hirdetés

Estére agresszív a kutyád, nyugtalan vagy alig lát? Furcsa viselkedési módok, ha leszáll az éj

László Enikő

2021. október 9

Számos gazdi számára lehet ismerős a probléma, miszerint az éjszaka közeledtével a kutya egyre furcsábban kezd viselkedni. Egyesek agresszívvá válnak, mások mintha nem látnának és vannak olyanok is, akik mintha szoronganának. Mi állhat ennek hátterében?

hirdetés

Az éj leple alatt néhány kutya furcsán viselkedhet. Néhány gazdi számára ismerős lehet a helyzet, hogy este kedvence nyugtalan, esetleg agresszív, míg nappal ennek semmilyen formáját sem mutatja. Mi okozhatja ezt a szokatlan viselkedést? Mutatunk néhány gyakori okot!

Ha kutyád este az ajtó előtt ül, valószínűleg nem szellemeket lát, csak ki kell mennie.

Éhes a kutyád

Az éjszakai nyugtalansághoz hozzájárulhat kedvenced korgó pocakja. Ez akkor fordulhat elő, ha kutyád nem kap vacsorát. Márpedig ez igen fontos számára, hiszen senki sem szeret üres hassal lefeküdni. Ha nem akarod naponta két alkalommal etetni, inkább délután adj neki táplálékot. De adagját ketté is bonthatod, így reggel és este is ehet. A legtöbb szakember az utóbbi, napi két alkalommal történő etetést ajánlja. Az is lehet, hogy kedvenced étrendje nem kielégítő számára, nem tartalmaz megfelelő mennyiségű tápanyagot, és ezért lesz hamar éhes. Emiatt nagyon fontos, hogy kutyád minőségi eledelt kapjon, ami mentes a különböző színezékektől, káros adalékanyagoktól, ízfokozóktól. Ezek olykor drágábbak, de táplálóbbak is. Előfordulhat, hogy a minőségi tápból fele annyi adag is elég, mint egy olcsóbb, de silányabb eledelből.

A megfelelő táplálás rendkívül fontos.

Epilepszia

Az epilepszia tüneteinek skálája igen széles. Igen gyakori és jellemző szimptóma a csámcsogás, nyelvöltögetés, cuppogás, remegés. Előfordulhat, hogy ezek a rohamok eleinte éjszaka törtek rá kedvencedre. Ilyenkor maga az alvás a roham egyik fő kiváltó tényezője, ezért a betegség jelentősen súlyosbodhat. A szakszerű kivizsgálás nagyon fontos, hiszen nem megfelelő gyógyszerekkel a tünetek egyre intenzívebbek és gyakoribbak lehetnek.

Éjszakai látásromlás

A kutyák jobban látnak a sötétben, mint mi, mivel szaruhártyájuk nagyobb és több pálcikasejttel is rendelkeznek. Ezek a sejtek felelősek a sötétben való látásért. Koromsötét szobában hozzánk hasonlóan ők sem látnak. De minimális fényforrás mellett hatékonyabban képezik le a mélységet, a mozgó vagy a nyugalomban lévő formák élességét, illetve a színeket is. Sötétben a szagok is nagy segítséget nyújtanak a tárgyak felismerésére, és habár jobban látnak, mint mi, ők sem tökéletesen. A számukra megjelenő kép ettől még homályos lehet, így kevésbé tudják felismerni az idegen vagy szokatlan helyen lévő tárgyakat. Az ismeretlentől való félelem pedig akár agresszióba, védekezésbe is átcsaphat.

A farkasvakságban szenvedők szürkületben, félhomályban és sötétben jelentősen gyengébben látnak. Okozhatja A-vitamin hiány, de idős kutyák esetében is viszonylag gyakran előfordul. Az ebek látásromlását nehéz észrevenni, hiszen orruk segítségével jól tájékozódnak akkor is, ha szemeikre már kevésbé tudnak támaszkodni. Farkasvakságra utaló jel lehet, ha a négylábú nem szeretne kimenni sötétedés után a lakásból, félhomályban nekimegy dolgoknak vagy esetleg leesik valahonnan. Főképp kertben tartott (ahol több az inger) kedvenceknél fordulhat elő, hogy látásuk romlásával nem ismernek fel egyes dolgokat sötétedés után. Az ismeretlentől való félelem pedig váratlan reakciót és félelmet, ezáltal pillanatnyi agressziót is kiválthat belőlük.

Valami zavarja

Ez általában a kertben tartott kutyáknál lehetséges. Ők gyakran éjjel egyfajta őrző-védő üzemmódba kapcsolnak és érzékenyebbek a különböző behatásokra. Mivel este minden elcsendesül, a legapróbb neszt is meghallják a kutyák. Lehet, hogy a kint alvó ebet valaki zavarja a nyugodt alvásban. Ez a valaki lehet az éjjel hazaérkező szomszéd vagy egy arra tévedt nyest, esetleg róka. Érdemes utánajárni, mi lehet az, hátha illetéktelen személy zavarja kutyád nyugalmát.

Az is lehet, hogy egy közelben lakó elektromágneses kutyariasztót használ, amit az emberi fül nem, de az ebeké érzékel. De a különböző elektronikus berendezések (televízió, wifi router) sem szerencsés, ha olyan helyen van elhelyezve, bedugva, ahol a kutya alszik. Ez is zavarhatja nyugalmát.

Egy váratlan éjszakai vendég is zavarhatja kutyád nyugalmát.

Alvászavar

Bizony a kutyák is küzdhetnek alvászavarral. Bár az inszomnia nem túl gyakori náluk, előfordulhat. Az is lehet, hogy egy ennél súlyosabb betegség áll a háttérben, az álmatlanság pedig csak tünetként van jelen. Az alvászavarban szenvedő ebek hajlamosak éjszakánként az ajtót kaparni, nyüszíteni és sűrűn fészkelődni, járkálni. Kiváltó oka lehet a mozgáshiány, vizelettartási problémák, viszketéssel járó betegségek, demencia és alvási apnoé is.

Szeparációs szorongás

A szeparációs szorongásban szenvedő kutyák súlyosabb esetben nemcsak akkor lehetnek stresszesek, amikor magára hagyják őket, hanem akkor is, amikor a gazda alszik. Hiszen ezt is egyfajta távollétnek érzékeli a kedvenc, aki azt szeretné, hogy szeretett gazdija mindig vele foglalkozzon, rá figyeljen. Ennek okán szinte pánikba esik, hogy az ember nem rá figyel, még akkor is, ha az fizikailag mellette is alszik. Gyakori tünet lehet a gazda bökdösése, lihegés és a remegés. A szeparációs szorongást erősen ajánlott oldani, hiszen ez a kutyának rendkívül megterhelő probléma.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió epilepszia etetés farkasvakság furcsa viselkedés inszomnia kutya álmatlanság kutya viselkedése látás remeg a kutya szeparációs szorongás szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink