hirdetés

Mostantól a kutyákat is szívesen látják az egyik sportboltban: ezekre figyelj, ha kedvenceddel vásárolsz

Szénási Szimonetta

2022. november 5 - Képek: Getty Images Hungary

A közelmúltban az egyik sportbolt szép gesztust tett a kutyatartók felé, akik már kedvencükkel is látogathatják az üzletet. Van azonban néhány dolog, amire felhívják a gazdák figyelmét a közös vásárlás kapcsán.

hirdetés

Nagy örömmel jelentette be az egyik sportruhákat, illetve -kiegészítőket árusító üzletlánc, hogy immár a kutyákat is szívesen látják boltjaikban. Mint írják, a tesztidőszak – amelyben több áruházuk is részt vett –, sikerrel zárult, és ennek hála sikerült kialakítaniuk a négylábúval való vásárlás szabályrendszerét. Az előírásokat betartva így már te is nyugodtan magaddal viheted pajtásodat.

Nézzük az előírásokat!

Nem csak a kutyákat engedélyezik

Ahogy a házirendben olvasható, a szabad bejárás nemcsak a kutyákra, de a macskákra, nyulakra, vadászgörényekre és egyéb házikedvencekre is vonatkozik annyi kikötéssel, hogy míg az ebeknél a póráz az előírás, addig a többi állatot kifejezetten számukra készült hordozótáskában vagy ketrecben lehet szállítani. Madarat, vad-, egzotikus-, illetve haszonállatot azonban semmilyen formában nem engednek át az ajtón.

Csak megfelelő személy vezetheti a kutyát

Amellett, hogy a kutyákat pórázon kell tartani, kitétel, hogy olyan személy vezesse, aki tud bánni vele.

Tisztaság és jólneveltség

Előírják a négylábúak ápoltságát, valamint azt, hogy az állat jól szocializált legyen, ne veszélyeztesse senki testi épségét, valamint a berendezést és az üzlet kínálatát se. A hatósági állatorvos által veszélyesnek nyilvánított kutyákat pedig csak szájkosárral lehet bevinni.

A gazdának a bolt tisztaságáért is felelnie kell, és ha kedvence valahova odapiszkít, azt köteles feltakarítani, továbbá jeleznie a személyzetnek a problémát, akik fertőtlenítik az adott területet.

Az oltási könyvet és a chipet is ellenőrizhetik

Az üzletekbe kizárólag veszettség elleni oltással és mikrochippel rendelkező jószágok térhetnek be, így a gazdánál ott kell lennie kutyája oltási könyvének is. Ezt, valamint a chip meglétét a biztonsági, illetve a szakszemélyzet adott esetben ellenőrizheti is.

Jogi következmények

Amennyiben az állat valamiben (vagy valakiben) kárt tesz, úgy felvezetőjét terheli minden felelősség mind polgárjogi, mind büntetőjogi, mind szabálysértési vonatkozásban – írják. Ugyanígy az övé valamennyi kártalanítási és kártérítési felelősség is. A behozott állat által okozott sérülés pedig rendőrségi feljelentést von maga után – figyelmeztetnek.

Mit mérlegelj, mielőtt közös vásárlásra indultok?

1.) Tömeg

Bár elsőre jó mókának tűnhet együtt vásárolni kedvenceddel, indulás előtt mérlegelj, valóban jó ötlet-e magaddal vinned szőrös barátodat? Sok kutya nem szereti a tömeget, a boltok esetében pedig kiszámíthatatlan, mennyien lesznek éppen. Ha úgy látod, kedvenced aznapra telítődött ingerekkel, inkább hagyd otthon, vagy halaszd máskorra a vásárlást.

2.) Szokatlan környezet

Mivel egy sportboltról beszélünk, számos olyan holmi található a polcokon, ami csábító lehet az ebnek. Például a labdák. Vigyázz, nehogy egy óvatlan pillanatban megkaparintson magának valami kedvére való dolgot, és extra kiadás legyen a páros program vége!

3.) Gondold át, mit szeretnél venni

Ha tudod, mire van szükséged, azt is eldöntheted, kivitelezhető lesz-e a kutyáddal való vásárlás. Például ha ruhát szeretnél, nagy valószínűséggel próbálnod is kell, amit lehet, hogy egyszerűbb egyedül megoldanod.

4.) Fogd rövidre

Ha pajtid végtelenül nyugodt, és jól bírja az embereket és a különféle ingereket, akkor sem érdemes túl hosszúra nyújtanod a vásárlást. Ha elfárad, ő is könnyebben kibillen az egyensúlyából. Ha kedvenceddel mész, akkor legyél célirányos.

agresszív kutya harap a kutya harapás jogszabályok közös program kutya és ember kutyachip mikrochip nevelés oltás póráz stressz stresszes kutya szabályok szájkosár szocializáció védőoltás veszettség veszettség elleni oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink