hirdetés

Miért ragaszkodnak ennyire a kutyák a gazdájukhoz? Nem csak a szocializáció, de a minőségi idő is hatalmas szerepet játszik

Ferenczi Deborah

2022. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya erősen ragaszkodik emberbarátjához, úgy, ahogy semmilyen más élőlény a Földön. A különleges kapcsolat évezredeket ölel fel, és még mindig kutatják a magyarázatát.

hirdetés

A ragaszkodás indoka leginkább abban rejlik, hogy a kutyusok nagyon szeretik a gazdájukat. De vajon milyen jelek utalhatnak arra, hogy ezt őszinte szeretetből teszik? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Miért ragaszkodik a kutya az emberhez?

Elsősorban kémia az, ami ember és állat között meghatározza azt, milyen mély ragaszkodás alakul ki. Ezt nem lehet racionális indokokkal megmagyarázni. A ragaszkodás második elengedhetetlenül fontos része az, hogy a kutya szereti az embert. Ez a mély kötődés általában a kölyök első hat hónapja során alakul ki. Azonban nemcsak a kicsik képesek ragaszkodni, hiszen kortól, nemtől, fajtától függetlenül tökéletes barátság jöhet létre kutya és ember között.

Mi a bizonyíték arra, hogy ragaszkodnak hozzánk az ebek?

Az Atlanta állambeli Emory Egyetem kutatócsoportja a kutyák érzelmi állapotát vizsgálta. Miközben bizonyos szagoknak tették ki őket, MRI segítségével figyelték az agyukat. Fontos tudni, hogy a kutyák a szaglásukkal tájékozódnak a világban. Az, ahogyan feldolgozzák a szagokat és reagálnak azokra, az érzéseiket tükrözik. A tudósok megmérték a kutyák idegrendszeri reakcióit, miközben ismerős és ismeretlen emberek és kutyák illatainak voltak kitéve. A kísérlet során kiderült, hogy amikor egy négylábú megérezte gazdája ismerős aromáját, aktiválódott az agy „jutalomközpontja”. A bemutatott összes szag közül erősebben reagáltak az emberi szagokra, mint a kutyatársak illatára. A Budapesten végzett kapcsolódó kutatások során a tudósok a kutya agyi aktivitását vizsgálták hanghatásnak kitéve, hogy megtudják, mi történik annak agyában, amikor beszél hozzá a gazdája. Ugyanúgy reagált, mint az ember, amikor szeretett személy beszél hozzá. A tudomány ezekkel az eredményekkel is azt bizonyítja, hogy a négylábúak valóban éreznek szeretetet az emberek iránt.

Ragaszkodnak, mint a gyermek az anyjához

A NeuroImage tudományos folyóiratban megjelent kutatás több hasonlóságot is feltár a kutya-gazdi és a gyermek-anya kötődés között. Ennek az oka többek között az, hogy a kutyák szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdáikkal. Tehát nemcsak szeretik őket, hanem kötődnek is hozzájuk, mivel biztonságot nyújtanak számukra ismeretlen helyen, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyereknek. Sőt az MRI segítségével vizsgált agyfunkciók arra a következtetésre engedték jutni a tudósokat, hogy a kisgyermekekhez hasonlóan ugyanaz a jutalomközpont aktiválódik körükben, ha a gazdájuk dicsérő szavait hallják. A kutatócsoport többek között azt is kimutatta, hogy a kutyák agyának jutalomra érzékeny területe sokkal erősebben reagál a szeretett személy kedvességére, mint egy idegen vagy akár ismerős emberére. Sőt, a gazdi hangját hallva az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal is jár a jutalomra érzékeny agyterületeken. Az eredmények alapján a kutyák nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke is sokkal nagyobb abban az esetben, ha erősebb a kötődés.

Honnan tudod, hogy ragaszkodik hozzád?

Az alábbi néhány jel egyértelműen arra utal, hogy a kutyusod nagyon ragaszkodik hozzád:

  • örül, hogy lát téged
  • ajándékokat ad neked – saját játékait, személyes tárgyait
  • a prioritási listája első helyén van (igen, az étel előtt)
  • szeret veled aludni.
  • fenntartja veled a szemkontaktust, gyakran hozzád bújik
  • mindenhova követ téged

Hogyan tudod erősíteni a kötődést?

A kulcs az, hogy minél több pozitív asszociációt köt hozzád az eb, annál jobban ragaszkodik. Kiemelkedően fontos, hogy a viselkedésed és a hangod legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, kedves. Ezek mind elősegítik a kötődést, míg a kiabálás és az agresszivitás távolságot és félelmet teremt. A jutalmazás és a dicséret elmélyítik a köteléket, hasonlóképpen a minőségi együtt töltött időhöz. Érdemes minden nap 30 percet kizárólag kedvenceddel foglalkozni. Ez olyan idő legyen, amikor fókuszált a figyelem. Ebbe nem tartozik bele a séta, sem a közös tévézés. Játssz vele, ápold, fésüld, cirógasd, ezáltal csak méginkább elmélyíted a kutyád ragaszkodását.

ember és kutya kötődés hogyan szeret a kutya kutya ragaszkodása kutya szeret miért ragaszkodás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink