hirdetés

Mennyi vizet kell innia pontosan egy kutyának? Itt a válasz testsúly szerint

Hangai Lilla

2023. szeptember 4 - Képek: Getty Images Hungary

A víz a test sejtjeinek fő alkotóeleme, nélküle a szervezet nem működik megfelelően. Saját példánkból tudjuk nagyon jól, hogy ha dehidratáltak vagyunk, nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, hosszú távon pedig akár az egészségi állapotunkra is rányomhatja a bélyegét. Nagyon fontos tehát, hogy gondoskodjunk arról, hogy kedvencünk is eleget igyon.

hirdetés

Hogy a kutya mennyit iszik, azt azért is fontos nyomon követni, mert a túlzott vízfogyasztás jelenthet betegséget is. Lássuk hát, hogy egy ebnek mennyi folyadékot kellene fogyasztania naponta ideális esetben!

Az itatótál legyen mindig tiszta, a víz benne friss!

Mennyi vízre van szüksége egy kutyának naponta?

Számos irányelvet találhatsz az interneten keresgélve ennek az értéknek a megállapítására, arról nem is beszélve, hogy ennek a számnak az alakulását rengeteg külső tényező is befolyásolhatja. Ilyen például a hőmérséklet vagy hogy a blöki száraz vagy nedves eledelt fogyaszt-e többet. (Sajnos betegség is okozhatja az alacsony vízfogyasztást. Ha az a gyanúd, hogy kedvenced nem iszik eleget, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!)

A PetMD állatorvosai szerint a kutyáknak 60 ml vizet kell fogyasztaniuk naponta testsúlykilogrammonként. Továbbá azt is hozzáteszik, hogy ha csak a saját állatorvosunk nem kér bennünket erre, ezt nem szükséges lemérni. Mindössze arra kell odafigyelni, hogy mindig legyen az eb előtt bőséges mennyiségű friss víz tiszta tálban. (A tálat naponta el kell mosni!)

Ahogy azt néhány sorral feljebb is említettük már, a kutya vízigényét külső tényezők is befolyásolhatják, így sosem szabad korlátozni a vízfogyasztását!

A sétákra, kirándulásokra is érdemes felszerelten érkezni; a hordozható itatótálak biztonságot nyújtanak.

Ilyen problémák jelentkezhetnek elegendő víz nélkül

A test szinte összes fontos funkciójához vízre van szükség. A megfelelő mennyiség hiányában a kutya nagyon hamar kiszáradhat és megbetegedhet. A tartós vízhiány károsítja a szerveket, ami végül a vese és a máj leállásához is vezethet.

Általánosságban elmondható, hogy egy egészséges kutya tudja, hogy mikor és mennyi vízre van szüksége és azt meg is fogja inni, ha a tálja tiszta, friss vízzel fel van töltve. A kiszáradás azonban fokozottan érintheti a vesebetegségben, daganatos megbetegedésekben vagy különböző anyagcserezavarokban (például cukorbetegség) szenvedő blökiket, de a vemhes vagy szoptató kutyákat is. Rájuk ezen a téren is kiemelt figyelmet kell fordítani!

Ezek a kiszáradás jelei

Így ellenőrizheted, hogy kedvencedet fenyegeti-e a kiszáradás veszélye: finoman csípd meg a bőrét a lapockák között, majd húzd fel és engedd ki a megcsippentett bőrt. A bőrnek rugalmasan vissza kell ereszkednie a helyére azonnal. Ha a kiszáradás veszélye merül fül, a megcsippentett bőr lassabban ereszkedik vissza. (Kiszáradás nem csak nyáron fordulhat elő, minden évszakban oda kell figyelni a vízfogyasztásra!)

Ha úgy látod, hogy az utóbbi eset áll fent, ellenőrizd a kutya ínyét. Ha száraz, ragadós és fakó, az szintén dehidratációra utal. Ha száraz az orr és az ajkak is, valamint a szemek szintén és beesettek is, a blökit azonnal orvoshoz kell vinni!

Mit tehetsz, ha úgy látod, hogy a kutya sokkal többet iszik a kelleténél?

Hogy pontosan mit jelent az, hogy többet iszik a kelleténél, azt gazdiként te tudod csak meghatározni a saját kutyád tekintetében. Ilyen esetekben érdemes azt is figyelni, hogy mennyit pisil a kutya; innen talán még könnyebben meg lehet állapítani, hogy a normálisnál több vizet iszik-e.

Bár ahogy arra már az előbb is kitértünk, a megnövekedett vízfogyasztás mögött állhat az eledel típusának megváltozása, a hőmérséklet emelkedése vagy a több mozgás is, azonban tagadhatatlan, hogy betegség is okozhatja. Mi a jobb félni, mint megijedni elvet valljuk, így arra kérünk, hogyha kedvenced vízfogyasztásával kapcsolatban bármi gyanúsat vagy szokatlant észlesz, kérj egy időpontot az állatorvoshoz!

ivás kutya ivás kutya sokat iszik nem iszik a kutya túl keveset iszik a kutya víz ivás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink