hirdetés

Néha stresszes, de nagyon megéri: így maradj higgadt kedvenced tanításakor

Szénási Szimonetta

2023. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád nevelése nem mindig könnyű feladat, ám elengedhetetlen. Hogy ne legyél feszült a nehéz percekben, megosztunk veled néhány praktikát!

hirdetés

Nem akarunk hazudni: a kutya tanítása sokszor bizony nehéz feladat, és rengeteg türelmet igényel a gazda részéről. Az is megeshet, hogy néha kiborulsz, ám fontos, hogy ilyenkor se ess kétségbe! Léteznek ugyanis különféle trükkök és megfontolandó tanácsok, amelyek segítenek áthidalni a nehézségeket, hogy kedvenced nevelése továbbra is örömteli és eredményes legyen.

Fontos, de frusztráló

Nem kell magyaráznunk, miért fontos, hogy minden kutya megfelelő nevelésben és képzésben részesüljön: mindez elengedhetetlen a zökkenőmentes, biztonságos és boldog együttéléshez. Ám amellett, hogy a négylábúak okítása alapvető dolog, bizony nem minden esetben megy könnyen. Vannak nehezebben képezhető ebek, és nehezebben megtanítható feladatok is. Ezek a nehézségek pedig gyakran frusztrálják a gazdákat.

Szögezzük le: attól, hogy nem megy minden elsőre, az nem azt jelenti, hogy te vagy kedvenced nem vagytok elég ügyesek! Ahogy az élet többi területén, úgy a kutyakiképzésben is vannak könnyebb és bonyolultabb elemek. Emellett számos külső és belső tényező határozza meg a tanítás sikerességét. Nézzük ezeket!

1.) Válaszd meg jól az időpontot!

Ahhoz, hogy kutyád képzése igazán eredményes legyen, jól kell időzítened a tanórát. Minden ebnek megvan a saját napi ritmusa, pont mint az embereknek. Kis odafigyeléssel hamar rájössz, kedvenced melyik napszakban éber, nyugodt, és nyitott a feladatozásra. Ha ilyenkor foglalkozol vele, sokkal hamarabb érhetsz el eredményt.

Amikor összeállítod, vagy szakemberrel összeállítjátok a képzési tervet, a kutya aktivitási görbéjét mindig vegyétek figyelembe! Ha olyankor szeretnétek dologra bírni, amikor fáradt, emiatt nyugtalanabb vagy feszült, akkor kevésbé lesz eredményes a munka, és neki is egy rossz élmény lesz a tanulás – ahogy neked is!

2.) Ne vedd magadra!

Minden odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy nem úgy sikerült egy-egy tanulási alkalom, ahogyan azt elképzelted. Ám ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy elrontottál valamit! Ahogy a te, úgy kedvenced teljesítménye is ingadozó: vannak jobb és rosszabb napjai.

Ami egyszer pikk-pakk sikerült, ahhoz máskor rengeteg próbálkozás kellhet, sőt van, amikor ennek ellenére sem sikerül a feladat elvégzése. Ilyenkor ne csüggedj, helyette gondold át, mit lehetne másként csinálni, vagy egyszerűen próbálkozzatok egy másik alkalommal.

3.) Ne hasonlítsd másokhoz!

Mint írtuk, az, hogy jószágod teljesítménye nem egyenletes, teljesen normális. Ugyanígy nem érdemes más kutyákhoz hasonlítgatnod a fejlődés ütemét. Ami az egyik ebnek hamar megy, az a másiknak több időt vesz igénybe, és fordítva. Te is kiborulnál, ha a munkahelyeden folyamatosan a kollégáddal kellene versenyezned, így kedvencedet se terheld ilyesmivel!

4.) Ne erőltesd!

Ha a fenti helyzet áll elő, és valami oknál fogva nem halad az aznapi képzés, semmi esetre se erőltesd! Ezzel csak frusztrálod kedvencedet, és te is ideges lehetsz. Van, amikor jobb megpihenni, és később visszatérni az adott feladatra.

5.) Ne záródjon kudarccal az óra!

Nem tragédia, ha egy-egy óra nem a vártnak megfelelően alakul, ám lényeges, hogy ne kudarcként éljétek meg az alkalmat! Ha valahol elakadtok, és azt látod, kutyád nem fogja tudni elvégezni a kívánt feladatot, tarts szünetet, de előtte kérj tőle valamit, amit bombabiztosan tud. Elég egy pacsi, vagy ültesd le – a lényeg, hogy meg tudd dicsérni, és ne rossz szájízzel hagyjátok el a terepet.

6.) Sose büntess!

Ha kutyád nem az elvártnak megfelelően teljesített, akkor se büntesd, és ne éreztesd vele azt, hogy neheztelsz rá! A negatív hozzáállás nagyon visszaveti a közös munkát, így csak többet ártasz vele!

A stressz ragadós

Azért is lényeges, hogy higgadt maradj kutyád tanítása közben, mert a feszültségedet azonnal megérzi az eb, és bizony rá is átragad a nyugtalanság.

Ha folyton feszült vagy: az alapokkal van baj

Az, hogy néha-néha valami idegesít, teljesen normális, ám ha kutyád képzése közben állandóan ideges vagy, és magát a folyamatot is stresszforrásnak tekinted, akkor érdemes átgondolnod, mi is a célod a neveléssel, és milyen elvárásod nem teljesül, ami idegessé tesz.

Meglehet, hogy túl magasra tetted a lécet, és kutyád nem tudja megugrani azt, de gyakran a gazdák türelmetlensége okozza a rossz hangulatot. Mindig tartsd szem előtt, hogy a tanulás alapvetően egy pozitív célt szolgáló közös program, amelynek során mindketten fejlődtök és jobban megismerhetitek egymást. Mindkettőtök javát szolgálja, és mindkettőtök életét könnyebbé teszi, így érdemes türelmesnek lenni közben!

feszültség képzés kiképzés kutya és ember kutya és gazda kutya képzése kutya tanítása kutyakiképzés kutyakiképzés otthon kutyanevelés nevelés stressz stresszes kutya szocializáció tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink