hirdetés

Miért követ kutyád a fürdőszobába? 8 ok, ami az érdekes viselkedés hátterében állhat

László Enikő

2022. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Egy fedél alatt élni egy kutyával olyan, mintha egy második árnyékod lenne, amely mindenhová követ. Az ebek szívesen kísérgetik gazdájukat szobáról szobára, és élvezik annak jelenlétét. Számukra az intimitás kissé elvont fogalom, és nem feltétlen érzékelik, hogy vannak pillanatok, amikor az ember egy kis magányra vágyik.

hirdetés

Gyakran hallod a kutyusod karmainak kopogását a csempén, amikor a fürdőszobába indulsz? A fürdőszőnyegen vár zuhanyozás közben, vagy figyel, amíg fogat mosol? Egyes négylábúk egyszerűen nem hajlandók elhagyni az oldaladat, még akkor sem, ha te a privát dolgaidat intéznéd. A kutyás gazdik számára nyilvánvalónak tűnhet: az ebek szeretnek a közelünkben lenni, így természetesen ők is szeretnének csatlakozni hozzánk a fürdőszobában! De ez nem ilyen egyszerű. Nézzünk meg néhány okot, amiért kedvenced folyamatosan követ téged a fürdőszobába.

Szocializáció

Ha kedvenced kölyökkutya volt, amikor csatlakozott a családodhoz, akkor különösen megszokhatta, hogy mindig veled legyen. A PetMD-nek adott interjújában Mary Burch állatviselkedés-kutató kifejtette, hogy „az ebeknek bevésődnek az emberek” életük első néhány hónapjában. A bevésődés az, amikor egy fiatal állat rájön, hogy egy másik állatot, személyt vagy dolgot szülőalakként vagy a szokásos bizalom tárgyaként ismer fel. Így nem csoda, hogy kedvenced mindig a közeledben akar lenni!

De a kutyák a kölyökkori bevésődés nélkül is hűségesek. Hiszen bármilyen életkorban is kerül hozzád kedvenced, mindaddig, amíg a legmegbízhatóbb alaknak lát téged életében, könnyen követhet téged. A kutyák úgy szocializálódnak, hogy szorosan ragaszkodjanak ahhoz, akiket szeretnek – még akkor is, ha azok a WC-n vannak.

Keresi a társaságod

A kutyák természetüknél fogva falkaállatok, hiszen őseik is együtt vándoroltak és éltek szorosan összetartozó csoportokban. Egy tanulmány szerint egy kutya a nap több mint felét képes eltölteni társadalmi csoportja egy másik tagjának 10 méteres körzetében. Valami hasonlót figyeltek meg farkasoknál is. A házi kedvencként tartott ebek már nem futkosnak falkában, de még mindig egy szorosan összetartó csoportban, a családban élnek. Ráadásul a háziasítás évszázadai során úgy fejlődtek, hogy egyre jobban kötődjenek az emberekhez. Te vagy a kutyád legjobb barátja, és te biztosítod számára az élelmet, a biztonságot és a boldogságot.

Szélsőséges esetben a tőled való elszakadás félelmet vagy szorongást jelenthet. Most már te vagy az ő családja – és néhány kutya számára ez azt jelenti, hogy semmi, még a kellemetlen fürdőszobaajtó sem állhat közétek.

Szeparációs szorongás

Teljesen egészséges, ha a kedvenced az idő nagy részében a közeledben szeretne lenni. Végül is kötődtök egymáshoz, és ez az egyik legjobb része a kutyatartásnak! De ha megállás nélkül sír, amikor bezárod az ajtót, vagy destruktív magatartást tanúsít, amikor külön vagytok, akkor az szeparációs szorongásra utal. Ebben az esetben gyors megoldás lehet, ha beengeded őt a fürdőszobába, de hosszú távon ez egyikőtöknek sem segít. Beszélj állatorvosoddal vagy keress fel egy kutyakiképzőt a szeparációs szorongás megfékezésének módjairól.

Pozitív megerősítés

Mit csinálsz, ha a kutyád követ téged a fürdőszobába? Megsimogatod és dicséred vagy átirányítod egy másik szobába? Akárhogy is, figyelmet szentelsz neki, és ez megerősíti a viselkedést. Ha nem bánod, ha kedvenced a szobában van, miközben a dolgodat intézed, az nem nagy baj. Másrészt, ha inkább szeretnél egy kis privát teret, megtaníthatod az ebnek, hogy hagyjon ilyenkor.

Nem kell szidni, egyszerűen csak jutalmazhatsz egy másfajta viselkedést. Használd például a fürdőszobában töltött időt képzési lehetőségként, és gyakoroltasd kutyáddal az ajtón kívül maradást. Amikor kijössz a fürdőszobából, dicsérd és jutalmazd meg. Idővel, ahogy megerősíted a különböző viselkedésmódokat, megtörheted a szokást, hogy téged figyeljen a trónon.

Fajtajelleg

A tépőzár-effektus számos kutyára jellemző. Egyes fajták veleszületett tulajdonságaik miatt hajlamosabbak az ember követésére, mint mások. A terelő fajták (például puli) általában igyekeznek az egész családot összefogni. A hűséges munkakutyák, mint például a dobermann és a boxer, szeretnek közel lenni gazdáikhoz, hátha baj történne. De a társasági, kísérő kutyákra és a tipikusan ragaszkodó fajtákra (például labrador) is jellemző az efféle viselkedés.

Kíváncsiság

A kutyák természetüknél fogva kíváncsi lények. Amikor felkelsz, hogy egyik helyről a másikra menj, a kedvenced kíváncsi, mi történik. Arra készülsz, hogy csemegét szerezz neki? Vagy talán olyan szórakoztató tevékenységet tervezel, amelyet utálna kihagyni?

Amikor kutyád követ téged a fürdőszobába, lehet, hogy csillapítja természetes kíváncsiságát. Tudni akarja, mit csinálsz odabent, és miért ad ki olyan hangot az a vicces szék, amikor végeztél!

Meg akar védeni

Egyes kutyák mindig szeretik szemmel tartani gazdáikat, nehogy valami bajuk történjen. Ezért az is lehet, hogy kedvenced azért követ oda, ahová a király is egyedül jár, hogy meggyőződjön arról, hogy biztonságban vagy.

Az illatok vonzzák

A kutyák szeretnek új szagokat felfedezni, és a fürdőszoba tökéletes hely a különféle illatok megismerésére. A szappanok, tisztítószerek, parfümök, borotválkozókrémek és egyebek között ez maga a paradicsom kedvenced számára!

furcsa viselkedés kötődés követ a fürdőszobába követ a kutya kutya és ember kapcsolat kutya szeparációs szorongás kutya viselkedése miért szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink