuppogó hangokat hallatva megpróbálják kiszedni a szőrszálat. Ha ez gyakran történik a kutyáddal, a legjobb, ha szája körül megrövidíted a szőrt (ügyelve a bajszokra!), hogy azok ne kerüljenek a szájba.

Máj- vagy vesebetegség

Néhány, a májat és a vesét érintő anyagcsere-rendellenesség túlzott nyálelválasztáshoz vezethet, ami viszont a nyál szabályozása érdekében ajkak cuppogtatását okozza. Ha kutyádnak vese- vagy májproblémái vannak, ez a mellékhatás sajnos csak az egyik módja annak, hogy kedvenced megpróbál megbirkózni a fájdalommal.

Idegrendszeri problémák vagy toxinok lenyelése

Az idegrendszeri problémákkal, például görcsrohamokkal küzdő, epilepsziás kutyák cuppogtathatják a szájukat. Görcsrohamok esetén előfordulhat a roham előtt az ajkak cuppogtatása, de a viselkedés lehet a roham része is. Mivel ezek leggyakrabban akkor jelentkeznek, amikor a kutya pihen vagy alszik, nem lenne szokatlan, ha ez éjszaka vagy a kora reggeli órákban történne. Fontos kiemelni, hogy az epilepszia nem feltétlen jár a kezdetekben görcsrohamokkal, eleinte a csámcsogás és a száj nyalogatása utalhat rá egyedül.

Ezen túlmenően, bizonyos méreganyagok miatt a kutyák jobban nyálazhatnak, vagy megnyalhatják és cuppogtathatják az ajkukat. Egyes méreganyagok lenyelése szájüregi habzáshoz vagy hányáshoz is vezethet, mindkettő magában foglalhatja az ajaknyalogatást. Ha a kutyád riasztóan cuppogtatni kezdi az ajkát egy esti séta után, jó ötlet lehet megbizonyosodni arról, hogy semmit sem nyalt fel annak során.

Szorongás

A kutyák cuppogtathatják vagy megnyalhatják az ajkukat, hogy enyhítsék a szorongást. Ez a fajta viselkedés valószínűleg inkább egy megküzdési mechanizmus, mint egyszerűen annak a jele, hogy a kutya szorongást tapasztal.

Megszokott viselkedés

Bár az ajkak cuppogtatása és nyalogatása azt jelezheti, hogy a kutya megpróbálja csillapítani a szorongás érzését, a cselekvés csak egy berögződött szokás is lehet. Például előfordulhat, hogy néhány eb rendszeresen megnyalja az ajkát, amikor elalszik, és jól érzi magát. Nem kizárt tehát, hogy a kutyák máskor is cuppogtathatják az ajkukat, amikor jól érzik magukat vagy fáradtak.

Az ajkak nyalogatása a gazdi reakcióihoz is köthető, nem szándékosan megerősített szokás is lehet. Ha kedvenced éjszaka rendszeresen megnyalja az ajkát, majd valamilyen figyelmet kap tőled, akkor a viselkedést azzal társíthatja, hogy megkapta, amit akar, és folytathatja a tevékenységet, amikor rászorul a figyelemre. Amennyiben megpróbálod figyelmen kívül hagyni a kutyát, és egyáltalán nem reagálsz a cuppogásra, idővel felhagy a viselkedéssel. Az ebek kényszeres viselkedésként is cuppogtathatják az ajkukat, bár ha ez kényszeres viselkedés, akkor valószínű, hogy ez nappal is folytatódik.

Demencia

Egy másik ok, amiért egy kutya – különösen egy idősebb kutya – rendszeresen cuppogtatja az ajkát éjszaka, az az, hogy összezavarodik a demencia miatt. Ez az állapottal kapcsolatos szorongás kifejezése is lehet. A kutyák kognitív zavara visszafordíthatatlan. Az állatorvos azonban képes felmérni az állapot súlyosságát, és tanácsot adni a tünetek legjobb kezelésére.

Álmodik

Egy kutya megnyalhatja az ajkát éjszaka pusztán azért, mert álmodik. Mint korábban említettük, ennek oka lehet, hogy egy nagy szelet húsról álmodozik, de az is lehet, hogy ez csak egy akaratlan reakció, amit a kutya elalszik. Bár kissé bosszantó lehet, nem kell aggódni.

ajaknyalogatás cuppog a kutya demencia epilepszia furcsa viselkedés hányás hányinger kutya kényszerbetegség kutya mérgezési tünetek mérgezés miért reflux

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!