hirdetés

Miért eszi meg a kutya a toalettpapírt? Tényleg csak éhes lenne?

Bodri Melissza

2021. május 7

Tény, hogy a kutyáknak akadnak furcsa szokásaik. Az egyik ilyen különös jelenség a WC-papír elfogyasztása. Vajon miért vetemedik rá kedvenced, hogy ezt egye, és vajon mit lehet tenni, hogy leszoktasd?

hirdetés

Nem kell rögtön megijedned, ha azt látod, hogy a kutyus ritkán a toalettpapírral is játszadozik, hiszen az esetek többségében nem nyeli le, és így nem okozhat problémát. Persze azért nem árt ügyelned arra, hogy ne ez az eszköz legyen az elsődleges játékszere, és ha rajtakapod, akkor vedd el tőle. Ugyanakkor a játszadozás során az is előfordulhat, hogy véletlenül lenyel egy-egy kisebb darabot a papírból, ám ezek gond nélkül áthaladnak az emésztőrendszerén. Az igazi baj csak akkor van, ha azon kapod az ebet, hogy rendszeresen eszegeti a toalettpapírt. Ha az utóbbi tapasztalod, akkor el kell gondolkodnod azon, vajon mi állhat a jelenség mögött.

Az okok

Számos oka lehet annak, hogy az eb a WC-papír fogyasztására adja a fejét. Ez lehet stresszes életmód következménye, okozhatják hormonális problémák, táplálkozással, emésztéssel kapcsolatos zavarok, környezetváltozás, de akár az is lehet, hogy csak unatkozik. Egyes ebek pusztán azért is vetemethednek erre a dologra, mert ezzel akarják kielégíteni éhségüket, és az elfogyasztott papír hamis teltségérzettel tölti el őket. Akármi is áll probléma hátterében, feltétlenül vidd el orvoshoz, aki kivizsgálja az állatot. A jelentős mennyiségű elfogyasztott papír komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ezért mindig figyelj oda, hogy mit eszik a jószág.

Mit lehet tenni?

Néhány egyszerű szabály betartásával megakadályozható, hogy a négylábút leszoktasd erről a rossz magatartásról. Mindig légy következetes és körültekintő, hogy az eb biztosan ne a gurigát válassza kedvenc csemegéjének!

Ne tudjon hozzáférni

Gondoskodj róla, hogy ne jusson a fürdőszoba közelébe vagy tedd a gurigát biztos helyre, ahol nem érheti el az eb. Praktikus megoldás lehet erre a célra egy zárható szekrény vagy egy magas polc. Ha azt tapasztalod, hogy a zsebkendő vagy a papírtörlő is vonzó a számára, akkor azokat is helyezd át máshova. Ha a szemetesből is előszeretettel kihalássza a papírmaradványokat, akkor célszerű fedeles kukát használni, amit a jószág nem tud felnyitni. Manapság már lehet kapni olyan tárolókat, amelyeket kutyabiztosra terveztek. A lényeg az, hogy ne férjen hozzá ezekhez a dolgokhoz, hogy káros szokásának ne tudjon eleget tenni!

Foglald le valamivel

Bizony előfordulhat, hogy az eb kaparni, karmolni kezdi a fürdőszoba ajtót vagy rongálni kezd a lakásban, ha nem fér hozzá ahhoz, amit rágni szeretne. Hogy a pótcselekvéseket megelőzd, érdemes valamilyen játékkal, mozgásformával lekötni az állatot. Könnyen lehet, hogy a probléma kulcsa az, hogy a kutya nem vezeti le kellőképpen az energiáit, ezért gondoskodj arról, hogy mindig vidd rendszeresen sétálni. Akár egy speciális kutyarágóka vagy gumicsont is segíthet abban, hogy ne érjenek kellemetlenségek.

Megfelelő tréning

Fontos megértetni a kutyával, hogy mit szabad tennie a lakáson belül, és mit nem. Bár nem egyszerű leszoktatni a dolgok szétrágásáról vagy a bútorok rongálásáról, a feladat kellő odafigyeléssel és határozott fellépéssel nem lehetetlen. Ugyanezen az elven próbáld megtanítani a négylábúnak, hogy nem jó dolog az, ha megeszi a WC-papírt. Ha rajtakapod az evés közben, egy határozott nemmel vedd el tőle a tárgyat. Ezt ismétled meg többször, hogy megértse a szándékod. Ha ez a módszer nem hatásos, akkor szó nélkül kobozd el tőle az eszközt. Így ha figyelemfelkeltésből teszi a dolgot, akkor rájöhet, hogy a gurigaevés által nem kap több figyelmet.

(Képek: Getty Images Hungary)

furcsa viselkedés kutya megeszi a toalettpapírt kutya tanítása kutyanevelés papírevés rossz szokás viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink