hirdetés

Miért nyalogatja össze az arcom a kutya? És mennyire veszélyes?

Kövess Péter

2023. október 22 - Forrás: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már rajta, hogy mi vezérli a kutyát, amikor össze-vissza nyalogat, és miért éppen az arcodat vagy a kezedet veszi a célba? Itt a válasz!

hirdetés

Amikor a kutya odaszalad hozzád, és lelkesen nyalogat, amikor például hazaérsz a munkából, az a benyomásod támadhat, hogy a viszontlátás örömét akarja kifejezni vele. És ezzel nem is jársz messze az igazságtól. Lássuk, hogy szakemberek szerint hogyan értelmezhető a kutya viselkedése.

Ha így nyalogat a kutya, valószínűleg közel állsz a szívéhez

Ezért nyalogat a kutya

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a kutya a nyalogatással a szeretetét, kötődését fejezi ki. „Ezt a gesztust kölyökként az anyjától tanulja meg, majd ő maga is él vele” – magyarázta a szakember.

A gazdik általában örömmel fogadják a „pusziáradatot”, amit a kutya pozitív visszajelzésként, megerősítésként értékel.

Ha a kutya nyalogat, az emellett figyelemfelkeltésként is szolgálhat. Amikor kedvenced megnyalja a kezed, nagy valószínűséggel a simogatást akarja kikövetelni. De az is lehet, hogy csak az „íze kedvéért” teszi. A kutyák ugyanis

szeretik a bőrön lévő verejték sós ízét.

Ha két kutya nyalogatja egymást, az megint mást jelenthet. Ez az alárendeltség tipikus jele (ami az emberekkel szemben is megnyilvánulhat).

Ha a kutya megnyalja a kezed, simogatásra vágyhat

Szinte biztosan a kölyökkorból ered

A szakemberek általában egyetértenek abban, hogy a nyalogatás, mint szokás, a kölyökkorból ered. Míg a kölykök egymással szemben az alárendeltséget fejezheti ki vele, az anyjuk azért csinálja, hogy megtisztítsa őket, illetve megerősítse a köztük levő köteléket.

Mivel azonban később az ember veszi át a család szerepét, a nyalogatást a gazdi kapja, aki felé ez üdvözlést is közvetíthet.

Éhségre is utalhat

A kutyák közötti interakciók során a nyalogatás a legtöbb esetben az arcra irányul. A háttérben az állhat, hogy kölyökkorukban az állatok az anyjuk száját megnyalva próbálják jelezni, hogy élelmet kérnek.

Vagyis, ha a kutyád arcon nyal, lehet, hogy csak éhes. Vagy egyszerűen megérzi rajtad azokat a finom falatokat, amiket utoljára ettél.

A nyalogatás az éhséggel is összefügghet

Csekély a kockázata

Mindaddig, amíg nincsenek nyílt sebeid, és az immunrendszered megfelelően működik, a kutya nyála csekély egészségügyi kockázatot hordoz – bár megtörténhet, hogy különféle baktériumokat ad át vele. Ilyen például a Capnocytophaga nevű baktérium is, ami fertőzést okozva meggyengítheti az emberi immunrendszert.
Ha azt akarod, hogy kedvenced felhagyjon a nyalogatással, a legtöbb, amit tehetsz, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyod a viselkedését.

kutya nyál nyalogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!