hirdetés

Ez az új felfedezés sok kutyának segíthet a fogyásban

Kövess Péter

2024. február 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya fogyása azon is múlhat, hogy milyen baktériumok élnek a bélrendszerében – állapították meg a kutatók a probiotikumok hatásait vizsgálva.

hirdetés

A tanulmány során a kutatók anyagcsere-betegségekkel küzdő kutyákon vizsgálták a probiotikumok hatásait, ami érdekes tanulságokkal járt. Két probiotikum-törzset azonosítottak, amelyek felhasználhatók lehetnek az elhízott kutyák súlyának csökkentésére. Ez új utat nyithat meg sok kutya fogyása előtt.

A kutya fogyása sok gazdi számára feladja a leckét

Így függ össze a kutya fogyása a bélbaktériumokkal

Az elhízás elterjedtebb a háziállatok körében, mint gondolnád. Egyes becslések szerint a probléma akár 50 százalékukat is érintheti, és gyakrabban tapasztalható az idősebb állatoknál. A kutatók ezért döntöttek úgy, hogy alaposan megvizsgálják, milyen eltérések lehetnek a bélmikrobióta összetételében a fiatal és idős kutyák között.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Így jöttek rá, hogy az idősebb kutyáknál csökken a Bifidobacterium és az Enterococcus tejsavbaktériumok populációja a bélben. Ezt felismerve a két általuk kiválasztott törzset (amely az Enterococcus faecium IDCC 2102 és a Bifidobacterium lactis IDCC 4301 volt) magas zsírtartalmú étrendet folytató beagle kutyák egy csoportjának adták.

Az eredmények meggyőzőek voltak, és megerősítette a törzsek hatékonyságát a testzsír csökkentésében, illetve a bélflóra egyensúlyhiányának helyreállításában.

„A kiválasztott törzsek figyelemre méltó sikert mutattak a kutyák testzsírszázalékának csökkentésében. Ezeket a törzseket az különböztette meg a többitől, hogy a testtömeg csökkentése érdekében nemcsak a táplálékfelvételt korlátozzák, illetve a kiválasztást fokozzák, hanem ami még fontosabb, aktiválják az energia-anyagcserét” – közölte Younghoon Kim, a tanulmány vezető kutatója, a Szöuli Nemzeti Egyetem mezőgazdasági és biotechnológiai tanszékének professzora.

Kiderült, hogy a fiatalabb és idősebb kutyák bélflórája nagyon eltérő

A kutatók még a magas kalóriatartalmú étrend ellenére is megfigyelték a testtömeg csökkenését, a bőr alatti zsírréteg felhalmozódásának lassulását és az energia-anyagcsere fokozódását. A professzor hozzátette: mivel a zsírfelhalmozódás gyakran szisztémás gyulladásokhoz és hormonális anyagcsere-zavarokhoz vezethet, a tanulmány által feltárt javulás különösen figyelemre méltó.

A probiotikumok a gyulladást is csökkentik

A Microbiology Spectrum című folyóiratban publikált kutatás szerint a probiotikumokat fogyasztó csoportban a kutyáknál a gyulladás szintje is csökkent, miközben az alapvető metabolikus aktivitások – mint például az inzulintermelés – fokozódtak. Emellett megnövekedett a szervezetünkben az úgynevezett kommenzális baktériumok aránya, amelyek a káros baktériumok elleni védekezést szolgálják, és erősítik az immunitást.

A probiotikumok tartós megoldást jelenthetnek a túlsúlyos kutyáknak

A megfigyelt pozitív változások ráadásul nem múlékonyak, vagyis hatásuk tartósan érvényesülhet.

A kutatók ezért azt mondják, az érintett probiotikus törzsek beépítése a túlsúlyos kutyák étrendjébe hosszú távú egészségügyi előnyöket nyújthat. A témában ugyanakkor további vizsgálatok lefolytatására lehet szükség.

Arról, hogy általánosságban milyen esetben lehet érdemes probiotikumot adnia a kutyának, és milyen típusok jöhetnek szóba, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

egészség étrend fogyás kutatás kutya probiotikum túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink