hirdetés

Miért kötődik jobban a kutya egyes emberekhez? A megérzései magyarázzák az érdekes jelenséget

Ferenczi Deborah

2022. május 17 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberekhez hasonlóan az állatok számára is kiváltképpen fontos, hogy nagyon szoros és mély kapcsolatot alakítsanak ki azokkal, akiket szeretnek. Alapvetően azt gondolnád, hogy a kutya ahhoz az emberhez ragaszkodik, aki a legtöbbet gondoskodik róla. Azonban ez nem mindig így alakul.

hirdetés

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mitől leszel egy kutya kedvence? Milyen személyiségjeggyel, viselkedéssel, illattal állhat ez összefüggésben? Lehet-e ezen változtatni? Lehetsz-e még te a kedvence a kutyusnak?

Mikor alakul ki a ragaszkodás?

Elsőre természetesen azt gondolnád, hogy ha a legtöbb időt, törődést és figyelmet te fordítod a kutyádra, akkor automatikusan te leszel a kedvence, pedig ez nem feltétlen igaz. Ebből a szempontból a szocializációs időszak kulcsfontosságú. Az első hat hónap során alakítja ki a kölyök a legerősebb kötelékeit, ez valóban afelé szokott irányulni, aki gondoskodik róla. Azonban nem csak a kicsik képesek ragaszkodni, hiszen kortól, nemtől, fajtától függetlenül tökéletes barátság jöhet létre kutya és ember között.

A testbeszéded és kommunikációd is sokat jelent

A kulcs az, hogy minél több pozitív asszociációt köt hozzád az eb, annál jobban fog hozzád ragaszkodni. Kiemelkedően fontos, hogy a viselkedésed és a hangod legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, kedves. Ezek mind elősegítik a kötődést, míg a kiabálás és az agresszivitás távolságot és félelmet teremt. A jutalmazás és a dicséret viszont elmélyítik a köteléket. Érdemes minden nap 30 percet kizárólag kedvenceddel foglalkozni. Ez olyan idő legyen, amikor fókuszált a figyelem. Ebbe nem tartozik bele a séta, sem a közös tévézés. Játssz vele, ápold, fésüld, cirógasd, azaz fejezd ki, hogy szereted őt.

Mi segíthet abban, hogy mély kötődés alakulhasson ki?

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a leggyakoribb és legfontosabb tevékenységeket, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy te legyél a kedvence a kutyusodnak:

  • együtt alvás
  • biztonságos és támogatói környezet – különösen mentett kutya esetében
  • finom étel és jutalomfalatok adása
  • minőségi együtt töltött idő
  • ápolás, masszírozás

Mi alapján ragaszkodik egy emberhez a kutya?

Visszatérve az eredeti kérdésre, hogy mégis mi alapján kötődnek egy emberhez különösen a kutyák, a válasznak több tényezője van. Ugyanis elsősorban a kémia az, ami ezt meghatározza. Ezt pedig nem lehet racionális indokokkal megmagyarázni. Aztán a második szempont, hogy az apró kölyök még felnőve is gyakran ahhoz kötődik, aki kiskorában a legtöbbet gondoskodott róla. Felnőtt kutya esetében valószínűsíthetően nagyobb szerepe van a fantáziának, de még ebben az időszakban is rengeteget számít az, hogy mennyit foglalkozik vele a gazdi. Így amennyiben azt szeretnéd, hogy te legyél a kedvence az állatnak, töltsd vele minőségi időt, szeretgesd, és figyeld a szeretet jeleit.

jobban kötődik a kutya kutya kötődik emberhez kutya ragaszkodása miért ragaszkodó kutya szeret a kutya szereti az embereket a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!