hirdetés

Ezt jelenti, ha kutyád lógatja a nyelvét: egészségügyi probléma jele is lehet

Kövess Péter

2024. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon mennyire kell aggódni amiatt, hogy a kutya nyelve gyakran lóg a szájából? Érdemes ilyenkor állatorvoshoz fordulni? Cikkünkből megtudhatod.

hirdetés

A kutya nyelve számos funkciót tölt be: nemcsak evésre és ivásra használja, hanem arra is, hogy is lehűtse a testét, vagy nyálas puszikkal ajándékozzon meg. De mire utal a lógó nyelv? Bár ez a legtöbb esetben ártatlan dolog, akár egy mögöttes egészségügyi probléma jele is lehet. Íme a 4 leggyakoribb ok, ami miatt a kutya nyelve lóg.

Betegségre is utalhat, ha a kutya nyelve folyton lóg

1. Nyugodt

Ha a kutya nyelve lóg, az egyszerűen azt is jelentheti, hogy boldog és nyugodt. Ez főleg evés vagy játék után jellemző, de előfordulhat akkor is, amikor kedvenced a közelségedet élvezve elnyúlik melletted a földön.

2. Liheg

Ami az embereknél az izzadás, az a kutyáknál a lihegés. Mindkettő ugyanazt a célt szolgálja: azt, hogy a párologtatás révén lehűtse testünket, amikor melegünk van. Ha kutyád feltűnően sokat liheg, próbáld hűvös helyen tartani, kíméld a fizikai aktivitástól, és győződj meg róla, hogy eleget iszik-e. Amennyiben a lihegés hosszabb távon is megfigyelhető, akkor is, amikor a kutyát már nem fenyegeti a túlhevülés, ajánlott állatorvoshoz fordulni.

Gyakran a lihegés közben tapasztalható

3. Új gyógyszert kapott

A lógó nyelv egy új gyógyszeres kúrával is összefügghet. Ha ezt, vagy más szokatlan tünetet tapasztalsz egy gyógyszer szedése nyomán, megint csak az állatorvos felkeresése lehet a megoldás, aki a helyzetet mérlegelve változtathat a kezelésén.

4. Lógónyelv-szindróma

A lógónyelv-szindróma pontosan az, aminek hangzik: hatására a kutya nyelve kilóg a szájából. Az állapot genetikai okokból főleg a kisebb termetű, brachycephal típusú fajtákra jellemző, mint a mopsz is.

Egyes kutyafajtákra, például a mopszra jellemzőbb a lógó nyelv szindróma

Náluk gyakori probléma, hogy a nyelvük túl nagy a szájüregükhöz képest, vagy az állkapocscsontjuk abnormálisan fejlődik, és nem tartja megfelelően azt. Ha kedvenced túlharapással vagy alulharapással küzd, ez lehet a gond – különösen, ha az életkor előrehaladtával jön elő.

Másik lehetséges oka egy súlyos fogászati betegség, amely az alsó fogak rothadásához vezet. Amikor ezek a beteg fogak kihullanak vagy kihúzzák őket, a nyelvnek nem marad támasztéka, így kilóghat a szájból.

Szerencsére a legtöbb érintett kutya az állapot ellenére teljes életét élhet anélkül, hogy komolyabb egészségügyi problémákkal szembesülne. Az állatorvosi kivizsgálását azonban ez esetben sem lehet megspórolni, mert ritkább esetben felmerülhet a szájüregi daganatok gyanúja is.

Több gondot okozhat, ha a kutya nyelve lóg

Az állapot egyik kellemetlen következménye, hogy nagymértékben kiszáradhat miatta a nyelv. Éppen ezért ügyelni kell rá, hogy a kutya mindig elegendő vízhez jusson. Számolni kell azzal is, hogy kedvenced a lógó nyelv miatt hajlamosabb lehet a fertőzésekre, sőt a legnagyobb hidegek idején a nyelv elfagyása is a kockázatok között említhető.

A nyelv és az íny elszíneződése fertőzés jele, ilyen esetben azonnal állatorvos kell fordulni.

A lógónyelv-szindróma hirtelen megjelenése furcsa viselkedéssel kombinálva neurológiai problémák jele is lehet. Emellett fontos tudni, hogy az állkapocs, a nyelv vagy a fej sérülései idegkárosodást vagy nyelvi hegesedést okozhatnak, ami tovább fokozza ezt az állapotot.

És milyen oka lehet a túlzott lihegésnek? Ezt szintén komolyan kell venni, lehetséges okairól ebben a cikkünkben olvashatsz.

állatorvos egészség kutya liheg lóg lógó nyelv szindróma nyelv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink